Úvod Výrobcovia TOP 10: Títo výrobcovia aktualizujú najrýchlejšie spomedzi všetkých!

TOP 10: Títo výrobcovia aktualizujú najrýchlejšie spomedzi všetkých!

Niektorým to trvalo, iným zase takmer vôbec.

4
Android 11, ďalšia veľká aktualizácia obľúbeného operačného systému, bola oficiálne sprístupnená 8. septembra 2020. Od tohto dátumu až doposiaľ sa aktualizácia dopracovávala do väčšiny kompatibilných zariadení širokej škály výrobcov. Niektorým to však trvalo dlhšie ako iným. Ako každá inú kľúčovú aktualizáciu, aj Android 11 chceli mať užívatelia vo svojom smartfóne čo najskôr. Niektorí šťastlivci ju získali takmer okamžite, niektorí si zas museli počkať do 2021. A práve to je pointa tohto článku – rýchlosť, akou výrobcovia aktualizovali svoje smartfóny na najnovšiu verziu operačného systému Android. Server Android Authority sa podelil o názvy desiatich firiem, ktoré zoradil podľa toho, ako dlho im trvalo priniesť Android 11 do svojich zariadení. Ako to teda vyzeralo?

10. miesto: Nokia/HMD Global

Na poslednej, teda 10. priečke, sa nachádza spoločnosť Nokia. Jej prvý smartfón, menovite Nokia 8.3, získal novú verziu až 2. februára 2021, čiže 147 dní od jej debutu. Oproti predošlej generácií si tak výrazne pohoršila – prvý Nokia smartfón získal Android 10 len po 36 dňoch.
nokia 1.4
Foto: HMD Global

9. miesto: Motorola

Motorola je na tom síce lepšie ako Nokia, no len o 3 dni. Ako prvý získal aktualizáciu model Moto G Pro, a to 30. januára 2021, 144 dní od debutu. Aj v tomto prípade môžeme hovoriť o prepade, nakoľko Android 10 firma dokázala do prvého zariadenia pretlačiť po len 98 dňoch.

8. miesto: LG

Aj keď divízia smartfónov spoločnosti LG v posledných rokoch upadá, stále svoje zariadenia obohacuje o čerstvé aktualizácie softvéru. Výnimkou nebol ani Android 11, ktorý do jeho prvého smartfónu, LG Velvet, dorazil 30. januára 2021. Môže si teda podať ruky s Motorolou, aj keď sa nachádza o priečku vyššie. Lepšie miesto si zaslúži kvôli rýchlosti, akou aktualizoval svoje zariadenia pri Android 10. Vtedy mu to trvalo presne 90 dní.

7. miesto: Asus

Prvá firma na zozname, ktorá stihla aktualizovať na Android 11 ešte pred koncom roka 2020. Jej Asus Zenfone 6 získal novú verziu operačného systému 29. decembra, teda 112 dní od jej oficiálneho vydania. Žiaľ, stále má čo robiť, aby prekonal 2-mesačnú latku, ktorú nastavil pri Android 10.
Foto: ASUS

6. miesto: Sony

Podobne ako LG, ani Sony sa v poslednom období nemôže chváliť vysokými predajmi. Na zozname si však spoločnosť čestne vybojovala 6. priečku, nakoľko jej Sony Xperia 1 ll dostal Android 11 po 97 dňoch, teda 14. decembra 2020.
Foto: Sony

5. miesto: Samsung

Samsung, jeden z najväčších hráčov na trhu so smartfónmi, bol len o dva dni rýchlejší ako Sony. Prvé zariadenia, ktoré obdržali Android 11, boli Galaxy Note20 a Galaxy Note20 Ultra, vtedy najčerstvejšie vlajkové lode. Novú verziu systému získali 12. decembra, 95 dní od vydania.

4. miesto: Realme

Aj keď Realme na našom trhu nie je až tak známym menom, z celosvetového hľadiska bol 4. najrýchlejším výrobcom v rámci šírenia aktualizácia na Android 11. Model X50 Pro ju obdržal 87 dní po jej debute, teda 4. decembra.
antutu
Ilustr. foto: Realme

3. miesto: Xiaomi

Konečne sme sa dostali k prvej, a teda najlepšej trojici. Bronzovú medailu si vyslúžila spoločnosť Xiaomi, ktorá svoje smartfóny Mi 10 a Mi 10 Pro aktualizovala len po 62 dňoch, resp. 9. novembra. Oproti minulým generáciám si tak ohromne polepšila – Android 10 jej trvalo sprístupniť 122 dní a Android 7 dokonca až 200 dní.
mi 11

2. miesto: Oppo

Ďalšia značka, ktorá u slovenského užívateľa málokedy rezonuje – Oppo. Aj napriek tomu je však táto firma druhou najrýchlejšou na tomto zozname. Android 11 do prvých zariadení, Oppo Find X2 a Oppo Find X2 Pro, sprístupnila 3. novembra 2020, čiže po len 56 dňoch.
Ilustr. foto: Oppo

Absolútny víťaz: OnePlus

Niektorí to čakali, niektorí nie. Spoločnosť OnePlus ako prvá svojim užívateľom sprístupnila Android 11, a to prostredníctvom modelov OnePlus 8 a OnePlus 8 Pro. Koľko jej to trvalo? Presne 32 dní. Najnovšia verzia operačného systému debutovala 8. septembra, uvedené zariadenia ju získali už 30 októbra.