Úvod Zaujímavosti Farmár vylepšil svoje kravy: Nasadil im VR okuliare, začali viac dojiť

Farmár vylepšil svoje kravy: Nasadil im VR okuliare, začali viac dojiť

11
Turecký farmár sa dlho zamýšľal nad spôsobom, ako by dokázal zo svojich kráv získať viac mlieka. Jeho chuť experimentovať bola až natoľko vysoká, že sa rozhodol pre svoj účel vyskúšať aj VR headsety. O téme informuje server Oddity Central. Prečo virutálna realita? Kravy si vďaka headsetom myslia, že sa nachádzajú uprostred zelenej letnej lúky, hoci v skutočnosti je tomu úplne inak. Rodina İzzeta Koçaka pôvodom z Turecka sa živí chovom dobytku už tri generácie. Podnikanie v tejto oblasti jej vraj vydržalo tak dlho preto, lebo sa vždy snažila držať krok s aktuálnou dobou a trendami, ktoré sa s ňou spájajú. Dnes máme 21. storočie, zlatú éru doby technologickej. Do tej samozrejme spadá aj spomenutá virtuálna realita.
Zdroj: aa.com.tr
Izzet chce pokračovať v úspešnom vedení rodinného podnikania, a tak sa musí aktuálnej dobe prispôsobiť aj on. Skúšal viacero možných spôsobov, ako pomôcť produkcii mlieka vrátane ukľudňujúcej hudby. Nakoniec však rozhodol posunúť latku na úplne inú úroveň. Vďaka VR headsetom si kravy myslia, že sa nachádzajú na slnečnej a bohatej lúke, hoci v skutočnosti obývajú pochmúrnu krytú farmu. „Od našich kráv dostávame v priemere 22 litrov mlieka denne,“ povedal Izzet pre Anadolu News Agency. „Dvom z našich kráv sme nasadili VR headest a nechali ich pozerať sa na zelenú pastvinu. Denná produkcia mlieka sa zvýšila na 27 litrov. Tieto headsety sú pre zvieratá prospešné po emocionálnej stránke. Zistili sme, že sú menej vystresované. To sa odrazilo nielen na dojivosti, ale aj na kvalite mlieka.“
Zdroj: aa.com.tr
Toto však nie je prvýkrát, čo sa farmári pokúsili zvýšiť produkciu mlieka pomocou VR. Najskôr to skúsili v Rusku, čo si Izzet všimol na sociálnej sieti a rozhodol sa inšpirovať. Aktuálne má disponovať dvoma headsetmi, no údajne už vraj objednal 10 ďalších, aby sa mohol pustiť do „druhej fázy“ testovania.