Úvod Zariadenia Xiaomi a Huawei toho majú dosť: V Číne začali spolupracovať, chcú vlastné...

Xiaomi a Huawei toho majú dosť: V Číne začali spolupracovať, chcú vlastné procesory!

Účelom nie je len výroba polovodičov, ale aj pomoc či koordinácia menších biznisov a propagácia štandardizovaných prác na integrovaných obvodoch.

2
Presne 90 čínskych spoločností pôsobiacich v technologickej sfére má spojiť sily za účelom výroby polovodičov. Konzorcium, ktoré vznikne na území Číny, má zahŕňať hneď niekoľko významných mien, ako napríklad Huawei, Xiaomi, ZTE či Tencent, píše publikácia Huawei Central. S informáciou pôvodne prišlo Ministerstvo priemyslu a informačných technológií v Číne (MIIT). Presne 90 spoločností má sformovať organizáciu s názvom National Integrated Circuit Standardization Technical Commitee. Sekretariát má sídliť v inštitúte China Electronics Standardization. Polovodiče sú pre Čínu jedným z najslabších článkov v oblasti elektroniky. Do určitej miery za to môžu aj reštrikcie Spojených štátov amerických uvalené na adresu spoločností ako Huawei a ZTE, ktoré im zamedzili prístup k americkým technológiám. Toto obmedzenie, pochopiteľne, viedlo k výraznému oslabeniu trhu s čipsetmi. Firmy si síce našli spôsoby, ako fungovať aj napriek uvaleným reštrikciám, no žiadne z riešení jednoducho nebolo dostatočne dobré. Trh ani zďaleka neprosperoval. O zlepšenie situácie sa pokúsili mnohé firmy, vrátane SMIC, čínskeho výrobcu polovodičov. Aj tým však bol prístup k americkým technológiám odopretý. Pomerne veľkú časť trhu tvoria malé či slabé spoločnosti, ktoré, aby docielili svoje ambície, potrebujú pracovať v skupinách. Práve preto vznikla predmetná organizácia. Jej účelom nie je len výroba polovodičov, ale aj pomoc či koordinácia menších biznisov a propagácia štandardizovaných prác na integrovaných obvodoch. Okrem toho má taktiež posilniť aj teambuilding.
Huawei Kirin
Ilustr. obr. GizChina

Zapájajú sa aj spoločnosti ako Huawei, Xiaomi, ZTE či Tencent

Aktuálne má byť členom konzorcia 90 spoločností, vrátane Huawei, HiSilicon, Xiaomi, Datang Semiconductor, Unichip Microelectronics, Zhanrui Communication, ZTE Microelectronics, SMIC, DAtang Mobile, China Mobile, ZTE, Tencent a mnoho ďalších. Spolupráca je stále len vo svojich začiatkoch. Spoločnosti v nasledujúcom období čaká mnoho významných a náročných úloh, ktoré bude potrebné rozlúsknuť a splniť. Ak sa im to podarí, môžeme očakávať, že čínsky trh so smartfónmi a čipmi porastie raketovým tempom. Na výsledky si však budeme musieť ešte nejaký čas počkať.