Úvod Novinky AKTUÁLNE: Na túto SMS-ku si dajte MIMORIADNY pozor. Môžete prísť o peniaze!

AKTUÁLNE: Na túto SMS-ku si dajte MIMORIADNY pozor. Môžete prísť o peniaze!

Útočníci prechádzajú z emailov na zasielanie SMS správ.

12

Technologický svet je plný nástrah, o ktorých informujeme prakticky každý deň. Len pred niekoľkými hodinami sa na Slovensku objavil emailový podvod týkajúci sa banky VÚB, teraz je to ešte vážnejšie.

Vo svete sa totiž začali šíriť SMS správy od „PayPalu“. Správy sú zatiaľ písané v angličtine, gramaticky správne, čo sa v budúcnosti môže zmeniť. Prechod z angličtiny cez lámanú slovenčinu až po takmer gramaticky správnu slovenčinu sme už videli v emailových podvodoch.

Späť však k tomuto konkrétnemu typu útoku. Keď skutočný PayPal zistí, že sa okolo vášho účtu dejú nezvyčajné veci (transakcie, prihlasovanie z iných krajín atp.), môže ho dočasne obmedziť až kým nepotvrdíte, že ste za tieto akcie zodpovední vy.

Príklad šíriacej sa SMS správy.

Práve na tomto systéme sa priživuje nová SMS správa, na ktorú upozornil server Bleeping Computer.. Nič netušiacim ľuďom tvrdí, že je ich PayPalový účet trvalo obmedzený a pre napravenie situácie je nutné kliknúť na odkaz. Ten samozrejme nesmeruje na skutočný PayPal, ale na stránku útočníkov, ktorá ako PayPal vyzerá.

Útočníci zbierajú aj ďalšie citlivé údaje (meno, adresa, dátum narodenia, bankový účet).

Keď si tento fakt nevšimnete a „prihlásite sa,“ útočníci získavajú vaše prihlasovacie údaje, ktoré môžu neskôr zneužiť. Tam to však nekončí, za účelom verifikácie účtu si útočníci vypýtajú aj ďalšie údaje ako napríklad vaše meno, dátum narodenia, adresu, číslo účtu a viac.

Získané údaje následne môžu využiť napríklad pre krádež identity, získanie kontroly nad ďalšími účtami, ktoré môžete používať a podobne. Ak sa vám nebodaj podarí zadať prihlasovacie údaje do PayPalu (alebo akejkoľvek inej služby), okamžite si v nej zmeňte heslo a aktivujte dvojfaktorové overenie cez SMS alebo email.

Pochopiteľne, ak by ste sa stalo obeťou útoku svojho PayPal účtu, kontaktujte svoju banku, ktorá vám pomôže so zablokovaním platobnej karty alebo transakcií z účtu.