Úvod Novinky Okamžité platby odštartovali aj na Slovensku: 5 vecí, ktoré by ste o...

Okamžité platby odštartovali aj na Slovensku: 5 vecí, ktoré by ste o nich mali vedieť

0
Od dnešného dňa, teda 1. februára 2022, sú na Slovensku dostupné okamžité platby. Klienti zapojených bánk dokážu vďaka nim preposielať peniaze z jedného účtu na druhý iba do niekoľkých sekúnd, maximálne do jednej minúty. Okamžité platby môžu využívať klienti troch veľkých bánk – VÚB, Tatra banka, Slovenská sporiteľňa. Tieto banky majú 59-percentný podiel na úhradách a 53-percentný podiel na počte účtov, na ktoré sa už dajú poslať peniaze do pár sekúnd, uvádza TASR. Do systému sa okrem toho zapojila aj Raiffeisen banka. Národná banka Slovenska považuje utorkové spustenie okamžitých platieb za historický míľnik. Okamžité platby už úspešne fungujú vo svete, do programu je zaregistrovaných 26 európskych krajín. Čo sa týka ostatných slovenských bánk, tie sa skôr či neskôr pravdepodobne taktiež pripoja k okamžitým platbám, keďže budú chcieť byť na trhu konkurencieschopné. Inak by mohli čeliť odlevu klientov k bankám s okamžitými platbami.
okamzite platby
Foto: SLSP
Inováciu v bankovom sektore zužitkujú bežní spotrebitelia aj firmy. Kolegovia sa môžu napríklad poskladať na darček alebo spoločný obed. Jeden zaplatí kartou, ostatní mu pošlú peniaze na účet do niekoľkých sekúnd. Stačí vytiahnuť smartfón a otvoriť bankovú aplikáciu. Firmy zase ocenia rýchlu úhradu faktúr a pohľadávok a s tým spojené efektívnejšie riadenie financií. Drobní remeselníci nebudú potrebovať platobný terminál. Za ich služby môže zákazník ihneď zaplatiť cez internet banking, pričom sa prostriedky objavia na ich účte do niekoľkých sekúnd. Slovenská sporiteľňa informovala, že len za prvých 12 hodín zaevidovala už takmer 17 tisíc okamžitých platieb. Prvé platby v ostrej prevádzke prešli hneď v prvých minútach dňa, teda krátko po polnoci z pondelka na utorok. Sporiteľňa vypočítala, že z pohľadu jej klientov budú až dve tretiny všetkých odoslaných platieb zrealizované v priebehu niekoľkých sekúnd. Okamžité platby sú jednoduché a používateľsky príjemné. Klient tej či onej banky nič extra nepotrebuje, možno si však bude musieť aktualizovať svoju bankovú aplikáciu nainštalovanú v smartfóne. Slovenská sporiteľňa zosumarizovala päť kľúčových vecí, ktoré by ste o okamžitých platbách mali vedieť.

1. Okamžité platby fungujú nepretržite

Okamžité platby fungujú 24 hodín denne, 365 dní v roku, aj cez víkendy a sviatky. Doteraz trval bežný prevod do inej banky jeden pracovný deň. Ak ste napríklad platbu zadávali v piatok, príjemca ju dostal v pondelok. Oddnes to bude prakticky hneď.

2. Okamžité platby sú automatické

Na to, aby ste mohli využívať okamžité platby, nemusíte nič robiť. Stačí platbu zadať v elektronickom bankovníctve (web, aplikácia). Systém pri zadávaní platby automaticky overí, či je banka príjemcu dostupná pre okamžité platby, a ak áno, ponúkne vám ju. Pri zadávaní platby cez Georgea (fyzické osoby) bude platba automaticky nastavená ako okamžitá s možnosťou zmeny za štandardnú platbu, pri zadávaní cez Business24 (firmy, podnikatelia), si voľbu okamžitej platby musíte označiť sami.

3. Neplatíte nič navyše

Spustenie okamžitých platieb nie je spojené so žiadnymi poplatkami navyše. V Slovenskej sporiteľni sú automatickou súčasťou všetkých Osobných aj Space účtov.

4. Slovensko aj zahraničie

Okamžité platby je možné zasielať medzi všetkými bankami, ktoré túto funkcionalitu podporujú nielen na Slovensku, ale aj v rámci krajín SEPA (Single Euro Payment Area). Aktuálne je to už viac ako 2300 bánk v 26 krajinách a výhľadovo je tých krajín až 36.

5. Pozor na obmedzenia

Okamžité môžu byť len jednorazové eurové platby zadané elektronicky. Hromadné platby zatiaľ nie sú podporované. Maximálny denný limit okamžitých platieb v Slovenskej sporiteľni je 5000 eur cez Georgea, resp. 50 000 eur cez Business24. Limit v Business24 si klient môže navýšiť, pričom maximálna výška jednotlivej okamžitej platby je v zmysle pravidiel SEPA 100 000 eur.