Úvod Novinky 6G oficiálne otestované! Šialené rýchlosti na extrémnych frekvenciách

6G oficiálne otestované! Šialené rýchlosti na extrémnych frekvenciách

24

Spoločnosť LG Electronics v spolupráci s európskym výskumným laboratóriom Fraunhofer-Gesselschaft údajne úspešne demonštrovala prenos dát prostredníctvom 6G technológie. Proces mal prebehnúť v terahertzovom (THz) spektre, a to na vzdialenosť 100 metrov, píše server TechRadar.

LG spolu s Fraunhofer-Gesselschaft vyvinulo nový zosilňovač na poskytovanie stabilných komunikačných signálov v 6G terahertzovom spektre. Išlo o kľúčový komponent, nakoľko technológia 6G v THz spektre má veľmi krátky dosah, pričom sa vyznačuje značnými stratami výkonu pri vysielaní a príjme medzi jednotlivými anténami. Zosilňovač má byť schopný generovať stabilný signál do 15 dBm, a to vo frekvenčnom rozsahu od 155 do 175. Stále je reč o gigahertzovom pásme.

Čo technológia 6G? Podobne ako pri všetkých predošlých generáciách – vyššiu rýchlosť prenosu dát, nižšiu odozvu a lepšiu stabilitu.

LG dodáva, že pre účely demonštrácie vyvinula aj technológiu adaptívneho formovania. Táto technológia, jednoducho povedané, mení smer signálu na základe zmien kanála a polohy prijímača.

6G má už v roku 2029

Kedy bude dostupná? Žiaľ, tak skoro to nebude. Aktuálne generácia, 5G, je na trhu stále len veľmi krátko, pričom stále prebieha jej expandovanie. 6G by mala byť v plnej verzii dostupná až v roku 2029. So štandardizáciou sa pritom plánuje začať o 4 roky skôr, čiže počas 2025.

“6G bude kľúčovým komponentom Ambientného internetu všetkého, vznikajúca technológia, ktorá má zlepšiť život ľudí a spoločností tým, že bude senzitívnejšia, adaptívnejšia, autonómnejšia a prispôsobená potrebám spotrebiteľov pomocou rozpoznávaním ľudskej prítomnosti a preferencií,” tvrdí LG.