Úvod Novinky RECENZIA Samsung Galaxy Z Flip 3: Prvý skladací telefón, ktorý budete chcieť!

RECENZIA Samsung Galaxy Z Flip 3: Prvý skladací telefón, ktorý budete chcieť!

4

Samsung Galaxy Z Flip 3 je veľmi dôležitý a unikátny smartfón. Ako vôbec prvý skladací smartfón je totiž pripravený aj pre „bežných“ ľudí. Nehovorím to preto, lebo bežní ľudia nie sú opatrní a skladací telefón by zničili aj pohľadom, hovorím to preto, lebo je to bežná vec, na ktorú sa výrobcovia musia pripraviť. Z Flip 3 je na to pripravený, no všimnú si to aj ľudia na Slovensku? Vitajte v recenzii prvého skladacieho telefónu, ktorý si možno vyberiete radšej než iPhone, Xiaomi alebo Motorolu.

Skladacie smartfóny sa od tohto roku dostávajú do mainstreamu. Dostanú sa do rúk ľudí, ktorí by pred pár rokmi ani nepomysleli, že budú tak skoro držať v ruke telefón, ktorého displej sa v polovici prehne ako kus papiera. Pochopiteľne, medzi tradičnými smartfónmi a skladacími smartfónmi sú stále určité rozdiely, ktoré netreba ignorovať. Už však nie sú tak veľké, aby predstavovali prekážku.

Samsung Galaxy Z Flip 3: V čom je iný?

Samsung Galaxy Z Flip 3 predstavuje dlhoročnú snahu juhokórejského výrobcu vyrobiť smartfón, ktorý bude dosť odolný, všestranný a natoľko unikátny, že neosloví len ľudí závislých na nových technológiách, ale aj bežných ľudí. Ľudí, ktorí po skončení paušálu prídu k operátorovi a krkolomne si vyberajú nový smartfón.

Samozrejme, nie je to hračka za pár desiatok eur, no od tohto roku to už ani nie je telefón, ktorý by bol cenovo nedostupný. Samsung totiž Z Flip 3 nastavil veľmi agresívnu cenu 1 049 €, čím podliezol aj taký smartfón ako Galaxy S21 Ultra či mnohé z iPhonov.

To ale nie je všetko. Okrem nižšej ceny je Z Flip 3 konečne odolnejší. Nie je tak odolný ako bežné smartfóny, ktoré sú z každej strany starostlivo oblepené odolným sklom, no už nie je ani krehký ako jablkový koláč od starkej. Displej prekrýva nová fólia, ktorá je až o 80 % odolnejšia než pri minuloročnom modeli a celý smartfón je vďaka certifikácii IPx8 výrazne odolnejší. Všimnite si ale, že nehovoríme o IP68, keďže „6“ v tomto čísle symbolizuje odolnosť voči prachu. A to Z Flip 3 zatiaľ nedokáže.

Pri zisťovaní, ako sa to Samsungu podarilo, som ostal trochu zaskočený. Odolné voči vode sú totiž „len“ samostatné polovice telefónu. Pántik, ktorý obe polovice spája odolný voči vode nie je, keďže má v sebe pohybujúce sa súčiastky. Inžinieri to však vyriešili šikovne, všetky súčiastky pántika ošetrili antikoróznym činidlom, ktoré zabraňuje poškodeniu aj pri ponorení do vody.

Samsung Galaxy Z Flip 3: Špecifikácia

  • Rozmery: 8,64 x 7,22 x 1,71 cm (poskladaný) a 16,6 x 7,22 x 1,71 cm (otvorený)
  • Hmotnosť: 183 gramov
  • Displej (hlavný): 6,7“, 2 640 x 1 080 pixelov, OLED, 120 Hz
  • Displej (predný): 1,9“, 260 x 512 pixelov, OLED
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 888
  • Úložisko: 128 alebo 256 GB, UFS 3.1 (rýchle úložisko)
  • Pamäť: 8 GB LPDDR5
  • Fotoaparáty (zadné): 12 Mpx f/1.8 (hlavný), 12 Mpx f/2.2 (ultrawide)
  • Fotoaparáty (selfie): 10 Mpx, f/2.4
  • Batéria: 3 300 mAh, rýchlonabíjanie, bezdrôtové nabíjanie, bez nabíjačky v balení
  • Cena: 1 049 € (128 GB), 1 099 € (256 GB)

Samsung Galaxy Z Flip 3: Základ rovnaký, no zážitok úplne iný

Základný koncept Galaxy Z Flip 3 zdieľa so svojimi predchodcami, Z Flip a Z Flip 5G. Ponúka totiž rovnako veľký 6,7-palcový OLED displej, ktorý môžete zatvoriť. Vo vrecku či kabelke tak nebudete nosiť telefón dlhý ako špageta, ale kompaktný štvorček. Po rokoch s veľkými telefónmi bolo veľmi príjemné, keď mi celé jedno vrecko nezabral telefón, ku ktorému sa už nič iné nezmestilo.

Je evidentné, že Samsung to tento rok s dizajnom myslel vážne. Z Flip 3 je nádherný telefón, ktorý zaujme rovnako ženské aj mužské pokolenie. Na test nám Samsung síce poslal krémovú farbu, ktorá sa z úplne subjektívneho pohľadu hodí viac ženám, no nezúfajte. V portfóliu má aj krásnu zelenú farbu, ktorú by určite uvítali aj chlapi.

Zadná strana je dvojtónová a veľmi podobná dizajnu, ktorú sme videli pri Google Pixel 2. Fotoaparáty sú od zvyšku konštrukcie oddelené lesklým čiernym pásikom, ktorý perfektne kamufluje vstavaný zadný displej. K tomu sa dostanem v ďalšej kapitole, no už teraz môžem povedať, že práve tento displej predstavuje jeden z hlavných dôvodov, prečo je nový Flip tak vydarený.

Samsung Galaxy Z Flip 3: Konečne užitočný zadný displej

Zadný displej, alebo ako Samsung označuje, Cover displej, je tento rok konečne dosť veľký na to, aby ste na ňom niečo videli, resp. aby sa na ňom dokázali zobraziť takmer všetky dôležité informácie. Oproti minulému roku narástol z 1,1-palca na 1,9-palca a aj keď to neznie ako veľká zmena, verte mi, že je.

Keď je telefón zatvorený, máte vďaka nemu prístup k najnovším notifikáciám, s ktorými môžete narábať tak, ako by ste s nimi pracovali na veľkom displeji. Môžete si ich pohodlne prečítať a aj odswipovať do zabudnutia. Keď by ste si chceli niektorú otvoriť, telefón vás vyzve, aby ste otvorili veľký displej.

Najväčší „wow faktor“ však má funkcia hľadáčiku. Stačí ak dvakrát stlačíte tlačidlo pre zapnutie/vypnutie telefónu, otvorí sa aplikácia fotoaparátu a zadný displej sa premení na hľadáčik, prostredníctvom ktorého sa môžete nastajlovať presne tak, ako potrebujete. Potom už len stačí tlačidlami zníženia/zvýšenia hlasitosti odfotiť záber, ktorý bude oveľa kvalitnejší než ten, ktorý by ste fotili selfie fotoaparátom. Predsa len fotíte hlavným snímačom, na ktorý je prikrátky akýkoľvek predný fotoaparát.

Cover displej má aj niekoľko úplných noviniek. Nová je napríklad podpora rôznych widgetov. Prístup tak budete mať k aktuálnemu počasiu, k ovládaniu hudby, k časovaču, kalendáru a mnohým ďalším funkciám bez toho, aby ste telefón museli otvárať. Bohužiaľ, to, čo dokáže Cover displej zobraziť je vopred dané. Na výber máte zo 7 možností:

  • Hudba
  • Počasie
  • Dnešné schôdzky (kalendár)
  • Ďalší budík
  • Samsung Health
  • Hlasový záznamník
  • Časovač

Zadný displej tak predstavuje obrovské vylepšenie, no ostávam presvedčený, že funkcií, ktoré by zvládol, je viac. Dúfam preto, že ho Samsung neopustí a s ďalšími aktualizáciami prinesie aj rozšírenie jeho schopností.

Samsung Galaxy Z Flip 3: Hlavný displej

Najslabšou stránkou akéhokoľvek skladacieho smartfónu je momentálne hlavný displej. Ten displej, ktorý musí trpieť neustále otváranie a zatváranie. Najslabším článkom celého displeja je plast, ktorý som spomínal na začiatku recenzie. Je pravda, že je až o 80 % odolnejší než predchádzajúca generácia, no stále je to len plast, ktorý je možné veľmi jednoducho poškrabať, kľudne aj nechtom.

Z Flip 3 má výhodu v tom, že keď ho budete nosiť vo vrecku alebo kabelke, bude zatvorený a jeho displej preto chránený. Netreba však zabúdať na to, že ak by sa vám displej náhodou poškodil a nadišiel by čas opravy, tá musí byť vykonaná v autorizovanom servisnom centre.

Samsung, našťastie, k predobjednávkam ponúka aj možnosť využiť službu Galaxy Z Premiere Service, ktorá vám v prvom roku vlastnenia Z Flip 3 alebo Z Fold 3 dáva jednu opravu zariadenia zadarmo. Ak by ste displej poškodili, Samsung vám ho opraví.

Dobrou správou sú ľudia, ktorí už rok vlastnia minuloročný Fold a Flip a len veľmi, veľmi malé percento z nich malo s displejom problém. Nový, odolnejší displej tak predstavuje iskričku nádeje, že telefón prežije bez ujmy zachádzanie väčšie počtu ľudí.

Na displeji stále nájdete malú vlnku v mieste, kde sa telefón sklápa. Bolo zaujímavé sledovať, ako na ňu reagovali ľudia, ktorí skladací telefón ešte nikdy nedržali v ruke. Prvé sekundy síce boli poznačené komentármi, že sa na displeji nerovnosť nachádza, po minúte už len obdivovali, ako takýto displej dobre vyzerá a nerovnosť si už vôbec nevšímali.

Veľmi podobne by sa dal opísať aj môj vlastný zážitok z používania Flipu (a Foldu). Áno, miesto zhybu si všimnete, ale reálne pri používaní si ho všímať nebudete.

Nezabudnite ani na satisfakciu zo zaklapnutia displeja, keď zložíte niektorému z početných telemarketérov. To je niekedy na nezaplatenie.

Samsung Galaxy Z Flip 3: Najväčšia slabá stránka? Batéria

Jednu vec sa Samsungu nepodarilo vylepšiť tak, ako by som si želal – batériu. V telefóne sa totiž nachádza rovnaká 3 300 mAh batéria, ktorá však tento rok musí poháňať jasnejší a rýchlejší (120 Hz vs 60 Hz) hlavný displej, väčší zadný displej a výkonnejší procesor. Všetko rovnakou batériou ako minulý rok.

Nebuďte preto prekvapení, že vám začnú percentá batérie miznúť doslova pred očami.

Inými slovami, Z Flip 3 je telefón, ktorý musíte nabíjať každý deň. Našťastie ponúka rýchlonabíjanie, bezdrôtové nabíjanie a dokonca aj reverzné nabíjanie. To však používajte maximálne na nabitie bezdrôtových slúchadiel, keďže inak sa telefón nedožije večera.

Je škoda, že najväčšia slabá stránka Z Flip 3 je jeho výdrž na jedno nabitie. Nehovorím však, že je to koniec sveta. Pri mojom testovaní sa mi Z Flip 3 až na prvý deň, keď som ho nastavoval a používal intenzívnejšie, sa pred spaním nevybil nikdy. Buďte ale pripravení, že ho počas dňa sem tam budete musieť pripojiť na kábel alebo položiť na bezdrôtovú nabíjačku.

Samsung Galaxy Z Flip 3: Decentné fotoaparáty

Samsung Galaxy Z Flip 3 síce nemá ambície zostreliť kráľa zoznamu najlepších fotomobilov na trhu, nie je ani úplne zlý. Fotografie sú úctyhodné a popravde, viac než dosť dobré na to, aby postačili 90 % ľudí, ktorí fotia telefónom. Tých zvyšných 10 % ľudí bude pravdepodobne mierne sklamaných, keďže k veľkému skoku vo foto schopnostiach Z Flip 3 tento rok nedošlo.

Telefón ponúka 12 Mpx hlavný senzor a 12 Mpx ultraširokouhlý senzor, ktoré sú absolútnym základom toho, čo by mal telefón takéhoto kalibru ponúkať. Ak by boli čo i len o chlp horšie, mal by som vážny problém ich odporučiť.

20210818_104403
20210818_104349
20210818_104338
20210818_104334
20210818_104329
20210818_104319
20210818_102836
20210818_102538
20210818_102525
20210818_084837
20210818_084820
20210818_084803
20210818_084800
20210818_084731
20210818_084719

Z Flip 3 exceluje hlavne cez deň, keď do senzoru prúdi dosť svetla. Stará sa o to pekne svetelný hlavný senzor s clonou f/1.8. Za objektívom však bohužiaľ nie je dosť veľký senzor, ktorý by kvalitu fotografií podporoval pri zhoršených svetelných podmienkach.

Galaxy Z Flip 3 však má jeden trik, ktorý bežné smartfóny nemajú. V zhoršených podmienkach ho môžete zložený v pozícii 90 ° položiť na takmer akýkoľvek povrch, aktivovať časovač a odfotiť to, čo potrebujete. O dobrú kvalitu záberu sa postará nočný režim a výkonný Snapdragon 888, ktorý je perfektne prispôsobený na prácu s fotografiami. Je až šialené, čo dokážu dnešné čipsety.

Zabudnúť nemôžeme ani na selfie fotoaparát, ktorý možno pôsobí ako úplne zbytočný, keď si selfie zábery viete fotiť hlavným senzorom. Má však svoje opodstatnenie – pri videohovoroch cez Zoom, Google Meet či Messenger.

Samsung Galaxy Z Flip 3: Tradične dobrý softvér

AnTuTu: 660 122 | Geekbench (single): 1 096 | Geekbench (multi): 3 344

Samsung Galaxy Z Flip 3 poháňa Android 11 s nadstavbou One UI, ktorý je v kombinácii so Snapdragon 888, 8 GB operačnej pamäte RAM a poriadne rýchlym úložiskom UFS 3.1 ako z rozprávky. Pridajte k tomu rýchly 120 Hz displej a máte k dispozícii zážitok, za ktorý by sa nehanbilo akékoľvek zariadenie. V tomto smere Samsungu skutočne nemôžem nič vytknúť.

Vnútorný displej je nielen rýchly, ale aj farebne presný a príjemný na dotyk. Rovnako spokojný som bol aj s hrubým výkonom telefónu. Benchmarkové aplikácie potvrdili, že Z Flip 3 je vlajková loď a malým umeleckým dielom nielen zvonku, ale aj vnútri.

Podobne ako v Z Flip, aj v Z Flip 3 sú k dispozícii aplikácie špecificky prispôsobené pre skladacie smartfóny. Keď otvoríte fotoaparát, vrchná časť displeja sa premení na hľadáčik, zatiaľ čo na spodnej časti displeja nájdete všetky ovládacie prvky a podobne.

Samsung hovorí, že podobne prispôsobených aplikácií bude viac. Pracuje na tom s najväčšími vývojármi na svete, no chvíľu to potrvá. Predsa len, skladacie smartfóny zatiaľ netvoria veľkú skupinu telefónov na trhu.

Samsung Galaxy Z Flip 3: Skladací smartfón, ktorý by mal zvážiť každý

Galaxy Z Flip 3 je navrhnutý tak, aby vydržal záťažové testy skutočného sveta. A viete čo? On to skutočne zvládol. Za týždeň, ktorý som s telefónom strávil som ostal presvedčený, že Samsung spravil dobre, keď investoval miliardy dolárov do vývoja takéhoto typu zariadení.

Sklamaný som neostal z displeja, z fotoaparátov, z výkonu a dokonca ani z ceny, ktorá konkuruje širokej škále úplne bežných smartfónov, na ktorých by ste čokoľvek unikátne hľadali len veľmi ťažko. Naopak, Z Flip 3 unikátnosťou len tak srší. Od dizajnu samotného telefónu, cez spôsob akým sa používa a skladá až po príslušenstvo, ktoré k nemu Samsung ponúka.

Ak nechcete byť ďalším človekom s rovnakým telefónom ako drvivá väčšina ľudí okolo vás, no stále chcete telefón s dostatočným výkonom a schopnými foťákmi, Z Flip 3 je pre vás ako stvorený. A v porovnaní s iPhonmi či vlajkovými loďami iných spoločností vás dokonca nevyjde ani drahšie.

Pripravte sa však na jednu slabú stránku, a to výdrž batérie. To bude pre Samsung ďalšia prekážka, ktorú bude musieť zvládnuť prekonať.

V prípade ak vám nevadí telefón nabíjať každý deň je Z Flip 3 pripravený na skutočný svet už teraz. Je to malý kúsok technologickej budúcnosti dostupný už tento rok, resp. v deň, keď skončia predobjednávky. Za 1 049 € (128 GB) alebo 1 099 € (256 GB) získate niečo konečne zaujímavé, iné, v mnohom aj lepšie.

Samsung by mal byť na Galaxy Z Flip 3 patrične hrdý. Spoločnosť, ktorá pred dvoma rokmi predstavila prvý skladací smartfón zašla obrovský kus cesty. Tak rýchlu zmenu som popravde nečakal nielen ja, ale ani ďalší technologickí novinári a analytici. Samsung to ale dokázal, za čo mu patrí zaslúžené uznanie.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia a dizajn
95 %
Displej
95 %
Fotoaparáty
80 %
Výkon
100 %
Výdrž batérie
80 %
Softvér
100 %