Úvod Zariadenia Najväčší výrobca čipov: Nie je to Samsung ani Qualcomm!

Najväčší výrobca čipov: Nie je to Samsung ani Qualcomm!

0
Čipsety a aplikačné procesory starajúce sa napríklad o spracovanie obrazových informácií alebo pripojenie k sieťam sú najdôležitejšími súčasťami smartfónov. Práve vďaka nim dokáže moderný smartfón súbežne vykonávať množstvo rôznych úloh. Vo svete smartfónov je známa najmä spoločnosť Qualcomm, ktorá okrem modemov a iných čipov produkuje sady Snapdragon. Qualcomm však nie je najväčším výrobcom týchto súčiastok pre smartfóny, ako ukazuje správa analytikov z Counterpoint Research. Od apríla do júna 2021, teda v 2. štvrťroku 2021, dodal na trh najviac čipsetov a mikroprocesorov konkurent MediaTek. V uvedenom období dosiahol 43 % podiel na trhu. To je viac, ako má druhý Qualcomm a tretí Apple dohromady. Taiwanská spoločnosť zaznamenala doposiaľ najväčší podiel na trhu. Najväčším svetovým dodávateľom čipov sa stala aj v 3. štvrťroku 2020, kedy jej patril „len“ 31 % podiel na trhu.
mediatek
Foto: Counterpoint Research
Riaditeľ výskumu v Counterpoint Research Dale Gai vidí za úspechom spoločnosti MediaTek konkurencieschopné portfólio 5G čipov určených pre smartfóny nižších a stredných tried. Pre túto kategóriu smartfónov dodáva aj 4G čipsety, ktoré jeho vedúce postavenie iba posilnili. Dopyt po čipsetoch Snapdragon 8xx či Snapragon 4xx je naďalej veľký, brzdia ho však obmedzené výrobné kapacity spoločnosti TSMC. Qualcomm už zapracoval na diverzifikácii výroby, prejaviť by sa to však malo až v nadchádzajúcich mesiacoch. Qualcomm ale zostáva dominantným hráčom v dodávkach rádiových čipov. Potiahli ho komerčne úspešné smartfóny iPhone 12, ktoré sú vybavené 5G modemom Qualcomm X55.
qualcomm
Foto: Counterpoint Research
Najväčším porazeným v týchto pretekoch je, neprekvapivo, spoločnosť Huawei. Divízia HiSilicon kvôli sankciám americkej vlády nie je schopná produkovať vlastné čipsety. Huawei tak postupne míňa existujúce zásoby, z ktorých mu veľa nezostalo. Aj preto je jeho najnovšia vlajková loď P50 vybavená čipsetom Snapdragon 888. Huawei však z dôvodu obchodných obmedzení mohol použiť iba okresanú verziu čipsetu bez podpory 5G pripojenia.