Úvod Zaujímavosti Certifikát k zaočkovaniu proti Covidu: Kontrolovať ho bude polícia, takto to bude...

Certifikát k zaočkovaniu proti Covidu: Kontrolovať ho bude polícia, takto to bude fungovať!

Minister zdravotníctva priblížil fungovanie covid pasu.

91
Ilustračný obrázok

Certifikáty pre zaočkovaných ľudí proti COVID-19 budú dostupné už čoskoro. Vyplýva to z informácií poskytnutých ministrom zdravotníctva, Vladimírom Lengvarským. Ten povedal, že od soboty 22. mája začnú ľudia dostáva certifikát v dvoch jazykoch, ktorým sa budú vedieť preukázať nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

To ale nie je všetko. Certifikát si budete môcť stiahnuť aj do počítača alebo do smartfónu a mať ho tak stále so sebou, napísal server zive.aktuality.sk. Štát má túto možnosť začať ponúkať už začiatkom budúceho týždňa.

Vyžiadanie certifikátu bude fungovať cez stránku Korona.gov.sk. Stačí ak zašlete žiadosť, systém ju vyhodnotí a obratom vám ho zašle na emailovú adresu. Na úrovni Európskej únie by sa mali tzv. covid pasy spustiť už 26. júna. Práve takéto riešenie by pre mnohých mohlo znamenať otvorenie hraníc a možnosť bezpečne vycestovať napríklad na dovolenku.

Nové zariadenia na kontrolu certifikátov

Polícia, podniky a občania dostanú samostatné aplikácie určené pre preukázanie sa, resp. pre overenie zaočkovania. Aplikácia GreenPass bude určená pre spracovanie a uschovaní aktuálnej verzie potvrdenia o očkovania (pre občanov). Aplikácia CheckingPass bude určená pre políciu pre kontrolu cestujúcich vstupujúcich do SR a aplikácia OverPass pre podniky, ktoré budú do svojich priestorov chcieť alebo môcť vpustiť len zaočkovaných.

Dáta má poskytovať NCZI. Polícia má tiež dostať nové smartfóny alebo PDA schopné QR kódy skenovať a vyhodnocovať.