Samsung Galaxy S21 a S21+ sú nové zariadenia od juhokórejského výrobcu, ktorý má jedinečnú príležitosť ovládnuť výrazne väčší podiel trhu s Android smartfóny. So situáciou okolo Huawei je to ľahšie než kedykoľvek predtým, preto sme čakali zariadenia, ktoré toho budú hodné. A dočkali sme sa, minimálne sčasti.

Recenziu Galaxy S21 a S21+ som sa rozhodol spojiť, keďže medzi nimi síce sú rozdiely, z môjho pohľadu nie sú tak veľké, aby sa nedali zhrnúť v stručnom popise.

Samsung Galaxy S21: Recenzia v skratke

Samsung Galaxy S21 a S21+ sú zvláštne zariadenia. Na papieri pôsobia tak, akoby boli horšie než ich minuloroční predchodcovia. Opak je však pravdou. S telefónmi sme v našej redakcii strávili približne 1 týždeň a musím uznať, že sú to fantastické stroje, ktoré neprešli len dizajnovými zmenami.
Prečo ale Samsung odstránil micro SD slot a prečo Galaxy S21 disponuje len plastovým zadným krytom? Má to dve vysvetlenia. Tým prvým je cena. Galaxy S21 sa totiž začína predávať od 849 € s výraznými zľavami naprieč predajcami. Alza dokonca predpokladá, že Galaxy S21 v 128 GB variante začne predávať za 739 €. Druhým je snaha vyzdvihnúť kvality Galaxy S21 Ultra, najprémiovejšieho modelu spomedzi troch noviniek. Samsung v tomto smere robí dobre. Z biznis hľadiska to dáva veľký zmysel. Najlepší telefón, ktorý je zároveň výrazne drahší, predsa musí byť podstatne lepší než dva lacnejšie modely. To z Galaxy S21 a S21+ nerobí až tak zaujímavé novinky, než na čo sme možno boli zvyknutí, no nemusíte sa báť. Možno vám práve vyhovuje veľkosť, možno cena, možno kombinácia týchto faktorov. Za svoje peniaze dostanete fantastické zariadenie schopné dopriať zážitok z používania ako máloktorý iný smartfón. Obe majú výkonný procesor Exynos 2100, vylepšené fotoaparáty, výrazne lepšiu výdrž batérie, šetrný 120 Hz displej a prístup ku všetkým dôležitým funkciám – k rýchlemu nabíjaniu, bezdrôtovému nabíjaniu, a pod. Áno, majú displej s nižším rozlíšením, no popravde, v základných nastaveniach ho má aj Galaxy S21 Ultra a nemal som nutkanie ho prepínať na vyššie. Je teda Galaxy S21, resp. S21+ pre vás? Áno aj nie. Ak vlastníte Galaxy S20 alebo ak máte možnosť si ho kúpiť povedzme za 300 či 400 eur, S21 a S21+ nie sú pre vás. Medzi smartfónmi nie je toľko rozdielov, aby ste z nich boli unesení. Ak však vlastníte Galaxy S10 alebo dokonca ešte niečo staršie, ani neváhajte. Zo 120 Hz displeja, ktorý Samsung vylepšil budete nadšení, rovnako ako aj z vylepšení vo fotoaparátoch či výdrži batérie. No a ak chcete to najlepšie spomedzi všetkých telefónov, S21 Ultra je jedinou voľbou, ktorú by ste momentálne mali zvážiť.

Samsung Galaxy S21: Dizajn

Najväčšou zmenou medzi minuloročnými a tohtoročnými modelmi je v dizajne. Je to niečo, čo si všimnete ako prvé a čo na mnohých zanechá buď dobrý alebo zlý dojem. Za mňa osobne dizajn chválim. Je odvážny, ľahko zapamätateľný a vydarený. Galaxy S21 ponúka 6,2-palcový Full HD+ AMOLED displej, vďaka čomu si ho takmer určite zamilujú hlavne tí, ktorí majú menšie ruky. Galaxy S21 má zároveň ako jediný z troch nových smartfónov plastový zadný kryt. Nenechajte sa však odradiť slovom „plast“. Nie je to bežný lacný plast, ktorý je nepríjemné chytiť. Práve naopak, je to plast, ktorý pôsobí veľmi podobne ako prémiovejšie sklo. Je matný a príjemný na dotyk. Vôbec by som sa tejto možnosti nebál. Aj samotný Samsung tento materiál nazval „Glasstic,“ teda akýsi hybrid medzi sklom (Glass) a plastom (Plastic). Galaxy S21+ je väčšie zariadenie, má 6,7-palcový displej, zadný kryt zo skla a podporu pre UWB (o tomto neskôr). Inak však s S21 zdieľa prakticky všetky silné aj slabé stránky. Zadné kryty oboch zariadení sú podobne ako pri Galaxy Note20 Ultra konečne matné, a tým pádom chytajú výrazne menej odtlačkov prstov. Rozdiel medzi sériou S20 a S21 je v tomto smere obrovský. Pri Galaxy S21 máte na výber zo štyroch farebných prevedení: fialovej so zlatým kamerovým modulom, ružovej (na fotkách), sivej a bielej. Galaxy S21+ je taktiež dostupný vo fialovom prevedení so zlatým kamerovým modulom a tiež v čiernom a striebornom prevedení.
Ako ste si iste všimli z rôznych fotografií, kamerový modul na sérii S21 je fyzicky aj farebne oddelený od zvyšku konštrukcie. Samsung tak niečo, čo doteraz predstavovalo nevýhodu premenil na dizajnovú vychytávku, za čo mu určite patrí poklona. Celkový dizajn nekazí veľa prvkov. Na spodnej strane sa nachádza USB C port pre nabíjanie, reproduktor a SIM slot. Na pravej strane zas nájdete tlačidlo pre vypnutie/zapnutie displeja a tlačidlá pre zníženie či zvýšenie hlasitosti. Samsung našťastie nevrátil Bixby tlačidlo. Inteligentného asistenta vyvoláte dlhým podržaním tlačidla na vypnutie zariadenia. Veľkou zmenou pri S21 a S21+ je aj fakt, že majú úplne ploché displeje. Ale úplne. Zakrivený displej je výsadou najdrahšieho modelu. Aj týmto chce Samsung oddeliť S21 a S21+ od Ultra. Celkovo som však s dizajnom a spracovaním nadmieru spokojný. Nič nevŕzga, na telefónoch nie sú žiadne medzery a páči sa mi dokonca aj plastový zadný kryt. V tomto má určite prsty aj kovová konštrukcia, vďaka ktorej sú telefóny absolútne pevné. S21 je relatívne ľahučkým smartfónom vážiacim len 169 gramov. Jeho väčší súrodenec je citeľne ťažší – váži až 200 gramov.

Samsung Galaxy S21: Displej

Azda najkontroverznejšou vlastnosťou Galaxy S21 a S21+ je ich displej. Chýbajúci microSD slot mnohí prežijú, osobne poznám len pár ľudí, ktorí skutočne potrebujú dodatočné rozšírenie pamäte. Ale pixely, to je iná liga! Práve fakt, že sa mnohí ľudia rozhodujú len na základe čísel je niečo, čo môže opäť hnať predaje Galaxy S21 Ultra na úkor S21 a S21+. V tomto smere však na to nie je dôvod. Galaxy S21 a S21+ ponúkajú Full HD+ displeje, zatiaľ čo minuloročné S20-tky mali Quad HD panely. Rozlíšenie 2 400 x 1 080 pixelov však nie je nízke. Skombinujte si to s faktom, že v oboch modeloch je vsadený Dynamic AMOLED 2X displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a maximálnym jasom 1 300 nitov a nebudete sa od neho chcieť odlepiť. Rozdiel medzi FHD a QHD rozlíšením spozná len málokto. Ja som ho teda určite nevidel, preto som QHD rozlíšenie nezapínal ani na S21 Ultra. Robí Samsung dobre, že znížil rozlíšenie z QHD na FHD? Osobne si myslím, že spravil veľmi dobre. Vyššie rozlíšenie aj tak či onak nebolo predvolené a bežný človek ho väčšinou nepoužíval. FHD panely sú okrem toho lacnejšie, preto mohol trochu znížiť cenu, čo sa hodí vždy. Okrem toho, oveľa lepším vylepšením než zvýšenie rozlíšenia je 120 Hz obnovovacia frekvencia, ktorá sa vie dynamicky upravovať podľa toho, čo práve robíte. Ak čítate článok alebo elektronickú knihu, displej sa nemusí obnovovať 120-krát za sekundu. Stačí ak sa obnoví 60-krát alebo ešte menej. Tým šetrí batériu a vám poskytuje rovnaký zážitok. Toto je jedno z najlepších vylepšení, ktoré pri minuloročnej generácii chýbali. Veľmi príjemnou zmenou je aj vynovený snímač odtlačkov prstov, ktorý je o 70 % väčší než pri S20 alebo Note20. Nová generácia je presnejšie a hlavne je jednoduchšie ju prstom trafiť aj „na slepo“. Stále nejde o tak rýchly senzor ako tie, ktoré boli zabudované do hardvérových tlačidiel, no má k nim najbližšie. Je jednoznačne jeden z najlepších na trhu.

Samsung Galaxy S21: Fotoaparáty

Samsung Galaxy S21 a S21+ majú identické fotoaparáty. Aj vpredu, aj vzdu. Aj napriek tomu sme fotili na denné aj nočné fotenie oba tieto modely. Poďme si ich však predstaviť. Výrobca tento rok pri modeloch S21 a S21+ vylepšil prevažne softvér. Hardvérové novinky si nechal (opäť) pre Galaxy S21 Ultra. Na oboch smartfónoch tak nájdete 12 Mpx hlavný senzor, 12 Mpx ultraširokouhlý senzor a 64 Mpx telefoto senzor schopný 3x optického priblíženia. Zvyšok sa približuje digitálne. Všetky tri fotoaparáty dokáže zachytiť nádherné snímky, a to ako cez deň, tak aj v noci. V porovnaní s S20 tie zmeny až tak citeľné nie sú (ale sú tam, verte mi). V porovnaní s S10 alebo S9 sú zmeny obrovské. V aplikácii fotoaparátu pribudlo niekoľko noviniek aj zmien. Vylepšením prešla funkcia Single Take (Jednotlivé snímanie), ktorá vám stlačením jedného tlačidla a natočenia 5 až 15 sekundového klipu ponúkne niekoľko záberov, animácií a samozrejme aj samotné video. Telefón počas tohto procesu natáča všetkými senzormi naraz a dokáže tak pripraviť skutočne zaujímavú spomienku na daný moment. Túto funkciu odporúčam používať hlavne na oslavách, pri svojich deťoch alebo na rôznych stretnutiach. Viem, teraz tie oslavy a stretnutia príliš nepripadajú do úvahy, no verím, že sa to zmení. Každopádne, mať možnosť zaznamenať to ako rastú deti rôznymi naraz spôsobmi je vec, ktorú keď sa raz naučíte používať, nebudete chcieť vymeniť. Veľmi príjemne ma prekvapil aj zoom fotoaparát, ktorý ponúka 3x optické priblíženie a až 30x digitálne priblíženie. Pochopiteľne, výsledky nebudú tak oslnivé ako pri výrazne lepšie vybavenom Galaxy S21 Ultra, stále však budú veľmi pekné a hlavne použiteľné. Keď chcete na S21 a S21+ fotiť s priblížením, maximálnu hodnotu by som držal niekde na hranici 10x. Vyššie hodnoty už príliš kazia celkovú kvalitu a výsledné zábery skôr nevyužijete než využijete.
V dobe videohovorov, Google Meetov a Microsoft Teams je vhodné spomenúť aj kvalitu predného, 10 Mpx selfie fotoaparátu, ktorý je viac než schopný splniť očakávania aj tých najväčších selfie závislákov. Ja osobne medzi nich nepatrím, no uvedomujem si aké je v dnešnej dobe dôležité mať dobrý predný fotoaparát. Ďalšou novinkou, ktorú Samsung predstavil pri sérii S21 je režim „Režisérov pohľad,“ ktorý vám umožňuje natáčať predným aj zadným fotoaparátom súčasne. Keď spustíte nahrávanie, vidíte zároveň aj náhľade z toho, čo vidia jednotlivé senzory. Viete tak aj bez toho, aby ste ich hneď aktivovali, resp. na ne prepli nahrávanie, ako by daný záber vyzeral. Pochopiteľne, Režisérov pohľad môžete používať aj bez snímania predného fotoaparátu. Vloggeri, Instagrameri a Tik Tokeri však budú určite nadšení. A určite aj tí, ktorí jednoducho radi natáčajú videá, hoc len pre seba alebo svojich blízkych. Keď už sme pri videu, spomeniem, čo všetko dokáže séria S21. Samsung už minulý rok ukázal natáčanie v 8K rozlíšení na Galaxy S20 Ultra, čo sa tento rok vracia. K dispozícii tak máte možnosť natáčať 8K video pri snímkovaní 24 FPS, ktoré poskytuje zachytenie najväčšieho objemu detailov. Treba si však dať pozor, pri aktivovaní 8K natáčania môže byť video „zasekané,“ hlavne pri natáčaní zo strany na stranu. Fotoaparát tiež natáča pri miernom výreze, takže máte pocit, že máte celý obraz trochu priblížený. Toto je normálne, no trošičku nepríjemné. Dostupné sú aj ďalšie režimy, ako napríklad 4K pri 30 FPS a 60 FPS a Full HD pri 30, 60 a 240 FPS. Celkovo S21 a S21+ fotia aj natáčajú perfektne a aj keď nie sú tak hardvérovo ďaleko ako S21 Ultra, stále patria medzi najlepšie foto smartfóny aké si momentálne môžete kúpiť.

Samsung Galaxy S21: Výkon, batérie, softvér a špecifikácie

Galaxy S21 a S21+ sú prvými zariadeniami, v ktorých sa nachádza úplne nový čipset Exynos 2100 predstavený len pred niekoľkými týždňami. Samsung opäť ponúka dve verzie smartfónov podľa toho, pre ktoré trhy sú určené. Zatiaľ čo Američania používajú S21 so Snapdragon 888, Európania majú k dispozícii Exynos 2100. Minulý rok to bol práve procesor Exynos, ktorý rozčeril emócie používateľov. Minuloročný čip od Samsungu totiž nebol tak výkonný a tak energeticky úsporný ako jeho náprotivok od Qualcommu. To sa tento rok mení a s kľudným svedomím môžem povedať, že Exynos 2100 splnil všetky moje očakávania. Či už je to výkon, energetická náročnosť alebo to, koľko tepla generuje. Všetko je výrazne lepšie než pri Galaxy S20. Na S21-tkách som spustil aj niekoľko testov. Pri Geekbench 5 (single-core) dosiahli telefóny v priemere 1 050 bodov a pri multi-core v priemere 3 320 bodov. Oproti minuloročnému S20+ je to slušný rozdiel. Ten dosiahol len približne 800 pri single-core a 3 000 pri multi-core. Najvýkonnejší čip však aj naďalej ponúka Apple vo svojich iPhonoch. Apple A14 Bionic pri single-core teste vykazuje bezmála 1 600 bodov, a to bude Qualcomm so Samsungom naháňať ešte nejaký ten rôčik. Pri AnTuTu sme namerali 584 112 bodov, čo je síce dosť, no nie dosť na Xiaomi Mi 10 Ultra alebo iPhone 12 Pro Max. V tomto smere však upozorním, že výrazne lepšie dopadla S21 Ultra, ktorá prekonala aj hranicu 650 000 bodov. O nej viac však v samostatnej recenzii. Celkovo je Exynos 2100 solídnym vylepšením minuloročného Exynosu, ktorý si batériu dával na ranajky, obed aj večeru a ľudí tak často nechával sklamanými z výdrže. Pri tohtoročných modeloch to tak vôbec nie je. Rovnako dobre fungujú aj aplikácie, hry a čokoľvek, čo môžete na telefóne spustiť. Keď som do ľavej ruky vzal S20 Ultra a do pravej S21 alebo S21+, bolo jasné, že sú výraznejšie výkonnejšie než minuloročný top model.
S výkonom im pomáha 8 GB operačnej pamäte RAM, čo je polovica z toho, čo má k dispozícii najvybavenejší S21 Ultra. Ten má k dispozícii až 16 GB pamäte (alebo 12 GB pri nižšej verzii). O rýchlu inštaláciu a spúšťanie aplikácií sa stará UFS 3.1 úložisko o kapacite 128 GB alebo 256 GB. Pri výbere buďte opatrní, vyberte si takú verziu, ktorá pokryje všetky vaše multimediálne potreby po dobu používania. Ako som spomenul vyššie, microSD slot sa v tohtoročných modeloch nenachádza. Pri všetkých S21-tkách vás privíta nové prostredie One UI 3.1, ktoré je postavené na operačnom systéme Android 11. One UI už dlhodobo patrí medzi naše najobľúbenejšie nadstavby aké spoločnosti používajú. Snúbi sa v nich funkčnosť, jednoduché ovládanie aj počet funkcií, ktorý však nie je prehnaný ako tomu bývalo za starých čias (kto používal TouchWiz, vie). Možno taká maličkosť na záver – Galaxy S21 podporujú aj 5G, a to aj u nás na Slovensku. Viem, všetci traja, ktorí máte signál, užite si to, my budeme zatiaľ ticho závidieť. Samsung Galaxy S21 v sebe skrýva 4 000 mAh batériu, väčšia S21+ zas 4 800 mAh akumulátor. Obe zariadenia mali podľa našich nameraných schopnosť ponúknuť 5 – 7 hodín zapnutého displeja (Screen on Time), čo je veľmi slušné. Inými slovami – výdrž batérie je na takej úrovni, že telefóny nebudete musieť počas dňa nabíjať, a to ani vtedy, ak ste vášnivým milovníkom sociálnych médií, ktoré sú známe svojou láskou k batérii.
Samsungu sa síce nepodarilo batériu vylepšiť natoľko, aby vydržala telefón poháňať 2 dni bez nutnosti nabitia, no jeden solídny deň zvládnu ľavou zadnou, a to je presne to, čo sme od nich čakali, resp. v čo sme dúfali. Nabíjanie S21 a S21+ môže prebiehať niekoľkými spôsobmi. Buď ich pripojíte k nabíjačke (ktorú si, ak ju nemáte, budete musieť kúpiť zvlášť) alebo ich položíte na bezdrôtovú nabíjačku a nabijú sa bezdrôtovo. Oba spôsoby prebehli bez akýchkoľvek komplikácií. Vracia sa aj možnosť reverzného nabíjania, pri ktorom si pohodlne nabijete napríklad bezdrôtové slúchadlá, hodinky alebo v prípade núdze aj telefón. Treba pri ňom však byť trpezlivý, nenabíja príliš vysokou rýchlosťou. Dosť ma sklamalo, že maximálny výkon nabíjanie je tento rok nižší než pri minuloročnom Galaxy S20 Ultra. Neviem či sa Samsungu tak vysoký výkon neosvedčil alebo prečo podporuje len 25 W, no 45 W nabíjanie malo predsa len svoje čaro. „Pichnúť“ telefón na nabíjačku a za pár minút mať o desiatky percent viac batérie je predsa len z času na čas na nezaplatenie. No a potom je tu chýbajúca nabíjačka, ktorá z balenia vypadla podobne ako z balenia nových iPhonov. Na Slovensku ju Samsung predáva za odporúčanú cenu 34,90 €, čo síce nie je bankrot navodzujúca cena, no ocenil by som, ak by ju v čase prechodu na balenie bez nabíjačky aspoň dočasne zlacnil. Dúfajme, že ju väčšina z vás má doma.

Samsung Galaxy S21: Verdikt

Samsung Galaxy S21 a S21+ sú vynikajúce telefóny. Skutočne. Čas strávený s nimi som si užil, hlavne s menším S21. Celý rok som používal Galaxy S20 Ultra a mať v ruke ešte výkonnejší smartfón, ktorý je výrazne menší má svoje čaro. Nevadil mi ani plastový kryt, ani rovný displej a v žiadnom prípade ani nižšie rozlíšenie displeja. Práve naopak, bol som rád, že telefón vďaka tomu môže byť o niečo lacnejší a dostupnejší pre viac ľudí. Pri Galaxy S21+ som sa zamýšľal dlhšie. Je to telefón za približne 1 000 €, ktorý možno predstavuje najrozumnejší kompromis medzi výbavou, veľkosťou displeja a cenou. Tiež má rovný displej, ktorý imponuje veľkému počtu ľudí a rovnako výkonné komponenty ako S21 Ultra. Ak by som si však mal vybrať ja, rozhodoval by som sa medzi dvoma telefónmi, a to medzi S21 a S21 Ultra. Ak by som chcel väčší displej, Ultra by bola jasným víťazom, hoc je dnes patrí medzi najdrahšie smartfóny. Ak by som bol zástancom menších telefónov, S21 by bol jasným víťazom. Po novinkách by som pozeral intenzívne vtedy, ak by som momentálne vlastnil Galaxy S9 alebo S10. Pri S20 je na zváženie či vám všetky nové funkcie, softvérové vylepšenia a vyšší výkon padnú na úžitok. No ale samozrejme, ak vám srdiečko piští za novým dizajnom a vôňou fabriky pri prvom rozbaľovaní, určite ostanete spokojní. Galaxy S21 a S21+ sú fantastické zariadenia, ktoré si zamilujete.
PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
90 %
Dizajn
95 %
Displej
95 %
Fotoaparáty
90 %
Výkon
100 %
Systém
90 %
Výdrž
95 %