Úvod Výrobcovia Honor Ďalšia rana pre Čínu: USA zvažujú, že zakážu obchodovanie známemu výrobcovi smartfónov!

Ďalšia rana pre Čínu: USA zvažujú, že zakážu obchodovanie známemu výrobcovi smartfónov!

Jedni sú za, druhí proti.

0
Spoločnosť Huawei sa nachádza na čiernej listine americkej vlády, kvôli čomu nemôže obchodovať s americkými firmami. Značky Honor sa obchodné obmedzenie netýka, z vplyvu sankcií sa vymanila koncom roka 2020, kedy ju materský Huawei predal čínskemu technologickému konzorciu. Honor sa tak stal samostatným subjektom, opätovne nadviazal partnerstvá so spoločnosťami Qualcomm, Intel, AMD a ďalšími dodávateľmi technológií. Dostal sa aj k aplikáciám a službám od Google, ktoré sú pre väčšinu zákazníkov na západných trhoch kľúčové. V lete predstavil líniu smartfónov Honor 50 tvorenú tromi zariadeniami, ktoré by mali ťažiť nielen zo zaujímavého pomeru medzi cenou a ponúkanou výbavou, ale aj práve z prítomnosti aplikácií a služieb od Google.
honor
Rad Honor 50
Smartfóny ale boli predstavené na čínskom trhu, pri avizovanej medzinárodnej dostupnosti sme sa museli uspokojiť s formulkou „čoskoro“. V auguste výrobca navyše rozšíril svoje mobilné portfólio o tri vlajkové lode Magic 3, rovnako predstavené na čínskom trhu.

Honor môže skončiť na čiernej listine

Vyzeralo to, že značke nič nebráni opätovne súperiť na medzinárodnom trhu s ostrieľanou konkurenciou, ktorá efektívne ťažila z toho, že prepojené firmy prišli o služby od Google. Zákazníkov na svoju stranu pretiahol napríklad výrobca Xiaomi. Denník The Washington Post teraz informuje, že orgány USA zvažujú, že na čiernu listinu zariadia aj Honor. To znamená, že by na naň dopadli rovnaké obchodné obmedzenia ako na Huawei. Inštitúcie ale zhodu nenachádzajú. Blokovanie firmy presadzujú Pentagon a Ministerstvo energetiky, naopak, proti sú Ministerstvo obchodu a Ministerstvo zahraničných vecí. Na stole sú rovnaké argumenty. Navrhovatelia hovoria o obavách z vývozu dôležitých technológií a spoločnosť považujú za hrozbu pre národnú bezpečnosť USA. Honor v súčasnosti vlastní konzorcium Zhixin New Information Technology. Tvorí ho niekoľko subjektov, medzi inými aj investori podporovaní čínskou vládou, ktorí sú napojení na vedenie mesta Šen-čen, uvádza The Washington Post. Odporcovia zase tvrdia, že Honor nevyrába jadrový materiál ani súčiastky využiteľné v nukleárnom priemysle, okrem toho sa jeho zariadenia nepredávajú na trhu USA. V obchodných sankciách tak nevidia zmysel. Zákaz obchodovania s americkými spoločnosťami by podľa nich skôr poškodil ekonomiku USA ako Číny. Niektorí chcú dostať Honor na čiernu listinu kvôli tomu, že ide o bývalú divíziu Huawei. Iní tvrdia, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by „pašoval“ technológie pre bývalého vlastníka alebo čínsku vládu. Nad značkou Honor tak stále visí sankčný otáznik, počkáme si, ako sa bude situácia v Spojených štátoch vyvíjať.