Sonické zubné kefky značky Philips patria medzi tie najlepšie, ktoré momentálne na trhu nájdete. Niet sa prečo čudovať, že sú zákazníkmi hodnotené najvyššími číslami. DiamondClean síce nepatrí medzi najlacnejšie riešenia, no za žiarivý a najmä zdravý úsmev rozhodne stojí.

Philips má v portfóliu už niekoľko sonických kefiek, ktoré neustále vylepšuje tak, aby boli vhodné pre každého. Možno si pamätáte, že sme v minulosti sonickú zubnú kefku od Philips už recenzovali. Tentokrát tu však máme vylepšenú generáciu DiamondClean 9000.

S touto kefkou som strávila dosť času na to, aby som ju mohla odporučiť všetkým naokolo. Ak ste sonickú zubnú kefku zatiaľ nevyskúšali a využívate tie klasické, rozdiel pre vás bude neporovnateľný. Najmä po prvom vyskúšaní, kedy budete mať pocit, že ste tak čisté zuby snáď nikdy nemali.

DiamondClean 9000: Prepojenie s aplikáciou

Aby bolo používanie sonickej zubnej kefky pre vás čo najefektívnejšie a prinieslo želaný výsledok, vybavil Philips kefku DiamondClean aj vynikajúcou aplikáciou, ktorá vás naučí lepším návykom v oblasti zubnej hygieny.

Celý proces je veľmi jednoduchý. Stačí, ak si z Obchodu Play alebo AppStore stiahnete aplikáciu Philips Sonicare, ktorá vás celým procesom párovania a nastavovania jednoducho prevedie. Proces párovania sa spustí automaticky, vašou jedinou úlohou je držať kefku v dosahu a odsúhlasiť povolenia, ako napríklad monitorovanie polohy, aby mohla aplikácia pracovať na 100%. Nasleduje vytvorenie konta, v ktorom budete mať uložené všetky svoje údaje.

Nájdete tu tak štatistiky vašej starostlivosti o zuby, ako napríklad to, či ste dodržiavali čistenie zubov dvakrát za deň alebo stanovený časový limit procesu čistenia. V profile sa tiež nachádzajú tipy a triky pre zdravšie zuby, informácie o tom, kedy máte vymeniť hlavicu zubnej kefky, kedy máte najbližšiu návštevu zubára a vlastne všetko, čo sa dentálnej starostlivosti týka.

V samostatnej sekcii sa nachádza režim pre čistenie. Ten sa zapne aj automaticky v okamihu, kedy zapnete zubnú kefku. Zobrazí vám, ktorú časť vašich zubov si máte čistiť a tiež to, ako dlho, podľa zvoleného režimu priamo na kefke. Keď kefku vypnete skôr, ako máte, aplikácia to ihneď zaznamená a odporučí pokračovanie v čistení až do konca odpočtu.

DiamondClean 9000: Dizajn

Všetky sonické kefky od Philips sa vyznačujú minimalistickým dizajnom, ktorý pôsobí jednoducho a hlavne čisto. Výnimkou nie je ani DiamondClean 9000. Rukoväť kefky s ovládacím panelom je matná a drží sa naozaj pohodlne aj vtedy, keď máte mokré ruky. Na tele kefky sa nachádzajú len dve tlačidlá. Jeno pre vypnutie/zapnutie a druhé na prepínanie medzi režimami čistenia a intenzity. Režimy čistenia sú však na prvý pohľad neviditeľné, zobrazia sa až vtedy, keď kefku chytíte do ruky.

Súčasťou balenia je tiež jedna hlavica C3, ktorá je nekompromisná k zubnému povlaku, no zároveň jemná k vašim ďasnám. Hlavicu zubnej kefky si však môžete zadovážiť takú, aká vám bude bude vyhohovať. Na výber máte z viacerých možností a u rôznych predajcov.

Okrem hlavice sa v krabičke nachádza aj praktický pohár zo skla, nabíjacia podložka a elegantné cestovné puzdro vybavené USB káblom pre nabíjanie kdekoľvek. Keďže kefka prichádza do styku s vodou, nenájdete tu žiadny nabíjací port. Všetko totiž prebieha bezdrôtovo. Na nabíjaciu jednoducho postavíte pohár, do neho vložíte kefku a hotovo. Kefku môžete napríklad nechať nabíjať cez noc, aby bola ráno opäť pripravená na akciu.

DiamondClean 9000: Funkcie

Sonická kefka je vybavená viacerými funkciami tak, aby vyhovovala širokej škále požiadaviek používateľov. Pre čistenie vašich zubov si tak môžete zvoliť jeden zo štyroch režimov, a to:

  • Clean: Ide o univerzálny režim, ktorý je vhodný pre každodenné čistenie zubov.
  • White+: Jeho úlohou je odstrániť nechcené škvrny zo zubov.
  • Deep Clean: Režim pre hĺbkové a osviežujúce čistenie.
  • Gum Health: Vhodné pre jemné, no efektívne čistenie ďasien.

Každý z týchto režimov si môžete zvoliť priamo na kefke, kde zároveň môžete nastaviť aj intenzitu čistenia podľa toho, čo preferujete a samozrejme v závislosti od citlivosti vašich zubov a ďasien. Kefka je však vybavená aj technológiou BrushSync, ktorá zvolí ideálny režim podľa hlavice, ktorú používate. Ak teda zvolíte hlavicu pre bielenie zubov (W3 Premium White), kefka ho okamžite rozpozná a automaticky zvolí režim White+.

Voľba režimov je samozrejme na vás a kefka vám v tom nijak nezabráni. Je však potrebné myslieť na to, že sonická zubná kefka DiamondClean 9000 bola navrhnutá špecialistami, ktorí vedia najlepšie, ako sa o zuby efektívne starať. Preto sa určite nebojte ponechať režim, ktorý vám kefka sama vyberie podľa použitej hlavice.

Ak by ste však chceli aj napriek tomu vyskúšať niečo nové, nevadí. Jednotlivé režimy sa od seba líšia štýlom čistenia, ktorý vám mobilná aplikácia Sonicare ukáže. V nej sa nachádza samostatná záložka pre režim čistenia, ktorá sa zobrazí automaticky v momente, kedy zapnete kefku. V nej uvidíte časomieru a kruhový ukazovateľ, ktorý reprezentuje vaše zuby. Je rozdelený na šesť častí – horné vpravo, vpredu, vľavo a dolné vľavo, vpredu a vpravo.

Keď teda zvolíte napríklad režim Clean, časomiera sa nastaví na 2 minúty – každú časť zubov tak čistíte 20 sekúnd. Ak zvolíte režim Gum Health, časomiera sa nastaví na 3 minúty a 20 sekúnd. Každú časť zubov si teda prejdete kefkou raz, ako v predchádzajúcom režime s tým rozdielom, že sa vrátite ku svojim horným aj spodným stoličkám a venujete im 20 sekúnd navyše (horné vpravo, horné vľavo, dolné vľavo, dolné vpravo). Pri režime White+ sa naopak čistenie násobí pri predných zuboch. Majte však na pamäti, že želaného výsledku a dočkáte najmä vtedy, ak zvolíte režim s vhodnou čistiacou hlavicou.

Sekundy vyčlenené na čistenie každej časti zubov samozrejme nemusíte počítať. Okrem aplikácie vám prechod na inú časť zubov naznačí aj sama kefka prerušením vibrovania. Veľmi elegantné. V aplikácii nájdete okrem všetkých dôležitých informácií aj to, kedy je potrebné hlavicu zubnej kefky vymeniť. Nájdete tu aj ukazovateľ toho, koľko čistení môžete so súčasnou hlavicou vykonať.

Notifikačná dióda sa však nachádza aj na samotnej kefke. Tá sa rozsvieti buď pri potrebe výmeny hlavice alebo v prípade, keď na kefku počas čistenia priveľmi tlačíte. Sonická kefka je totiž vytvorená na to, aby sa o najťažšiu časť postarala za vás a prílišným tlačením si môžete poraniť ďasná, čo ako sami iste viete, nie je vôbec príjemné. DiamondClean 9000 vás na to preto upozorní, aby ste sa naučili, ako si čistiť zuby správne.

Philips Sonicare DiamondClean 9000: Verdikt

Túto kefku by som si možno dovolila nazvať ako takú osobnú „vreckovú“ hygieničku. Jej ovládanie je veľmi jednoduché, pochopiteľné a s podporou aplikácie vám nielen pomôže sa o zuby starať správne ale dopomôcť vám k tomu, aby ste aj vy mali žiarivý, no najmä zdravý úsmev.

Ak ste zvyknutí na manuálne čistenie klasickými kefkami, garantujem vám, že po prvom použití sonickej kefky budete mať pocit, že ste tak čisté zuby snáď nikdy nemali. Je to naozaj úplne iná skúsenosť, na ktorú si však veľmi rýchlo zvyknete.

Sonickú kefku od Philips sme pre vás už dávnejšie recenzovali. Philips však svoje kefky neustále vyvíja a vylepšuje tak, aby patrili medzi špičku, čo sa im určite veľmi úspešne darí. Hoci dizajn ostáva rovnaký alebo minimálne podobný, funkcie a aplikácia sú stále vylepšované tak, aby vám priniesli čo najlepšiu starostlivosť.

Veľmi sa mi páči vylepšené puzdro so skrytým káblom na nabíjanie, vďaka ktorému nemusíte na služobné cesty, výlety či dovolenky brať jednu nabíjačku (a sklenený pohár!) navyše. Stačí vám tak len puzdro, vložiť doň kefku a môžete vyraziť. Kefka vám však na jedno nabitie pri čistení dvakrát denne vydrží približne 2 týždne, čo je naozaj skvelé.

Ak teda hľadáte kefku, ktorá vám pomôže v zlepšení vašich zdravých návykov, Philips Sonicare DiamondClean 9000 odporúčam všetkými tridstiatimi dvoma zubami. Dostupné sú samozrejme vo viacerých farbách.