Úvod Recenzie RECENZIA Navee N65: Najlepšia kolobežka pre rok 2022!

RECENZIA Navee N65: Najlepšia kolobežka pre rok 2022!

Spoločnosť Navee na trh priniesla silnú konkurenciu pre kolobežky od Xiaomi, ktorú si zamilujete.

1
Spoločnosť Navee je relatívne nová. Na Slovensku nenájdete veľa kolobežiek alebo iných prostriedkov, ktoré firma vyrába. To však nemusí automaticky znamenať, že je to „lacná Čína“. Práve naopak, Navee N65 je v mnohých smeroch prepracovanejšia a kvalitnejšia než mnohé často drahšie alternatívy.

Navee N65: Prehľad

🛒 Cena: 614,09 € | 🎫 Kupón: NNNTECHBYTEN65  | 🚚 Poštovné do SR: Zadarmo Navee N65 je kolobežka pre náročnejších. Má totiž robustnú konštrukciu vážiacu 23,8 kilogramu a je zjavné, že ide o kolobežku pre starších zákazníkov. Pre deti by mohla byť priťažká. O pevnosti konštrukcie a sile elektromotora svedčí aj nosnosť, ktorá dosahuje úctyhodných 120 kilogramov. Kolobežka okrem iného disponuje výkonným 500 W motorom, ktorý dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 32 km/h. Ide o maximálnu rýchlosť, ktorú však môžete znížiť prepnutím režimu výkonu. Práve stredný režim výkonu znižuje maximálnu rýchlosť na 25 km/h, čo je pre kolobežky maximálna povolená rýchlosť. Nezabúdajme ani na to, že pri nižšej rýchlosti sa predlžuje aj dojazd, ktorý pri Navee N65 papierovo dosahuje 65 km. Je síce pravda, že takýto dojazd by ste dosiahli len v ideálnych podmienkach, no reálny dojazd nie je oveľa menší. Očakávať môžete reálnych 50 alebo niečo vyše 50 kilometrov na jedno nabitie. Pochopiteľne, čím väčší, resp. ťažší bude majiteľ kolobežky, tým kratší dojazd môžete očakávať. Navee N65 má podobne ako iné kolobežky k dispozícii tri režimy výkonu odstupňované podľa maximálnej rýchlosti, ktorú v daný moment potrebujete. Na rovnej ceste môžete ísť aj 32 km/h, na chodníčkoch alebo poľných cestičkách už takýto výkon nemusí byť najlepším rozhodnutím. Zvoliť si môžete medzi troma „maximálkami“ – 15 km/h, 25 km/h a 32 km/h. Režimy si môžete zmeniť cez integrovaný LCD displej namontovaný presne v strede riadidiel. Je dosť veľký na to, aby ste rýchlo vedeli zmeniť výkon, ako aj pozrieť si aktuálnu rýchlosť, stav batérie či počet prejdených kilometrov. Na pravej strane nájdete dve tlačidlá, jedno na zapnutie kolobežky a zapnutie svetiel a druhé s označením „SET,“ pomocou ktorého meníte režimy výkonu.

Navee N65: Aplikácia

Súčasťou kolobežky je aj možnosť prepojiť ju s aplikáciou, ktorú Navee vyvinulo v spolupráci s Xiaomi. Aplikáciu Go Navee si môžete stiahnuť priamo z Google Play či Apple AppStore a aj keď je zjavné, že ide o úplne novú aplikáciu, funguje dobre. Buďte však pri prvom spustení pripravení na to, že sa stretnete s čínskymi znakmi. Po prvom spustení však už bude k dispozícii plne preložená do angličtiny. V aplikácii budete mať následne presný prehľad o tom, aký je aktuálny stav kolobežky, vrátane stavu batérie, aktuálne zvoleného stupňa výkonu a tak podobne. Kolobežku cez aplikáciu okrem toho môžete aj zamknúť (základné heslo je 8888). Môžete si ho však samozrejme zmeniť podľa svojej potreby. Keď ju zamknete cez aplikáciu, nikto sa do nej, pochopiteľne, nedostane. Súčasťou aplikácie je aj nástroj na diagnostiku, ktorý krok po kroku skontroluje základnú výbavu kolobežku ako stav motora, bŕzd a ďalšie.

Navee N65: Jazdné vlastnosti

Kolobežka Navee N65 je určená pre ľudí, ktorí sa na svoju kolobežku potrebujú spoľahnúť. Je vybavená IPX4 certifikáciou, vďaka čomu znesie aj prehánku, má veľké, 10-palcové pneumatiky ktoré vám ponúknu dosť istoty na spevnených aj nespevnených cestách a výkonné brzdy, ktoré vás bezpečne spomalia. Čo však chválim azda najviac je široká platforma, na ktorej stojíte. Je pokrytá vrstvou gumy s malými výstupkami navrhnutými tak, aby dokázali odvádzať vodu, ak by sa náhodou počas jazdy rozpršalo. Platforma široká až 17 cm je tak navrhnutá pre dospelých ľudí, na ktorých sa pri kolobežkách často nemyslí. Kolobežka má dosť výkonu na to, aby s vami pohodlne zrýchlila aj vtedy, ak nevážite toľko ako vrecko zemiakov. Ja mám niečo vyše 90 kg a nemala so mnou žiaden problém. 500 W motor dokáže zrýchliť na 30 km a rýchlosť si udržať aj pri stúpaní. Výrobca síce hovorí o 25 % stúpaní, ja by som to (pri mojej váhe) odhadol na približne polovicu pohodlného stúpania bez toho, aby som ostal stáť. Celkovo je však kolobežka Navee N65 veľmi pohodlným spôsobom ako sa dostať z bodu A do bodu B. Vďaka veľkým kolesám, širokej platforme, výkonným brzdám a mohutnej konštrukcii som sa cítil bezpečnejšie než pri mnohých iných kolobežkách. Na jedno nabitie som po rodnom Lučenci najazdil cez 50 kilometrov a až potom som ju už musel pripojiť k adaptéru, ktorý je súčasťou balenia. To je naozaj úctyhodný výkon, s ktorým sa nestretnete často. Je zjavné, že 12,5 Ah batéria si prácu odvádza dobre. S dojazdom pomáha aj elektronická brzda, ktorá rekuperáciou dopĺňa batériu vtedy, keď by sa energia míňala len na spomaľovanie.

Pre koho je Navee N65 určená?

Navee N65 cieli na ľudí, ktorí chcú kolobežku, no nechcú ju len na vozenie sa raz do týždňa. Sú to ľudia, ktorí chcú kolobežku používať deň čo deň či už na cestu do práce alebo do školy. Z ceny, ktorá nepatrí medzi najnižšie no zároveň ani tie najvyššie v tomto segmente, budú tí ľudia, ktorí si ju reálne objednajú, naozaj nadšení. Ja som po dvoch týždňoch, ktoré som s ňou strávil nadšený určite bol. Výkonu je totiž „tak akurát“ a dojazdu aj viac než by som potreboval. To je ale len dobre, aspoň ju nemusíte nabíjať každý deň. Dôležitú rolu v rozhodovaní sa pre tú či inú kolobežku môže zohrať aj spôsob, akým sa dá prenášať z jedného miesta na druhé. Inžinieri Navee prišli so zaujímavým a veľmi jednoduchým spôsobom skladania, ktoré je rýchle (naozaj trvá asi 2 sekundy) a extrémne bezpečné. Keď je kolobežka poskladaná, nepohne sa na nej ani vlások. Keď ju rozbalíte a poskladáte, platí to isté. Nič sa neohýba, nič nevŕzga a z ničoho nemáte taký pocit, že by ste jej nemali dôverovať.

Navee N65: Verdikt

Kolobežka Navee N65 je extrémne dobre poskladaná a vybavená záležitosť. Je pevná, dosť veľká aj pre dospelých záujemcov a akurát výkonná. Nebudete na nej síce prekonávať rýchlostné rekordy, no to pri jazde na kolobežke nikdy nie je dobrý nápad. Odporučil by som Navee N65? Jednoznačne. Ak by som sa sám chcel voziť na kolobežke, na ktorú sa môžem spoľahnúť, inú by som dnes v tejto cenovej kategórii ani nehľadal. Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti Geekbuying.
PREHĽAD RECENZIE
Celkové hodnotenie
90 %