Úvod Recenzie Xiaomi Viomi SE RECENZIA: Najlepší robotický vysávač do 250 € skrýva prekvapenia!

Xiaomi Viomi SE RECENZIA: Najlepší robotický vysávač do 250 € skrýva prekvapenia!

Xiaomi Viomi SE sa chce stať šampiónom v robotických robotoch za 250 €. Takto dopadol po 1 mesiaci.

3

Podobne ako to Xiaomi kedysi spravil so smartfónom Pocophone F1, ponúkajúc neprekonateľný pomer ceny a výkonu, to teraz robí aj s robotickým vysávačomXiaomi VIOMI SE dokáže spraviť všetko, od kvalitného vysávania až po zmývanie.

Viomi SE je teda riešenie od Xiaomi určené pre zákazníkov, ktorí chcú moderného pomocníka za rozumnú cenu. V robotickom vysávači sa nachádzajú všetky dôležité systémy a čo poteší všetkých záujemcov, prítomný je aj stále vysoký sací výkon schopný poradiť si s drvivou väčšinou bežných nečistôt.

Viomi SE je súčasťou tretej generácie robotických vysávačov a je to vidieť. Xiaomi v ňom ukazuje skúsenosti, ktoré nabral z doterajších modelov. Zjavné je to ako pri zhotovení, tak aj v softvérovej podpore. Vysávač sa totiž dá jednoducho pripojiť k smartfónu, cez ktorý ho môžete pohodlne ovládať.

Xiaomi Viomi SE: Čo je v balení

Xiaomi Viomi SE vám príde v tradične minimalistickej krabici, ktorá robotický vysávač dobre chráni a neplytvá zbytočne miestom. Vo vnútri nájdete samotný vysávač, nabíjaciu stanicu s európskou vidlicou, 2 bočné kefy, z ktorých jednu musíte nainštalovať sami (druhá je náhradná), kombinovanú nádržku na suché nečistoty a vodu, dve rôzne veľké utierky (jedna z nich saje viac než druhá) a manuál v angličtine.

Takúto výbavu sme získali za 251,99 €. Kúpiť si ho môžete na tomto odkaze s kupónom NNNtechbyteviomise.

Xiaomi Viomi SE: Špecifikácia

  • Sací výkon: 2 200 Pa
  • Motor: 15 000 otáčok za minútu (NIDEC)
  • Batéria: Li-ion 3 200 mAh (Samsung)
  • Senzory: 12 senzorov, LDS a AI Dynamic Path algoritmus
  • Nádržka na nečistoty: 300 ml + 200 ml
  • Nabíjanie: 180 – 240 minút
  • Doba čistenia: Do 120 minút
  • Maximálna plocha: 200 metrov štvorcových
  • Výška najvyššej prekážky: 2 cm
  • Rozmery: 35 x 35 x 9,45 cm
  • Váha: 3,7 kg

Xiaomi Viomi SE: Dizajn

Spoločnosť Viomi pri modeli SE vôbec prvýkrát siahla po bielom prevedení, ktoré veľmi vkusne skombinovala so zlatými prvkami. Celé zariadenie tak pôsobí elegantne a čisto. Vysávač je veľkostne veľmi podobný ak nie identický ďalším modelom. Ak ste zvyknutí na robotický vysávač, SE vás ničím neprekvapí.

Ovládacie prvky na zariadení sú opäť minimalistické. Nachádzajú sa tam len dve tlačidlá – jedno pre zapnutie zariadenia a druhé na príkaz k návratu na základňu. Na vrchnej strane sa ešte nachádza 360 ° senzor sledujúci miestnosť, v ktorej sa momentálne nachádza. Po otvorení veka máte okamžitý prístup k nádobke na nečistoty, ako aj k šikovnému nástroju pre odstraňovanie chlpov, ktoré sa mohli zamotať do kefy.

Podobne, ako pri iných vysávačoch, má aj Viomi SE na bokoch zabudované senzory, vzadu chladič a nárazníky, ktoré mu signalizujú náraz prekážky.

Spodná strana skrýva veľké kolieska schopné prekonať prekážky vysoké 2 centimetre. V strede sa nachádza hlavná rotujúca kefa a na boku jedna bočná „kefa,“ ktorá odstraňuje nečistoty z rohov. V balení sú síce dve, no inštaluje sa len jedna.

Xiaomi Viomi SE: Sací výkon

Sací výkon je pri akomkoľvek vysávači rozhodujúcim faktorom. Viomi SE v tomto smere určite nesklame. Vysávač ponúka až 2 200 Pa výkon, čím prekonáva dokonca prémiovejší model Viomi V2 Pro, ktorý disponuje „len“ 2 100 Pa výkonom.

V reálnom svete 100 Pa výkon nezbadáte, no rozdiel je badateľný napríklad v porovnaní s 1 800 Pa vysávačmi. Všimnete si to hlavne pri vysávaní na povrchoch, ktoré nie sú úplne hladké, resp. rovné ako napríklad na kobercoch a podobne.

Xiaomi Viomi SE: Batéria a výdrž

Viomi SE disponuje 3 200 mAh batériou, ktorá sa z 0 % na 100 % dokáže nabiť za približne dve až tri hodiny. Väčšia kapacita batérie je samozrejme veľmi dôležitá, hlavne ak chcete aby vysávač na jeden „výjazd“ povysával rozľahlejšiu plochu.

Viomi SE dokáže na jedno nabitie povysávať približne 150 metrov štvorcových plochy. V tomto údaji je však započítaný aj nábytok. Bez nábytku vychádza „čistá“ plocha na približne 80 metrov štvorcových. Na drvivú väčšinu bežných bytov by to tak malo bohato stačiť.

Ak vysávač ešte nedokončil vysávanie a ostáva mu len 20 % energie, automaticky sa vráti na základňu, kde sa nabije a následne sa sám vyberie na miesto, kde skončil a vysávanie dokončí. Je to šikovná vec hlavne vtedy, ak ho necháte vysávať keď odídete do práce.

Xiaomi Viomi SE: Filtrácia

Veľmi dôležitou vlastnosťou akéhokoľvek vysávača by mala byť filtrácia. Nie je nič horšie ako keď vysávač len rozvíri prach a reálny efekt sa nakoniec nedostaví. Viomi SE má vstavaný HEPA filter, ktorý dokáže odfiltrovať 99,9 % mikroskopických čiastočiek. Práve maličké častice dráždia alergikov, a preto je nutné ich odstrániť.

HEPA filter v robotickom vysávači pri bežnom používaní vydrží približne 1 rok. Dobrou správou je, že sa dá umývať a poprípade aj dokúpiť. Vyčistiť ho môžete jednoducho pod tečúcou vodou. Nezabudnite ho však dobre vysušiť.

Xiaomi Viomi SE: Aký inteligentný je?

Na trhu je niekoľko rôznych modelov robotických vysávačov. Vo svojej výbave sa môžu podobať, no kde má Xiaomi naviac je jednoznačne jeho „inteligencia“. Väčšina prémiových modelov ponúka systém LDS (laser distance sensor), čo je v laickom ponímaní malý rotujúci laser postupne skenujúci pôdorys miestnosti a SLAM algoritmus.

Viomi SE nemá jednu z týchto vecí – SLAM algoritmus – ktorý sa však inžinieri rozhodli nahradiť novinkou – AI Dynamic Path algoritmom. Aj keď sa tieto riešenia mierne líšia, v praxi si to ani nevšimnete.

Vysávač najskôr zmapuje miestnosť, ktorú má povysávať a následne vypočíta čo najideálnejšiu trasu, ktorá mu zaberie najmenej času a pri ktorej minie čo najmenej energie. Následne sa pustí do práce. Vo výsledku sa tak môžete tešiť na výrazne kratší čas vysávania.

Xiaomi Viomi SE: Čo ponúka aplikácia

Inteligentný robotický vysávač sa už v dnešnej dobe nezaobíde bez aplikácie, cez ktorú je ho možné ovládať. Výnimkou nie je ani Viomi SE, ktorý v aplikácii ponúka veľké množstvo rôznych nastavení.

V nastaveniach nájdete množstvo užitočných ovládacích prvkov, ako napríklad príkaz aby sa robot vrátil späť na nabíjaciu stanicu, možnosť upraviť mapu (nastaviť virtuálne steny, zakázať mu vstup do niektorých miestností a podobne) a nechýba ani voľba medzi vysávaním a zmývaním.

Okrem toho si však môžete v aplikácii vyskúšať aj niektorú z týchto funkcií:

  • Prikázanie vysávaču, aby povysával len obvod miestnosti
  • Prikázanie vysávaču, aby povysával dvakrát po sebe
  • Režim zmývania (pohybovanie sa v tvare písmena S alebo Y)
  • Štatistika vysávania (archív s uloženými mapami)
  • Nastavenie režimu nerušiť
  • Zobrazenie zoznamu uložených máp
  • Možnosť vypnúť ukladanie máp pôdorysu
  • Možnosť vymazania uložených máp
  • Možnosť vypnutia/zapnutia zvukových signálov vysávača
  • Nastavenie hlasitosti
  • Možnosť nájsť vysávač (vydá zvuk)
  • Možnosť ovládať vysávač pomocou aplikácie
  • Ďalšie…

Xiaomi Viomi SE: Výkon pri vysávaní

Zapnúť vysávanie sa pri Viomi SE dá dvoma spôsobmi. Stačí ak priamo na vysávači stlačíte fyzické tlačidlo a on sa vyberie naprieč bytom alebo využijeme aplikáciu, v ktorej mu zadáme príkaz na vysávanie. V aplikácii (jedine v nej) si môžete zvoliť či má vysávač len vysávať, len zmývať alebo robiť oboje.

Je dobré si nastaviť aj výkon čistenia. Čím vyšší výkon nastavíte, tým bude vysávač hlučnejší. Ak doma nemáte veľa nečistôt, vrelo odporúčame použiť aj klasický výkon (stredný až vysoký).

Xiaomi Viomi SE je v porovnaní s jeho predchodcom, Viomi V2 Pro a výkonnejším Viomi V3, prekvapivo veľmi schopným malým pomocníkom. Aj napriek nižšej cene dokáže byt povysávať veľmi dobre, čo z neho robí jeden z najlepších vysávačov so skvelým pomerom ceny a výkonu.

V čom Viomi SE nemá konkurenciu je schopnosť pozmývať výrazne väčšiu plochu. Disponuje totiž nádržkou schopnou uniesť až 300 ml vody, čo postačí na 40 metrov štvorcových čistej plochy. Celková rozloha však závisí od nastavenia toho, koľko vody má vysávač použiť (opäť 3 dostupné nastavenia). Pôsobivé je hlavne najvyššie nastavenie, ktoré na podlahu nanáša viac vody.

Samozrejme, nečakajte, že podlahu zanechá tak mokrú ako pri klasickom ručnom zmývaní, pri väčšine prípadov však použije dosť vody na to, aby odstránil takmer všetky škvrny.

Do nádobky na vodu sa neodporúča pridávať čistiace prostriedky. Niektorí ľudia to síce robia bez väčších problémov, my však takýto prístup odporučiť nesmieme.

Pri zmývaní je dobré v nastaveniach zvoliť režim pohybu do písmena Y, čo síce robotickému vysávaču zaberie viac času, no podlahu pozmýva dôkladnejšie.

Xiaomi Viomi SE: Ako sa oň starať

Xiaomi Viomi SE je veľmi šikovne navrhnutý kus spotrebiča. Z vysávaču sa dajú odstrániť všetky dôležité súčiastky, a to vrátane filtra, hlavnej kefy, bočnej kefy a samozrejme utierok. Tie sa dajú vyprať napríklad v pračke. Po otvorení veka na vás čaká aj nástroj na čistenie rotujúcej kefy. Ide o malý „nožík“ určený pre odstraňovanie chlpov a vlasov.

Xiaomi Viomi SE: Verdikt

Xiaomi Viomi SE je fantastický robotický vysávač ktorý pri cene okolo 250 € nemá konkurenciu. Ponúka vysoký výkon, parádnu efektivitu čistenia, schopnosť zmývania podláh, ktoré dáva zmysel a prekvapivo kvalitné spracovanie.

Citeľne lepšie modely sa predávajú za cenu od 400 €, a to je pre mnohých zákazníkov príliš vysoká cena za niečo, čo z 90 % splní aj Viomi SE, ktorý momentálne stojí len 251,99 €.

Xiaomi Viomi SE: Kde ho kúpiť za najlepšiu cenu?

Pre našich čitateľov sme si v spolupráci s obchodom Geekbuying pripravili špeciálny kupón NNNtechbyteviomise, ktorý cenu znižuje z vyše 300 € na spomínaných 251,99 €. Obchod má vysávač vo svojom českom sklade, preto vám domov príde rýchlo a bez dodatočných poplatkov.

Zariadenie do recenzie zapožičal obchod Geekbuying.

PREHĽAD RECENZIE
Kvalita spracovania
90 %
Sací výkon
90 %
Zmývanie
90 %
Aplikácia
95 %
Intuitívnosť ovládania
95 %