Úvod Novinky MAXIMÁLNY POZOR: Slovákovi kvôli jednej SMS stiahlo 400 €. Dávajte si pozor...

MAXIMÁLNY POZOR: Slovákovi kvôli jednej SMS stiahlo 400 €. Dávajte si pozor na toto číslo!

1
Používanie telefónov ako takých, nemusia to byť ani smartfóny, je bezpečné. Ak máte aspoň aké-také vedomosti o fungovaní rôznych internetových služieb. Ak ich nemáte alebo kvôli nepozornosti pristúpite na zaslanie SMS na číslo 8877, môžete mať finančný problém. Presvedčil sa o tom aj Tomáš K., ktorý o tom informoval na Facebooku.Má tu niekto skúsenosť s číslom 8877? Mne už druhý mesiac po sebe odišli SMS na dané číslo z dvoch mobilov a to som obe čísla minulý mesiac menil. Celková škoda je viac ako 400 €,“ napísal. Tak v čom je teda problém?

Čo je 8877?

Číslo 8877 ako také nie je podvod. Práve naopak, ponúkajú ho rôzne čestné spoločnosti, ktoré tak chcú ponúknuť ďalší spôsob platby cez telefón. Vy pošlete SMS správu v určitom tvare na číslo 8877 zadarmo, naspäť vám príde kód do hry, informácia o zaradení do súťaže alebo podobne. Spätná SMS správa už je spoplatnená, pričom jej cena sa môže pohybovať od niekoľkých centov až po 50 €. Prevádzkovateľom čísla je spoločnosť A SMS s.r.o., ktorá si svoju prácu robí dobre. Jej služby využívajú firmy ako TESCO, Markíza, OMV, Nay a podobne. Ako teda môžete prísť o peniaze? Veľmi jednoducho, bohužiaľ.
vydavky
Ilustr. obr.

Ako prísť o stovky eur: Rýchlokurz

Na to, aby ste prišli o peniaze, nielen jednorazovo, ale kľudne na pravidelnej báze, stačí veľmi málo. Potrebujete jeden telefón (ideálne s aktívnym paušálom), číslo 8877 alebo iné a informáciu, ako získať vysnívanú hru, prístup k albumu so šteklivými fotkami alebo čokoľvek, čo vám je po chuti. Po novom sa do tohto „mixu“ zaradili aj falošní kupci na inzertnej sieti Bazoš alebo podvodníci, ktorí na Facebooku lákajú na vymyslené výhry a potrebujú „overiť“ vaše telefónne číslo či adresu. Všetci títo „čestní“ ľudia môžu kedykoľvek siahnuť na službu podobnú 8877 alebo kľudne priamo na ňu. Problém nastáva vtedy, ak útočníci nastavia cenu spätnej SMS správy vysoko. Nemajú problém jej nastaviť cenu aj na 50 €. Ak pošlete SMS správu, na paušále zaplatíte o 50 € navyše. Ak sú útočníci ešte zlovestnejší, nastavia aj automatickú obnovu, ktorá vám každý mesiac stiahne rovnakú čiastku.

Poučte menej znalých

O príbeh sa podelila aj ďalšia komentujúca: „Niečo podobné sa stalo kedysi môjmu svokrovi. Aktivoval si nejakú hru alebo podobnú hovadinu SMS-kou na takéto špeciálne číslo a potom pravidelne platil v rámci paušálu každý mesiac 40 € navyše. Len náhodou sme na to prišli po dlhom čase, ani o tom nevedel, našťastie sa to dalo deaktivovať,“ napísala.
Princíp fungovania spoplatnených SMS správ je pre väčšinu z vás (pevne veríme) jasný. Niekto s ním nemá skúsenosť a slepo verí komukoľvek, kto od neho žiada zaslanie takejto správy. Dávajte si pozor a dajte o tom hlavne vedieť vašim mamám, otcom, starkým a deťom. Môžete sa vyhnúť zbytočne vysokým faktúram alebo minutému kreditu.