OnePlus nás aj tento rok potešil novým radom vlajkových lodí, ktoré sú stelesnením perfektnej kombinácie špičkových špecifikácií s rozumnou cenovkou. Reč je o sérii OnePlus 9, ktorá pozostáva z dvoch modelov, a to OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro. Dnes sa bližšie pozrieme na štandardné prevedenie. Čo ponúka, koľko stojí a oplatí sa doň investovať? Na všetky tieto a i ďalšie otázky sa vám pokúsim odpovedať v recenzii nižšie.

OnePlus 9

OnePlus 9 je cenovo dostupná vlajková loď so špičkovými špecifikáciami. Aby však výrobca udržal cenu na uzde, musel učiniť niekoľko drobných kompromisov. Potešujúcou správou je, že tieto kompromisy učinil na tých správnych miestach.
 

OnePlus 9: Predstavenie zariadenia

OnePlus 9 je jedným kúskom z čerstvo predstavenej dvojice smartfónov od spoločnosti OnePlus. Ako som už spomenul v úvode, zariadenie kombinuje špičkovú výbavu so sympatickou cenovkou, čo z neho robí skutočne bojaschopnú konkurenciu, napríklad aj pre taký Galaxy S21 od Samsungu. Už pri prvotnom odbaľovaní smartfónu som vedel, že ma čaká interakcia s kvalitným zariadením, na ktorom si dal výrobca skutočne záležať. Krásna farba obaľujúca pomerne malé a ľahké telo ma viac než nadchla. Netreba sa však nižšou váhou či menšími rozmermi zmiasť. OnePlus 9 toho v sebe skrýva viac než dosť. Predná strana smartfónu nie je ničím špeciálna. Potešilo ma však, že displej po stranách nepreteká, vďaka čomu som mohol strach spojený s nechcenými dotykmi rovno hodiť za hlavu. Pochváliť musím aj prevedenie selfie fotoaparátu, ktorý zaujal svoju pozíciu v ľavom hornom rohu obrazovky. Počas používania mi vôbec neprekážal. Po otočení zadnou stranou vpred moju pozornosť upútali hneď tri veci. Tou prvou je foto modul, ktorý poskytuje útočisko trom snímačom, LED svietidlu a nápisu „Hasselblad“, no o tom neskôr. Druhou bolo jasne viditeľné logo spoločnosti OnePlus nachádzajúce sa presne v strede. A tou treťou? Farba. Zariadenie je obalené do jemne fialového kabátu, ktorý sa mení v závislosti od toho, ako zariadenie nakloníte. Žiaľ, je to taktiež magnet na odtlačky prstov. Prvé dojmy boli veľmi pozitívne. Na nové vlajky od OnePlus som sa tešil už celkom dlho. Tou dôležitou otázkou však je, či zariadenie naplnilo očakávania a či sa preukázalo byť hodným titulu vlajkovej lode. Odpoveď som hľadal niečo vyše týždňa. A aj som ju našiel.

OnePlus 9: Prehľad špecifikácií

  • Displej: 6,55 palcov, Fluid AMOLED, obnovovacia frekvencia 120 Hz, podpora pre HDR10+, maximálna svietivosť 1 100 nitov, rozlíšenie 1 080 x 2 400 pixelov, pomer strán 20 : 9, hustota pixelov 402 ppi
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 888 5G (5 nm výrobný proces)
  • Grafický procesor: Adreno 660
  • RAM: 8/12 GB
  • Úložisko: 128/256 GB (typ UFS 3.1)
  • Zadné fotoaparáty: 48 Mpx hlavný snímač (clona f/1.8), 50 Mpx širokouhlý senzor (clona f/2.2), 2 Mpx monochromatický objektív (clona f/2.4)
  • Predný fotoaparát: 16 Mpx (clona f/2.4)
  • Batéria: 4 500 mAh, podpora pre 65 W drôtové nabíjanie (1-100 % za 29 minút), 15 W bezdrôtové nabíjanie (kábel + adaptér v balení)
  • Váha: 192 g
  • Rozmery: 160 x 74,2 x 8,7 mm
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, SBAS, NFC

OnePlus 9: Cena a dostupnosť

Aj keď OnePlus 9 ponúka skutočne špičkovú výbavu, na to, aby ste si ho mohli dovoliť, nepotrebujete mať na účte štvorcifernú sumu. Za základný model v prevedení 8/128 GB zaplatíte 729 €. Výkonnejší variant v prevedení 12/256 GB vás vyjde o trochu drahšie, konkrétne na 829 €.

OnePlus 9: Displej

Displej osadený do tela OnePlus 9 je skutočne prvotriedny. Žiadne záhyby, ostrý a kvalitný obraz, nádherné farby. Ak sa rozhodnete si smartfón zadovážiť, s týmto všetkým môžete rátať. A nielen s tým. K dispozícii máte panel o veľkosti 6,55 palca. Výrobca sa rozhodol pre AMOLED panel s podporou pre HDR10+ a obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Obraz je tak nielen kvalitný, ale aj veľmi plynulý. Vďaka vysokému rozlíšeniu bude pre vás každý typ obsahu zážitkom. Obraz je pekne ostrý a zároveň aj jemný. Veľká pochvala patrí aj farbám, ktoré si vychutnáte najmä pri prezeraní fotografií a pozeraní videí. A ďalej to asi ani netreba rozvíjať. Displej je oblasť, na ktorej si OnePlus nechal skutočne záležať. A je to vidieť. Rovnako som bol nadmieru spokojný aj so svietivosťou či čitateľnosťou displeja vo vonkajších priestoroch, resp. na priamom slnku. 1 100 nitov síce nie je špička na trhu, no rozhodne to postačí. Žiadne tienenie druhou rukou sa nekonalo, a to je pre mňa obrovské plus. Vynikajúce bolo aj automatické prispôsobovanie jasu, ktoré šliapalo ako hodinky. Za ten čas, čo som telefón používal, som si ani raz nemusel jas prispôsobovať manuálne. Stačí aktivovať automatické prispôsobovanie a systém sa o všetko postará za vás. Jednotka s hviezdičkou. Asi tak by som zhrnul hodnotenie displeja v OnePlus 9. Je kvalitný, je jasný, je ostrý, je plynulý. Síce má „len“ 6,55 palca, no to taktiež vnímam ako pozitívum, nakoľko som aj pri používaní jednou rukou ľahko dosiahol na všetky strany a do všetkých rohov. V tomto smere tak rozhodne nemám čo vytknúť.

OnePlus 9: Dizajn a konštrukcia

Osobne patrím medzi tých užívateľov, ktorí preferujú ťažšie a hutnejšie telefóny. OnePlus 9 mi však aj napriek tomu, že je ľahký a pomerne tenký, vyhovoval. Ako som už spomenul v predchádzajúcej sekcii, vďaka veľkosti a hrúbke tela som dokázal so smartfónom veľmi pohodlne pracovať aj jednou rukou. Poďme sa však pozrieť viac do hĺbky. Predná strana, čiže displej, je chránená vrstvou Gorilla Glass 5. To isté platí aj o sklenenom chrbte zariadenia. Výrobca ale mierne ušetril na ráme, ktorý je z plastu. Vyzdvihnúť v tomto prípade musím napríklad certifikáciu IP68, čiže solídnu odolnosť voči vode i prachu. Musím však jeden bod strhnúť, keďže zadná strana smartfónu je doslova magnet na odtlačky. Chrbát OnePlus 9 je taktiež domovom pre obdĺžnikový foto modul s troma snímačmi a jedným LED svietidlom. Aby som bol úprimný, nie som až tak veľký fanúšik uplatneného dizajnu. Chválim však, že modul zo zariadenia až tak veľmi nevyčnieva, čo je oproti Galaxy S20 Ultra, ktorý bežne používam, celkom príjemná zmena. Bočné hrany nie sú ničím nevšedné. Nájdete na nich hlavné tlačidlo, tlačidlá na ovládanie hlasitosti, zásuvku pre SIM kartu, USB-C port, hlasný a kvalitný výstup pre reproduktory a taktiež tzv. „mute“ tlačidlo, ktorým je možné prepínať medzi tichým režimom, vibráciami a štandardným režimom. Čo ma celkom prekvapilo, a to nie zrovna v tom najlepšom svetle, je snímač odtlačkov prstov. Z nejakého dôvodu sa ho totiž OnePlus rozhodol posunúť nižšie, než býva bežné, teda tesne ku spodnej hrane. Dá sa na to zvyknúť, no jednoznačne to uberá na komforte. Aby som to zhrnul, konštrukčne mi OnePlus 9 vyhovoval. Nie je ťažký, no ani ľahký. Nie je veľký, no ani malý. Dôležité je, že v ruke pôsobí naozaj pevne a vďaka svojmu dizajnu, ktorého čerešničkou na torte je nápis „Hasselblad“, aj elegantne. V skutočnosti môžem vytknúť naozaj len to, že zadná strana miluje odtlačky a že snímač odtlačkov prstov je až príliš nízko.

OnePlus 9: Fotoaparáty

Na fotoaparáty som sa tešil asi zo všetkého najviac, a to sčasti kvôli novej spolupráci s firmou Hasselblad. Tej sa však budem bližšie venovať až v nasledujúcej časti. Ako to vyzerá s kvalitou fotografií a videí? Super, no ide to aj lepšie. Spolupráca s Hasselblad rozhodne pomohla posunúť výsledné fotografie na vyššiu úroveň. Hlavnú úlohu zohráva 48 Mpx snímač s clonou f/1.8. Nech už pred objektív postavíte čokoľvek, vždy dostanete skvelý výsledok. Snímky sú ostré a ich farby sú „tak akurát“ sýte. Zvládne fotenie v každom prostredí. Či už fotíte v interiéri pri tlmenom svetle alebo v exteriéri na priamom svetle, foťák vás nesklame. Samozrejme, najlepšie sa predvedie práve vtedy, keď mu dáte dostatok svetla. Hlavnému snímaču sekunduje 50 Mpx širokouhlý objektív, ktorý mi skutočne imponoval. Je vidno, že výrobca si dal pri novej generácii skutočne záležať. Aj v tomto prípade môžete očakávať vysoko kvalitné fotografie vyznačujúce sa svojou ostrosťou a nádhernou kalibráciou farieb. Pri oboch snímačoch musím vyzdvihnúť to, ako zvládali pracovať s čiernou a bielou farbou. Je síce pravda, že konkurencia v podobe Galaxy S21 Ultra to zvláda o čosi lepšie, no určite si nemyslím, že by v tomto smere OnePlus 9 nejak výrazne zaostával. A keď už sme pri tom, pochválim aj selfie fotoaparát. Fotenie prostredníctvom predného objektívu je skutočná radosť. Na snímkach, ktoré som dostal, nevidím žiadne mínus. Taktiež chválim, že fotoaparáty dokážu v prípade potreby krásne oddeliť hlavný objekt od prostredia za ním, ktoré primerane rozostrí.
IMG_20210513_082726
IMG_20210513_082759
IMG_20210513_082812
IMG_20210513_082848
IMG_20210513_082914
IMG_20210513_082933
IMG_20210513_083137_Bokeh
IMG_20210513_083753
IMG_20210513_083945_Bokeh
IMG_20210513_084018
IMG_20210513_084034
IMG_20210513_084122_Bokeh
Posledný snímač je monochromatický. Čo je jeho účel? Lepšia kvalita čiernobielych fotiek. Osobne patrím medzi tých, ktorí pri fotení nepoužívajú filtre. Viem však, že niektorí radi experimentujú s čiernobielou farbou, a práve na tých je tento tretí objektív zameraný. Háčik je v tom, že je viac-menej „zbytočný“. Skúšal som fotiť s použitím monochromatického senzoru a aj bez neho, no výsledné snímky mi prišli takmer identické. Áno, akýsi rozdiel tam je, no skutočne minimálny. Ak ste fanúšikom videa, mám pre vás dobré správy. Telefón dokáže nahrávať v 8K pri 30 FPS, v 4K pri 30/60 FPS a v 1080p pri 30/60 FPS. Prvá spomenutá možnosť, čiže 8K video, je skôr pre zábavu ako pre konkrétny účel. Video v 8K rozlíšení si najlepšie vychutnáte na 8K displeji, a ten doma nemá každý. Druhým podstatným faktorom je náročnosť tohto formátu na úložisko. A toho v OnePlus 9, minimálne pri základnej verzii, nemáte až tak veľa. A navyše ho nemožno rozšíriť. Druhé dve možnosti mi prídu oveľa vhodnejšie. 4K je menej náročné a navyše pri tomto rozlíšení môžete nahrávať pri plynulom snímkovaní 60 FPS. To isté platí aj o rozlíšení 1080p. Selfie fotoaparát na opačnej strane disponuje podporou pre nahrávanie 1080p videí pri 30 FPS, čo je, aspoň podľa mňa, tak akurát. Myslím si, že textu pre túto kategóriu by už stačilo. Keďže je reč o objektívoch, najlepšie bude vám ich schopnosti ukázať, ako inak, než na fotkách.

OnePlus 9: Čo znamená spolupráca s Hasselblad?

V tejto recenzii som už viackrát spomenul Hasselblad. O čo ide? Hasselblad je svetoznáma firma so zameraním na fotografiu a video. Možno ste si všimli, že rad OnePlus 9 bol často v mnohých upútavkách spájaný s vesmírom alebo mesiacom. Dokonca aj krabica, v ktorej ku nám smartfón prišiel, mala zvnútra vyobrazenú obrovskú fotografiu astronauta. A to nie je náhoda. Boli to totiž práve kamery od spoločnosti Hasselblad, ktoré sa ako prvé dopracovali na mesiac. Je teda zrejmé, že máme čo dočinenia so špičkovou firmou s bohatou históriou. A dokazujú to aj produkty, ktoré ponúka. Niektoré jej fotoaparáty stoja až desiatky tisíc eur. Objektívy sa pohybujú v tisíckach, príslušenstvo v stovkách a káble v desiatkach. Čo to znamená pre OnePlus? Z vyššie uvedených informácií je zrejmé, že Hasselblad nie je len tak nejaká značka. Zariadenia vďaka tomu, že môžu na sebe nosiť názov tejto spoločnosti, pôsobia prémiovejšie a luxusnejšie. Stretnete sa s ním skoro všade. Je ňou dokonca inšpirované aj rozhranie samotného fotoaparátu. A to je presne to, čo chcel OnePlus dosiahnuť. Hasselblad nevyrobil objektívy pre OnePlus 9 a ani 9 Pro. V podstate to jediné, o čo sa Hasselblad staral, bola kalibrácia farieb. Všetko ostatné je práca výrobcu. Dá sa teda povedať, že spolupráca medzi Hasselblad a OnePlus je skôr výborne premysleným marketingovým ťahom. OnePlus vďaka nej pôsobí prémiovejšie a dvíha povedomie o svojich produktoch. A povedzme si úprimne, na tom rozhodne nie je nič zlé. Práve naopak.

OnePlus 9: Výkon a batéria

Pri vlajkovej lodi by bola celkom hanba, keby mal výkon nejaké problémy, resp. keby sa smartfón akýmkoľvek spôsobom zasekával. Dobrou správou je, že OnePlus takýmito nedostatkami rozhodne netrpí. Žiadne záseky, žiadne spomalené reakcie, žiadne dlhé načítavanie. Každú jednu úlohu splnil v priebehu milisekúnd. Celkovo pôsobil veľmi plynulo, za čo môžeme vďačiť nielen špičkovému procesoru, ktorého úlohu zohráva Snapdragon 888 od Qualcommu, ale aj plynulému 120 Hz AMOLED displeju. Špičkový výkon sa jednoducho dal očakávať. Čo ale nie vždy býva automatikou, je výdrž batérie. OnePlus 9 je vybavený batériou s kapacitou 4 500 mAh, čo je na dnešné pomery akýsi zlatý stred. Nie vždy však výdrž závisí len od čísla, ktoré je uvedené na papieri. Dôležitú úlohu zohráva aj energetická efektivita čipsetu a optimalizácia systému. OnePlus 9 používa Snapdragon 888, ktorý je aktuálne nielen najvýkonnejším, ale aj najúspornejším procesorom pre Androidy. Čo sa týka softvéru, zariadenie beží na Android 11 v kombinácii s vlastným rozhraním Oxygen OS, ktoré výrobca pravidelne obohacuje o nové aktualizácie. Vyhliadky sú teda ružové.
A môžem potvrdiť, že telefón rozhodne vydrží. Pri bežnom používaní, do ktorého zaraďujem pozeranie videí, četovanie, prezeranie sociálnych sietí a fotenie, mi s prehľadom vydržal celý jeden deň, pričom na konci mi vždy ostávalo 10-30 % kapacity. Ak by som ho teda chcel úplne vyšťaviť, musel by som sa naozaj veľmi snažiť. Ďalším veľkým plusom je nabíjanie. OnePlus 9 disponuje podporou pre Warp Charge 65T, čo znamená 65 W drôtové nabíjanie. Toto nabíjanie je však optimalizované tak, aby dokázalo telefón nabiť z 1 na 100 % v priebehu len 29 minút. Aspoň to je to, čo OnePlus tvrdí. Je tomu skutočne tak? Áno. Smartfón sa nabíja skutočne bleskovou rýchlosťou, a teda proces zaberie vždy len pol hodiny, plus-mínus nejaké tie minútky. Smartfón taktiež disponuje podporou pre bezdrôtové nabíjanie, no v tomto prípade je maximálny výkon obmedzený na 15 W. Tento spôsob je pomalší, no ak si dávate telefón nabíjať cez noc, pomalšie tempo vám určite nebude prekážať. A navyše, položiť telefón na podložku/stojan je oveľa pohodlnejšie než použiť kábel.

OnePlus 9: Verdikt

Môj čas s OnePlus 9 som si náramne užil. Smartfón splnil všetky moje očakávania, ba dokonca ich v niektorých ohľadoch aj prekonal. Výkon? Špička. Výdrž? Špička. Nabíjanie? Špička. Fotoaparáty? Špička. A takto by som mohol pokračovať ešte veľmi dlho. Má mínusy? Samozrejme. Dizajn sa určite nebude pozdávať každému. Fotoaparáty sú síce veľmi kvalitné, no rozhodne nie sú to najlepšie, čo dnešný trh vlajkových lodí ponúka, pričom mi dosť chýbalo laserové automatické zaostrovanie. Nemá rozšíriteľné úložisko. Rám nie je z hliníku, ale plastu. Je ľahšie a tenšie, a teda môže na niektorých pôsobiť lacno. Inak ale telefón sám o sebe nemá žiadne kritické chyby. Odporučiť ho môžem každému, kto sa obzerá po zariadení, ktoré ponúka to, čo vlajkové lode, ale za prijateľnejšiu cenovku. OnePlus 9 síce nie je to najlepšie z najlepšieho, ale je to vynikajúci telefón, ktorý nebude mať problém verne slúžiť širokej škále užívateľov. Ani tým náročnejším. Je teda OnePlus 9 vhodný titulu vlajkovej lode? Rozhodne áno.
PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
95 %
Dizajn
95 %
Displej
85 %
Fotoaparáty
100 %
Výkon
95 %
Systém
100 %
Výdrž
90 %