Úvod Recenzie RECENZIA 360 S10: Takýto vysávač by chcel mať doma každý! Prečo je...

RECENZIA 360 S10: Takýto vysávač by chcel mať doma každý! Prečo je taký unikátny?

360 S10 je vynikajúca voľba pre tých, ktorí by doma uvítali robotický vysávač. Ak máte aj domáce zvieratá, o to lepšie, na to je totiž špecialista.

0

Robotické vysávače sú perfektnými spoločníkmi v domácnosti. Kým ste v práci, povysávajú, poprípade aj pozmývajú a vy sa tak domov vrátite do čistého. Dvakrát tak to platí, ak na vás doma čakajú domáci miláčikovia, ktorí zhadzujú srsť rýchlejšie než ju stíhate vysávať a zametať. Na pomoc prichádza vysávač 360 S10, ktorý je tichý, inteligentný a na podlahe dokáže zbadať všetko – aj príležitostné hovienko, ktorému sa vyhne.

360 S10 v sebe spája inovatívne technológie ako trojitý LIDAR schovaný vnútri konštrukcie, takže z neho nič netrčí, sací výkon 3 300 Pa a schopnosť zmývať. Aký je však v reálnom svete? Otestovali sme ho v našej domácnosti, ktorú zdieľame so zlatým retrievrom Nelou a dlhosrstou mačkou Paľom.

360 S10 – Čo to je a koľko to stojí?

🛒 Cena: 459 € | 🎫 Kupón: 360S10 | 🚚 Poštovné: Zadarmo (EÚ – DPD Express)

Ak vám spoločnosť 360 nič nehovorí, nie ste sami. V prvom rade treba poznamenať, že model S10 nie je ich prvým zariadením, práve naopak. Majú za sebou bohatú históriu a S10-tka reprezentuje všetko, čo doteraz dosiahli. Najväčší fanúšikovia tohto segmentu si možno spomenú na modely S7 a S9, s ktorými firma zožala obrovský úspech. Model S10 je však absolútna novinka pre rok 2021.

V jej útrobách sa nachádza trojitý LIDAR využívajúci SLAM algoritmus alebo technológiu dToF (direct Time of Flight) schopná detegovať stovky objektov na zemi, ktorým sa následne dokáže efektívne vyhnúť.

Robotický vysávač bežne stojí až 590 €, no čitatelia TECHBYTE si ho môžu kúpiť za 459 €. Stačí vám na to kupón 310S10. Objednať si ho podobne ako my môžete z obchodu Geekbuying.

Technická špecifikácia

Robotický vysávač

  • Rozmery: 350 mm (priemer), 85 mm (výška)
  • Váha: 3,85 kg
  • Kapacita batérie: 5 000 mAh, 72 Wh
  • Výkon: 30 W

Nabíjacia stanica

  • Rozmery: 220 x 153 x 100 mm
  • Nabíjací výkon: 24 W

Čo všetko je v balení?

Balenie robotického vysávača je pomerne bohaté. Nájdete v ňom všetko, čo budete potrebovať na okamžité spustenie nielen vysávania, ale aj zmývania.

  • Robotický vysávač
  • Nabíjacia stanica
  • Nabíjací kábel (aj adaptéry)
  • Nádobku na vodu
  • Držiak na mop
  • Mop
  • Manuál
  • Malý nástroj na čistenie
  • Nádobku na prach, hlavnú kefu a bočnú kefu (predinštalované na zariadení)

360 S10 a konkurencia: V čom je lepší alebo horší ako Xiaomi?

Prvú vec, ktorú si všimnete hneď pri rozbaľovaní je „chýbajúca“ kopulka na vrchnej časti robota. 360 S10 je takmer úplne rovný, nič z neho netrčí, a tak sa dokáže vpratať aj pod nábytok na krátkych nožičkách. Výrobca svoje riešenie nazýva „hidden tripple-eye LIDAR,“ čo v preklade znamená „skrytý trojoký LIDAR“ a musím uznať, že naozaj funguje.

LIDAR ako taký je prítomný u väčšiny lepších robotických vysávačov. 360 S10 ich má v konštrukcii schované hneď tri, vďaka čomu sa dokáže prekážkam vyhnúť oveľa presnejšie. Hlavný senzor deteguje veľké objekty vo vzdialenosti 6 až 8 metrov. Laserový systém zas dokáže zistiť polohu objektov vyšších ako 1 centimeter a následne vyhodnotiť, či sa takémuto nízkemu objektu má vyhnúť alebo nie. Nakoniec miestnosť skenuje posledný senzor, ktorý zisťuje celkovú výšku objektov. Tieto dáta následne používa na vyhodnotenie toho, či sa pod ne zmestí alebo nie. Výrobca hovorí, že takýto systém dáva robotu 360-stupňovú viditeľnosť bez akýchkoľvek „mŕtvych uhlov“.

Doteraz sme na TECHBYTE alebo AndroidPortal.sk otestovali naozaj veľa robotických vysávačov a väčšina z nich si s miestnosťou síce poradila, no nezaobišlo sa to bez tvrdých nárazov do nábytku alebo zvierat. S10 je však iný, je presnejší a keď sa nejakého nábytku dotkne, je to skôr pohladkanie než náraz bez rozmýšľania. Pri testovaní sa mi stalo aj to, že som na zemi našiel nechcený „darček“ od Paľa, okolo ktorého bolo jasne vidieť trasu vysávača. Ten objekt rozpoznal a sám sa rozhodol, že ho obíde.

Ako ho nastaviť a používať?

Aj napriek tomu, že robot má na sebe ovládacie prvky je lepšie používať ho s aplikáciou, ktorá patrí medzi najlepšie, aké som mal doteraz možnosť používať.

Stačí, ak si z Google Play alebo Apple Appstore stiahnete aplikáciu 360 Robot a budete nasledovať všetky kroky. Pripojenie k zariadeniu prebehlo bez akýchkoľvek problémov a hlavne na prvý pokus. Hlavne pri čínskych zariadeniach to môže niekedy robiť problém (pozerám sa na teba, Xiaomi!).

Neľútostný boj s chlpmi

Domácnosť bez zvieracích miláčikov sa nezanáša až tak, ako tá, ktorá ich má. My máme doma dvoch chlpáčov, ktorí sa medzi sebou predbiehajú, ktorí z nich za deň zhodí viac srsti. Pre 360 S10 sme tak vytvorili perfektný záťažový test, ktorý už odrovnal niekoľko (nielen) robotických vysávačov.

Jedna z vecí, ktorá sa mi na S10 páči azda najviac, je to, aký je tichý. Zvieratá okolo neho ostávajú kľudné a namiesto strachu prichádza skôr zvedavosť. Na svedomí to má 4-stupňové nastavenie sacieho výkonu, ktoré si vysávač monitoruje sám. Senzory totiž priebežne monitoruje to, aká je podlaha špinavá, resp. zanesená a postupne zvyšuje alebo znižuje výkon.

Pri tichom režime vysávač pracuje s výkonom 600 Pa. Tento režim sa hodí hlavne vtedy, ak ho chcete pustiť neskoro večer alebo skoro ráno. Vzhľadom na to, že väčšina ľudí chodí do práce bude najlepším časom, kedy pustiť vysávač bežný deň. Vtedy sa na hlučnosť až tak pozerať nemusíte a vysávač môžete nechať zapnutý v štandardnom režime. Vtedy S10 vysáva pri výkone 1 000 Pa.

K dispozícii je aj výkonný režim s výkonom 1 500 Pa, ktorý je ideálny na koberce s nízkym vlasom. Väčšina nášho bytu je síce pokrytá plávacou podlahou, no ako každá domácnosť, aj u nás nájdete koberec, ktorý je lapač zvieracích chlpov a iných nečistôt. Zvýšený výkon, ktorý si S10 po zistení koberca dokáže zvýšiť automaticky, je fantastický a koberec po ňom vyzerá ako nový.

Nakoniec vysávač ponúka aj režim „Max,“ ktorý využíva maximálny výkon – 3 300 Pa. Vhodný je na maximálne znečistené miesta, ktoré sa vám nechce upratovať. Pri takto vysokom výkone je S10-tka schopná zo zeme pozbierať aj oriešky, skrutky a podobné objekty. Pochopiteľne, režim Max využíva najviac energie, preto ho používajte len občasne.

Spoločnosť 360 ponúka aj plnú integráciu s hlasovými asistentami Google Assistant, Amazon Alexa a Clova. Osobne som si takýto spôsob ovládania neosvojil, no ak je to niečo, čo radi používate tak vedzte, že S10-tka s tým nebude mať žiaden problém.

Zaujímavé a užitočné funkcie

Robotické vysávače by mali byť inteligentnými zariadeniami. Nie vždy tak tomu bohužiaľ je. S10 však do tejto kategórie našťastie nepatrí. Jeho algoritmy a šikovná aplikácia z neho robia jeden z najlepšie naprogramovaných pomocníkov, s akými som sa doteraz stretol.

Tešiť sa môžete na rôzne funkcie ako tzv. „No-go“ zóny, teda miesta, kam vysávaču zakážete chodiť. Nepotrebujete na to žiadne špeciálne príslušenstvo, jednoducho stačí v aplikácii vyznačiť miesto, kam nemá ísť a on tam jednoducho nepôjde.

S10-tka má samozrejme aj senzor schopný rozpoznať schodisko, vďaka ktorému sa vám neskotúľa a nepoškodí. No a keď už sme pri tých schodoch, aplikácia 360 Robot ponúka podporu pre až 10 podlaží, medzi ktorými dokáže vysávač prepínať automaticky bez toho, aby ste mu museli povedať, na ktorom poschodí sa nachádza.

Vysávač tiež dokáže automaticky upravovať výkon podľa toho či sa nachádza na koberci alebo nie. Keď zistí, že nevysáva kachličky alebo plávaciu podlahu, zvýši výkon o jeden stupeň. Na zistenie typu povrchu používa ultrazvukový senzor zabudovaný do „podvozku“. Rovnaký senzor vysávaču tiež napovie, ktoré časti nemá pozmývať, napríklad spomínaný koberec.

Efektívne zmývanie

Robotický vysávač ponúka kombináciu vysávaču a mopu, vďaka čomu je ešte flexibilnejší. V balení sa nachádza nádržka na vodu s objemom 520 ml, ktorá vysávaču vystačí na pozmývanie plochy o rozlohe 200 metrov štvorcových. Pri testovaní dokázal vysávač pozmývať plochu o rozlohe 100 metrov štvorcových a v nádržke mu ostala polovica vody, takže toto tvrdenie sedí. Bolo to však, pochopiteľne, pri najnižšom nastavení. Pri vyššom stupni využitia vody ostala vysávaču približne štvrtina nádrže.

Na bežné udržiavanie domácnosti (hlavne chodby) to stačí, no robotický mop nikdy nenahradí poctivé, ručné zmývanie, tak na to buďte pripravení. Na priebežné čistenie je to však super.

Ako v skutočnosti vysával?

Musím zhodnotiť, že S10-tka je fantastickým pomocníkom v domácnosti. Aj v tej, v ktorej žijú chlpáči. Pri testovaní iných modelov som sa až príliš často stretol s tým, že sa ho bála buď Nela, Paľo alebo obaja. V prípade S10 ho pri prvom spustení len zaregistrovali. Nela ho ignoruje úplne až natoľko, že jej raz vyliezol na chvost a až keď sa jej zahrabal do srsti si uvedomila, že niečo nie je v poriadku.

No a kocúr Paľo, ten je s vysávačom veľký kamarát. Keď je vypnutý, chodí za ním či sa mu nechce opäť vysávať. Keď ho pustíme, má na hodinu postarané o zábavu. Samotné vysávanie je pritom efektívne a hlavne dôsledné. Voľné chlpy po zemi a na koberci povysáva počas toho, ako sme v práci a domov sa tak vraciame s tým, že vysávať, čo bola doteraz každodenná rutina, už nie je nutné.

Nastavenie no-go zón je taktiež veľkým prínosom hlavne v miestnostiach, v ktorých sa vysávač často zasekol alebo iným spôsobom prestal fungovať. Veľmi sa mi páčilo aj to, že som sa nemusel obávať zničeného nábytku, keďže senzory naozaj poctivo odvádzali svoju prácu. Nikto z nás domov nepotrebuje zariadenie, na ktoré musí dávať pozor, hlavne ak by sa vášmu zvieratku podarilo spraviť neporiadok a vysávač by to potom roznosil po celom byte alebo dome, všakže.

V čom nebol až taký dobrý?

Nič, s čím by som bol vyslovene nespokojný mi pri S10-tke nenapadá. Ak by som mal zachádzať do detailov, spomenul by som nádobku na prach, ktorú treba vyprázdňovať „až raz za tri dni“ alebo fakt, že ju musím vyprázdňovať vôbec. S10 totiž nemá dokovaciu stanicu s odsávaním ako to majú niektoré iné modely.

No a okrem toho už asi nič. Chcel by som napríklad, aby sa na ňom vozil kocúr ale to mi vysávač nesplní, hoc sa o to svojim tichým chodom rozhodne snaží.

Verdikt

S robotickým vysávačom S10 od spoločnosti 360 Robot budete spokojní. Vysávať vie, zmývať vie, dávať si pozor vie a jeho aplikáciu je radosť používať. Dokonca, väčšinu najviac opotrebovaných súčiastok si môžete vymeniť aj sami. Stačí ich doobjednať.

Pri jeho pravidelnom používaní sme badali viditeľný rozdiel v čistote bytu, a to sme dovtedy vysávali niekoľkokrát denne. Spojte to aj so zmývaním a budete naozaj veľmi milo prekvapení.

Ak si nechcete pokaziť chuť napoly dopečenými riešeniami za podobnú cenu, radšej si vyberte niečo, čo skutočne funguje a čo vám bude robiť radosť. 360 S10 vás v tomto jednoznačne nesklame. Robotický vysávač 360 S10 sme otestovali vďaka obchodu Geekbuying, kde si ho môžete kúpiť za akciovú cenu 459 €. Pri nákupe nezabudnite uplatniť kupón 360S10.

PREHĽAD RECENZIE
Sacia sila
95 %
Batéria
95 %
Kapacita zásobníka (prach)
100 %
Kapacita zásobníka (voda)
100 %
Systém filtrácie
100 %
Váha a rozmery
100 %
Hlučnosť
100 %
Kvalita spracovania
95 %
Cena
90 %