Úvod Novinky NÁVOD: Takto zabránite zničeniu batérie v telefóne. Stačia vám na to 2...

NÁVOD: Takto zabránite zničeniu batérie v telefóne. Stačia vám na to 2 minútky!

20
Jednou súčiastkou, ktorá sa v smartfóne jednoznačne opotrebováva najviac je batéria. Pri každom úplnom nabití a vybití príde o časť svojej kapacity. Keď malinký kúsok stratenej kapacity vynásobíte 365 dňami, dostanete sa k slušnej strate, ktorú už nezískate späť. Sčasti sa tomu dá vyhnúť a životnosť telefónu tak môžete výrazne predĺžiť. Nie je to pritom nič ťažké, nižšie nájdete návod pre začiatočníkov, resp. ľudí, ktorí sa nechcú „vŕtať“ v softvéri a druhý návod pre pokročilých ľudí, ktorých bavia úpravy systému. Poďme rovno na to.

Ako predĺžiť životnosť batérie v smartfóne? Návod pre začiatočníkov

Možno ste už počuli o tom, že batéria najviac trpí vtedy, keď ju necháte úplne vybiť alebo vtedy, keď ju nabijete úplne doplna, teda na 100 %. Je to pravda a zároveň jeden z dôvodov, prečo nové zariadenia nie sú nabité úplne doplna alebo naopak úplne vybité. Výrobcovia ich vo fabrikách nabíjajú tak, aby v nich ostávalo 30 – 60 %, čo zaručuje najlepšiu životnosť pri dlhej ceste na cieľový trh. V tomto triku spočíva aj naše odporúčanie. Batériu nikdy nenabíjajte úplne doplna. Ako prvý si ukážeme návod pre začiatočníkov alebo ľudí, ktorí si na svojom telefóne nevedia/nechcú spraviť root. Na to, čo potrebujeme spraviť, nám poslúži aplikácia Accubattery. V nej si môžete nastaviť limit pre kapacitu nabitia napríklad na 80 %. Mať nabitú batériu zo štyroch pätín je pre ňu veľmi zdravé a môže jej životnosť predĺžiť až štvornásobne. Keď si aplikáciu stiahnete a telefón pripojíte na nabíjačku, po dosiahnutí vami zvolenej kapacity vám príde upozornenie. Vtedy stačí telefón odpojiť od nabíjačky a užiť si zdravú batériu.

Ako predĺžiť životnosť batérie v smartfóne? Návod pre pokročilých (root)

Ak vás baví hrabať sa v telefónoch, možno ste si svoj smartfón rootli. Určite dobre viete, že root vám umožňuje výrazne zasahovať do chodu systému, čo môže byť niekedy veľmi nápomocné. Takto upravené telefóny môžu nabíjanie prerušiť samé, nemusíte ich ani odpájať. Ktorá aplikácia to dokáže?
Nastaviť si môžete maximálnu aj minimálnu hodnotu pre nabíjanie.
  • Stiahnite si aplikáciu Battery Charge Limit [ROOT]
  • Po nainštalovaní pripojte svoj telefón k nabíjačke a nastavte požadovanú hodnotu
  • Po nastavení budete mať možnosť zmeniť si nielen maximálnu, ale aj minimálnu hodnotu. Keď klesne stav batérie pod túto hodnotu, automaticky sa začne nabíjať
Niektoré custom ROM majú túto funkciu vstavanú.
Treba si však uvedomiť, že aplikácia nepozná úplne všetky smartfóny na trhu. Ak vám nebude fungovať, môžete v nastaveniach prepnúť „Control File“ na inú hodnotu a skúsiť znovu. Ak by ani to nefungovalo, skúste si nainštalovať inú aplikáciu, v Google Play ich je hneď niekoľko. Niekedy sa stáva, že vývojári custom ROM podobnú funkcionalitu ponúkajú natívne, a tak nemusíte inštalovať žiadne aplikácie navyše.

Záver

Limitovanie batérie pri nabíjaní môže výrazne zvýšiť jej celkovú životnosť. Nehovoríme pritom len o „drobných“. Ak budete dodržiavať návod vyššie, batéria sa vám odvďačí 2 – 4 násobnou životnosťou a iste vám ušetrí aj pocit zo starnúceho zariadenia. Ak máte svoj telefón rootnutý, o to lepšie, keďže celý proces prebehne automaticky. Ak nie, nevadí, stále môžete využívať notifikáciu o dosiahnutí požadovanej kapacity.