Úvod Zaujímavosti POZOR: Ohavný podvod na Slovákoch! Mnohí už prišli o 500 € a viac. Naleteli...

POZOR: Ohavný podvod na Slovákoch! Mnohí už prišli o 500 € a viac. Naleteli na tento trik!

0

Predvianočné obdobie je ako stvorené pre špekulantov. Ľudia sa snažia ušetriť peniaze alebo zohnať darčeky, ktoré sú beznádejne vypredané. Kombináciu oboch dôvodov využíva niekoľko ľudí so zlými úmyslami, ktorí pomaly, no systematicky okrádajú čoraz viac a viac ľudí.

Nie je tu pritom reč o pár eurách, ktoré vám môžu stiahnuť útočníci, ak im skočíte na trik s falošnou SMS-kou od pošty alebo kuriéra. Bohužiaľ, reč je o stovkách eur, o ktoré už mnohí prišli.

V čom je trik?

Ako iste viete, aktuálna doba nepraje modernej elektronike. Čipy sú beznádejne nedostupné, nové konzoly a grafické karty vypredané. Nepomáhajú tomu ani ľudia, ktorí ich skupujú a následne predávajú s obrovskou maržou.

Predstavte si preto, že nájdete obchod, ktorý predáva vašu vysnívaný PlayStation 5 alebo grafickú kartu RTX 3080, ktorú by ste či už sebe alebo niekomu inému chceli darovať pod stromček. A nielen, že ich predáva, predáva ich za pôvodnú cenu. Konečne kúsok šťastia, že?

Nie. S najväčšou pravdepodobnosťou na vás niekto chce zarobiť, a to poriadne. Prípadov, keď sa tak stalo len za posledný mesiac, je neúrekom. Jeden taký sme našli na fanstránke PlayStation 5 CZ/SK, na ktorej si majitelia hernej konzoly PlayStation vymieňajú skúsenosti.

Jeden z členov napísal: „Dobrý deň, prosím vás, má niekto skúsenosti so stránkou Elektros.sk? Kupoval som tam Playko a pozerám, že som asi urobil veľkú chybu“. Konštatovanie tohto nešťastníka je správne. O peniažky bohužiaľ naozaj prišiel.

Prišli o 500 €

Ďalší sa pridáva: „Také 13 000 (českých korún, pozn. red.) v p***i. Podvodná stránka! Dnes už nefunguje“. Presne takto totiž podvodníci fungujú. Na pár dní či týždňov spustia falošný eshop, nazbierajú niekoľko objednávok, samozrejme s nutnosťou platby vopred a potom ho jednoducho zrušia. Tento proces môžu opakovať, ako hlavný produkt si však zvolia niečo iné. Namiesto PlayStation 5 tak nabudúce môžu lákať napríklad na grafické karty.

Ukážka podvodu s neobyčajne nízkou cenou. 8 490 Kč je totiž v prepočte 335 €.

Na takéto správanie upozorňuje aj Tatra Banka, ktorá radí toto:

  • Priam neuveriteľne výhodný nákup
  • Pocit naliehavosti. Akcia platí len do……
  • Amatérsky upravený e-shop s fotografiami v nižšej kvalite
  • Akcia je na všetok tovar
  • Chýbajú kontaktné údaje, reklamačné a obchodné podmienky

Stretli ste sa s podobným podvodom? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie a nezabudnite o tom dať vedieť aj vašim známym! Kto by predsa chcel prísť o toľko peňazí tesne pred Vianocami.