Úvod Zaujímavosti Na toto POZOR: Nákupy zo zahraničia sa poriadne predražia. Toľkoto si priplatíte!

Na toto POZOR: Nákupy zo zahraničia sa poriadne predražia. Toľkoto si priplatíte!

Ak radi objednávate zo zahraničia, dajte si pozor na vyššie poplatky.

99
Ilustračný obrázok

Európska únia od 1. januára 2021 plánovala zaviesť zmeny, ktoré sa prejavia na tom, koľko zaplatíme za tovar zo zahraničia. Nasadenie zákona sa nakoniec kvôli pandémii posúva na 1. júla 2021. Jedno je však jasné – zmeny nás neminú. Čo sa teda zmení a o koľko viac budeme platiť?

EÚ plánuje spoplatňovať všetky zásielky prichádzajúce mimo členských krajín. Patrí tam napríklad Čína, po novom však aj Veľká Británia. Práve z Číny si mnohí Slováci objednávajú všemožné doplnky, oblečenie, elektroniku a mnoho ďalšieho.

Momentálne na dovoz tovaru platí výnimka. Ak je hodnota doručovaného tovaru nižšia ako 22 €, neplatíte DPH a ani clo. Ak je hodnota tovaru od 22 € do 150 €, platíte len DPH a ak je cena tovaru nad 150 €, platíte aj DPH aj clo.

Zmeny od 1. júla 2021

Od 1. júla 2021 sa táto výnimka ruší, čo znamená, že DPH aj clo zaplatíte na všetko, čo si objednáte, či už je to smartfón alebo ponožky. Nákupy z nečlenských krajín EÚ sa tak poriadne predražia. Uveďme si rýchly príklad, s ktorým sa dokáže stotožniť veľa ľudí.

Poďme si kúpiť kryt na smartfón za 10 €. Zatiaľ čo doteraz bola takáto zásielka doručená bez nutnosti čokoľvek doplácať (hodnota do 22 €), od 1. júla vás čakajú nepríjemné poplatky.

V prvom rade musíte zaplatiť 20 % DPH, čo sú 2 €. Potom začína proces, ktorý stojí najviac peňazí – colné konanie. Colné konanie môžete absolvovať aj sami, čo je však byrokraticky náročné. Môžete si vybrať aj zastupovanie Slovenskou poštou, ktorá si za tento servis pýta 9 €. Nakoniec vám colníci vyrubia aj clo, ktoré sa podľa druhu tovaru pohybuje od 3 – 11 %. To teda môže byť ďalšie euro navyše.

Spočítané a podčiarknuté, puzdro, ktoré vám mohlo prísť za 10 € aj s poštovným vás po novom bude stáť 22 €. Celkom veľký skok, však?

Zahraniční predajcovia už na pripravovanú zmenu reagujú a v Európe otvárajú sklady. Dovoz a preclenie teda budú mať v réžii sami.