Huawei Mate 40 Pro je zatiaľ najnovším a najlepšie vybaveným smartfónom čínskeho výrobcu, ktorý stále čelí sankciám a obchodným obmedzeniam americkej vlády. To znamená, že ani Mate 40 Pro nie je vybavený aplikáciami a službami od Google.

Predchádzajúca generácia, smartfón Mate 30 Pro, bol prvým zariadením od Huawei, ktoré prišilo na trh bez aplikácií a služieb od Google. Na našom trhu sa začal predávať až neskôr, čo však o súčasnej generácii neplatí.

Huawei Mate 40 Pro bol predstavený 22. októbra a už 1. novembra sa objavil v ponukách dvoch veľkých operátorov. S novinkou od Huawei som strávil pár týždňov, počas ktorých som sa snažil zistiť, či sa v ekosystéme Huawei dýcha lepšie ako pred rokom, a či je Mate 40 Pro naozaj top-end zariadením bez kompromisov hodným vysokej maloobchodnej odporúčanej ceny 1199 eur.

Huawei Mate 40 Pro: Parametre

  • 162,9 x 75,5 x 9,1 mm, 212 gramov
  • Odolnosť IP68, konštrukcia z hliníka, sklo z oboch strán
  • OLED displej, uhlopriečka 6,76″, rozlíšenie 1344 x 2772 pixelov, pomer strán 18,5:9
  • 5 nm octa-core Hisilicon Kirin 9000, Mali-G78 MP24
  • 256 GB úložisko UFS 3.1 + nanoSD do 256 GB, 8 GB RAM LPDDR5
  • 1/1.28″ 50 Mpx snímač s f/1.9, PDAF a laserové zaostrovanie, 20 Mpx ultra široký fotoaparát s f/1.8 a PDAF zaostrovaním, 12 Mpx fotoaparát s 5x optickým priblížením, f/3.4 s OIS, PDAF zaostrovanie
  • 13 Mpx selfie so svetelnosťou f/2.4, HDR a 4K videom, premenlivé ohnisko do 18 mm, 3D ToF snímač
  • 4400 mAh batéria, 66W rýchle nabíjanie, 50W bezdrôtové nabíjanie, 5W reverzné nabíjanie
  • OS Android 10 s EMUI 11 bez služieb Google
  • Dual SIM (hybrid), Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, snímač odtlačkov pod displejom, rozpoznávanie tváre, dvojpásmové A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NFC, A2DP, aptX HD, 32-bit/384kHz audio, IR port, stereo reproduktory

Huawei Mate 40 Pro: Jedinečný vzhľad, prémiová konštrukcia

Tohtoročný Mate sa trochu zaoblil, no stále zostáva typickým kvádrom, ktorý už na prvý dotyk dáva vedieť, že pracujete s niečím výnimočným. Aj tento rok platí, že po konštrukčnej a dizajnovej stránke ide o špičku.

V hliníkovom ráme s lesklou striebornou povrchovou úpravou je opäť osadený displej s výrazne zaoblenými postrannými okrajmi (88 stupňov), ktoré s konštrukciou perfektne lícujú a dávajú zariadeniu jedinečný vzhľad. Horizontálne okraje majú hrúbku len približne 2 milimetre.

Inak perfektný dojem z celistvej obrazovky teraz neruší zárez, ale podlhovastý otvor, ktorý výrobca uložil do ľavého horného rohu prednej strany. Otvor je veľký a kazí inak obľúbenú symetriu.

Samozrejme, podlhovastý otvor má opodstatnenie, keďže sa v ňom nachádza predný fotoaparát a rad senzorov zabezpečujúcich autentifikáciu rozpoznávaním tváre. Tá pracuje dokonale, či už za denného svetla alebo v noci.

Pod displejom si našiel miesto optický snímač odtlačkov, ktorý pracuje približne rovnako ako pri predchádzajúcej generácii. Je rýchly a spoľahlivý, s mokrým alebo príliš suchým prstom zariadenie neodomknete. V kombinácii s kvalitným rozpoznávaním tváre sa ale do smartfónu dostanete vždy.

Mate 40 Pro spoznáte na prvý pohľad podľa zadnej strany. Okrúhly foto modul je ešte masívnejší a jasne dáva na známosť, kde je silná stránka smartfónu. Hoci vystupuje nad konštrukciu, smartfón sa po položení na stôl nekýve, keďže je modul naozaj rozmerný a umiestnený pekne v strede.

Pozor, modul je tak veľký, že v podstate nemáte ako zabrániť tomu, aby ste naň nechtiac nepoložili prst. Napríklad po priložení smartfónu k hlave pri telefonovaní. Pred fotografovaním je dobré sa uistiť, či šošovky neprekrýva nechcený odtlačok prsta.

Výborná je matná povrchová úprava zadnej strany v striebornej farbe, ktorá pekne kontrastuje s čiernym kruhom osedlaným trojicou fotoaparátov a laserom. Povrch zadnej strany reaguje na svetlo. Pri dopade mení farby, od oranžovej, po modrú až fialovú. Efekt našťastie nie je príliš výrazný, ale stále jasne badateľný.

Matná povrchová úprava veľmi dobre odoláva odtlačkom prstov a smartfón nie je taký klzký ako niektoré iné vlajkové lode. Výrobca si očividne vypočul spätnú väzbu a vráti späť hardvérové ovládače hlasitosti. Tie pracujú príkladne a situované sú v hornej časti pravej strany aj spolu s hlavným tlačidlom, ktoré má už tradične červenú farbu. Tento detail sa mi vždy páčil.

Dotykového ovládania hlasitosti sa však inžinieri nezbavili. V smartfóne je stále prítomné. Stačí prstom 2x ťuknúť na hornú časť ľavého alebo pravého okraja obrazovky a nastaviť hlasitosť ťahaním prsta po okraji.

Horná a dolná hrana konštrukcie už nie je zbrúsená do roviny tak, že na ňu smartfón postavíte. V tej hornej ale pribudlo niečo navyše – menšia perforácia reproduktora. Nie, nedošlo k zmene umiestnenia.

V spodnej hrane sa reproduktor nachádza taktiež. Výrobca vylepšil stereo zvuk a je to počuť. Mate 40 Pro má, na pomery smartfónov, kvalitnú, hlasnú a čistú reprodukciu, čo som ocenil pri konzumácii multimédií.

3,5 mm audio rozhranie v smartfóne prirodzene prítomné nie je, v balení sa ale nachádzajú slúchadlá s USB-C konektorom. Zapojíte ich na obvyklom mieste, v strede spodnej hrany. Spoločnosť mu robí aj hybridný slot pre SIM karty.

K nano SIM-ke môžete priložiť pamäťovú kartu. Huawei stále razí cestu vlastného NM štandardu. S microSD kartou nepochodíte. Z detailov tiež stojí za pozornosť miniatúrna podlhovastá štrbina v hornom okraji obrazovky, ktorá ukrýva slúchadlo pre hlasové hovory.

Ako sa s Mate 40 Pro manipuluje? O niečo horšie ako pri predchádzajúcej generácii. Smartfón je vyšší, širší, hrubší a ťažší ako Mate 30 Pro, čo už je cítiť. Obzvlášť v menších rukách. Ak na smartfón nasadíte tesný kryt, čo by ste určite spraviť mali (nachádza sa v balení), šírka smartfónu o nejaké 2-3 milimetre ešte vzrastie.

Rýchlo som si zvykol na užší a vyšší profil Motoroly Edge+, vďaka ktorému je ovládanie zariadenia jednoducho pohodlnejšie. Vody a prachu sa v rozumných medziach báť nemusíte. Smartfón je utesnený podľa podľa normy IP68.

Huawei Mate 40 Pro – OLED ako sa patrí

Displej Mate 40 Pro výrobca nepodcenil a zákazník dostane všetko, čo potrebuje. Kontrastnú OLED technológiu, vysokú svietivosť vhodnú do slnečného počasia v exteriéri, nízky jas pre nočné čítanie e-kníh a článkov, vysoké rozlíšenie a 90 Hz obnovovaciu frekvenciu.

Konkurencia sa pýši aj 120 Hz frekvenciou obnovenia, 90 Hz je ale podľa mňa rozumným kompromisom medzi náročnosťou na spotrebu energie a plynulejším zobrazovaním obsahu.

Režim obnovovania obrazu je natívne nastavený na Dynamický. To znamená, že plynulosť je vyvážená podľa typu zobrazovaného obsahu, čím sa do istej miery šetrí energia z batérie. Režim Ultra poskytne 90 Hz za každých okolností, režim Štandard zase prepne smartfón na klasickú 60 Hz frekvenciu, ktorá je ešte šetrnejšia k batérii.

Zo začiatku som používal režim Ultra, keďže som chcel využívať maximálne kapacity smartfónu. Po čase som ale prešiel späť na Dynamický režim. Rozdiel v plynulosti som takmer nepostrehol a pár percent z kapacity batérie navyše sa určite hodí, ak niekam vyrážate na celý deň a viete, že sa nedostanete k nabíjačke.

Podobným spôsobom si viete znížiť aj rozlíšenie obrazovky, poprípade to necháte na systém, ktorý rozlíšenie upraví sám a automaticky podľa obsahu. V tejto oblasti som ale nemenil nič zvolil som výhradný režim Vysoké rozlíšenie.

Displej má funkciu ochrany zraku (filter modrého svetla), nastaviť si viete teplotu farieb, nechýba plnohodnotný tmavý režim alebo úprava veľkosti textu.

Vzhľadom na zakrivené prevedenie obrazovky je dôležité nastavenie okrajov. Plochu zobrazenia môžete rozšíriť až k zakriveným okrajom.

Dobré je, že môžete vybrať konkrétne aplikácie, ktoré sa majú takýmto spôsobom zobrazovať. V drvivej väčšine prípadov som so zakrivením obrazovky problémy nemal. Ak sa ale objaví aplikácia, ktorej text alebo prostredie do okrajov zasahuje príliš, takéto zobrazenie pre ňu jednoducho vypnete.

Čo sa týka náhodných či nechcených dotykov na zakrivené časti displeja, systém ich filtruje dokonale a ani raz sa mi nestalo, že by som nechtiac spustil nejakú funkciu alebo vykonal neželanú interakciu.

Huawei bol pri prezentácii smartfónu hrdý na režim Always On displej, ktorý obohatil o rozličné widgety, animácie a obrázky. Obrazovku uzamknutia si jednoducho môžete prispôsobiť podľa svojho vkusu. Mňa osobne táto novinka nejak nenadchla a stačí mi, ak sa na vypnutej obrazovke zobrazí čas, ikona odtlačku prsta a poprípade základné upozornenia.

Skôr mi chýbala notifikačná dióda, ktorú mohlo zastúpiť osvetlenie okrajov obrazovky. Presne tak, ako to má Motorola Edge+, ktorú som niekoľko týždňov používal pred Mate 40 Pro.

Áno, podlhovastý otvor v obrazovke ukrajuje zo zobrazovacej plochy a zakrivené okraje stále produkujú pri priamom pohľade na displej zelenkastý tieň. Je to daň za prepracovanú konštrukciu, dizajn, prednú foto techniku a prvotriedne rozpoznávanie tváre.

Bonus, Huawei Mate 40 Pro má od výroby na displeji nalepenú ochrannú fóliu proti škrabancom. Je tenká a pekne hladká, ani neviete, že ju na obrazovke máte. Pozor ale na kryt. Je tesný a ak ho budete dávať zo smartfónu dole neopatrne, fóliu môžete strhnúť/narušiť, čo sa mi podarilo už po týždni používania.

Nedočítal som sa, aký typ ochranného skla používa Mate 40 Pro na prednej a zadnej strane. Mate 30 Pro disponuje sklom Gorilla Glass 6 po oboch stranách.

Huawei Mate 40 Pro: Achillova päta zostáva

Najväčšou nevýhodou smartfónu Huawei Mate 40 Pro je, že nemá aplikácie a služby od Google. Je vidieť, že Huawei počas roka spravil maximum, aby toto negatívum vykompenzoval.

Obchod Huawei App Gallery natlačil novými aplikáciami, kde majú svoje digitálne pobočky slovenské banky, operátori a ďalšie subjekty. Zo systému zmizli niektoré hlúpe slepé uličky, predinštalovaná aplikácia Zdravie vás už napríklad kvôli aktualizácii neposiela do obchodu Google Play.

Páčilo sa mi vyhľadávanie Petal. Chcete si nainštalovať Facebook Messenger? Do Vyhľadávania napíšete „Messenger“, systém nájde aplikáciu v niektorom z alternatívnych zdrojov a vy už len ťuknete na inštalovať.

Vyhľadávanie Petal

Potom tu je Huawei Cloud pre zálohovanie obsahu – fotografií, poznámok, nastavení, hovorov, správ, kontaktov či kalendára. Všetko máte pekne poruke aj v počítači, stačí otvoriť túto adresu, smartfónom naskenovať QR kód a razom máte všetok obsah pred sebou.

Pri prechode na Mate 40 Pro z iného Huawei zariadenia všetky údaje ľahko obnovíte zo zálohy. Aj s rozložením ikoniek na domácej obrazovke, čo je super. Pri prechode z Google telefónu vás ale čaká viac práce s nastavovaním a prihlasovaním sa do rôznych služieb. Správca hesiel od Google v Mate 40 Pro pochopiteľne nefunguje.

V ponuke aplikácií pribudol nástroj Dokumenty a Knihy pre čítanie e-kníh a prácu s kancelárskym obsahom, prezentáciami, tabuľkami a textom. Mate 40 Pro má podporu Microsoft služieb. Oficiálne môžete používať Office, vyhľadávanie Bing, Translator, klávesnicu Swiftkey či spravodajstvo Microsoft News.

One Drive a pár ďalších MS aplikácií (Teams, Outlook…) ale musíte zatiaľ sťahovať z alternatívnych zdrojov. Aj v tomto prípade s tým pomôže vyhľadávanie Petal. Ako alternatívny obchod s aplikáciami, aj s ich automatickými aktualizáciami, najlepšie poslúži Aurora Store.

Obchod App Gallery

Tento obchod je vhodné používať v anonymnom režime. Podmienky Google služieb ho neakceptujú. Pokiaľ by ste obchod používali s vlastným Google účtom, môže byť zo strany Google deaktivovaný alebo zakázaný. Nepostrehol som, že by sa to v praxi dialo. Náhodu by som ale nepokúšal.

Smartfón bez Google služieb a aplikácií z roku 2020 sa používa rozhodne lepšie ako smartfón bez Google služieb a aplikácií z roku 2019. Nemal som problém takéto zariadenie používať na dennej báze. Kľúčový problém ale zostáva prítomný. Napriek kvalitnej používateľskej skúsenosti som sa neubránil pocitu, že mi niečo chýba.

Aurora Store

Gmail ľahko aktivujete prostredníctvom predinštalovanej aplikácie Mail. Dokonca sa dostanete k Fotkám, YouTube, Mapám a Disku, a to cez hlavný obchod Huawei Store. Ako To? Huawei tieto služby pretvoril do tzv. Quick Apps, rýchlych aplikácií.

Zobrazia sa v prostredí internetového prehliadača a uložíte si ich na domácu obrazovku rovnako ako akúkoľvek inú aplikáciu. Že ide o Quick Apps spoznáte podľa malej ikony blesku.

Ukážka Quick Apps

Toto riešenie je stále len polovičné. YouTube nemá tmavý režim, aplikácia je celkovo chudobnejšia ako originál. Môžete sa ale prihlásiť do svojho konta a sledovať tak videá z odberov. Každá z Quick Apps obsahuje plávajúce tlačidlo, pomocou ktorého aplikáciu vypnete, uložíte ju na plochu alebo ju dokážete zdieľať cez Mail, Huawei Share a tak ďalej.

V Mapách od Google si zobrazíte trasu, informácie o podnikoch, vaše miesta a podobne. Navigáciu ale nespustíte. V App Gallery je pre tieto účely po ruke TomTom, Sygic alebo trebárs mapy Here.

Google Fotky ukážu vaše snímky, videá a albumy. Fotky z Huawei galérie ale musíte do služby nahrávať manuálne (pokiaľ chcete), po jednej snímke. Označiť sa nedajú. Pri napr. 50 fotkách sa teda po displeji poriadne naťukáte. Platenie mobilom cez Google Pay? Zabudnite. Huawei vlastnú platobnú službu u nás ešte neprevádzkuje.

Absencia služieb od Google ovplyvňuje aj aplikácie tretích strán, ktoré sa na tieto služby spoliehajú. Často ide o upozornenia, zdroje údajov, prihlasovanie alebo napr. zobrazovanie mapových podkladov.

Používate v práci komunikátor Slack? Bude fungovať. Žiaľ, fungovať nebudú upozornenia. Tým pádom je nanič. Kúpili ste si aplikáciu počasia Today Weather? Nespustíte ju, keďže sa spolieha na Google služby. Aplikácia Slovenskej pošty? Detto. Aplikácií tretích strán, ktoré využívajú Google služby, nie je málo.

Pre mňa ako človeka, ktorý je v ekosystéme Google ponorený hlboko (služby Google Workspace a One), nepredstavuje Mate 40 Pro rozumnú voľbu. Ekosystém Huawei stále nie je dostatočne atraktívny a prepracovaný na to, aby som všetok obsah a agendu z infraštruktúry Google presunul pod krídla Huawei. A asi nebudem sám.

Technologickí nadšenci a ľudia, ktorí nie sú na ekosystém Google príliš naviazaní, poprípade chcú vyskúšať niečo nové, by mali byť spokojní. Smartfón bez Google služieb sa dá veľmi komfortne používať na dennej báze, treba len dopredu počítať s istými obmedzeniami, ktoré z ich absencie vyplývajú.

Alternatívnych aplikácií existuje mnoho, všetky ale nedosahujú takú kvalitu a konzistentnosť, ktorú ponúka Google a jeho aplikácie.

EMUI 11 

Huawei Mate 40 Pro beží pod taktovkou nadstavby EMUI 11, teda jej najnovšej verzie. Stále je však postavená na operačnom systéme Android 10. S aktualizáciou na Android 11 to zatiaľ ružovo nevyzerá. Snáď sa jej dočkáme.

Vývojári ešte viac vylepšili systém prepojenia smartfónu s notebookmi Huawei, pribudlo viac prvkov v už spomenutom zobrazení Alway On displej, plynulejšie a krajšie animácie, či vyšší dôraz na ochranu osobných údajov.

EMUI 11 šliape ako hodinky, animácie prostredia sú vďaka 90 Hz frekvencii krásne plynulé a prítomné v celom systéme, čo platí aj o dôkladnej vibračnej odozve pri rôznej interakcii.

EMUI 11 nechýba nič zásadné. Perfektne pracujú gestá pre ovládanie systému, dostupná je digitálna asistencia, nástroje digitálnej rovnováhy, tmavý režim, možnosť manuálneho vypnutia 5G pripojenia pre úsporu energie a balast, zbierka vopred nainštalovaných aplikácií, z ktorých časť vám bude na domácej ploche zbytočne zavadzať.

Pre menšie ruky je dispozícii režim pre jednu ruku, ktorý zmenší celé používateľské prostredie, v nastaveniach nájdete skratky a gestá pre stlmenie zvonenia, prebudenie obrazovky, snímku obrazovky a podobne, a v rámci multitaskingu oceníte otvorenie viacerých okien súčasne.

Aj tohtoročný Mate môžete ovládať bez dotykov. Vzdušné gestá reagujú na mávanie ruky pred obrazovkou. Dokážete sa pomocou nich pohybovať v prostredí, zachytíte snímku obrazovky, pozastavíte prehrávanie hudby či odpoviete na hovor v režime hlasitého reproduktora.

Nemyslím si, že toto je nejaká budúcnosť ovládania mobilných zariadení. Systém je stále nespoľahlivý, mávanie dlaňou nie vždy správne rozpozná. Neocitol som sa v situácii, kedy by mi bola funkcia nejakým spôsobom nápomocná.

Z bezpečnostných funkcií okrem biometrie spomeniem trezor pre heslá, Sejf na šifrovanie fotiek, videí a ostatných súborov alebo Zámok aplikácie, dodatočné zabezpečenie pred neoprávneným vstupom do vybraných aplikácií, napr. komunikátorov.

Huawei Mate 40 Pro: Výkon pre všetko

Huawei Mate 40 Pro poháňa prvý 5 nm čipset v Android svete – Kirin 9000. Asistuje mu rýchla 8 GB operačná pamäť a 256 GB úložisko UFS 3.1. Meranie v AnTuTu mi ukázalo, že Mate 40 Pro je spomedzi Android smartfónov druhým najvýkonnejším.

Predbehol ho len ASUS ROG 3 so šialenou 16 GB operačnou pamäťou a 512 GB úložiskom. Podľa AnTuTu je grafický výkon zariadenia vyšší ako pri 99 percentách ostatných smartfónov, ktoré prešli benchmarkom AnTuTu.

Výsledky merania zodpovedajú mojej užívateľskej praxi. Nedostal som sa do situácie, aj keď som sa snažil, v ktorej by mi chýbal výkon. Spracovanie mohutných obrazových informácií z hlavných fotoaparátov prebieha okamžite, hra PUBG Mobile bežala bez zaváhania na maximálnych nastaveniach s 90 Hz frekvenciou.

Smartfón sa pritom zahrial len mierne a príliš neutrpela ani spotreba energie. V internetovom prehliadači od Huawei, ktorý som primárne používal, som mal otvorených viac ako 100 kariet. Presný počet neviem, ukazovateľ zobrazuje po 100 kartách znak nekonečna.

Prehliadač sa choval, ako keby nemal otvorenú žiadnu kartu. Bol príkladne rýchly a pohotový pri akejkoľvek požiadavke. Takáto porcia azda neohraničeného výkonu má pre mňa zmysel hlavne z dlhodobého hľadiska. Verím, že aj po dvoch – troch rokoch používania bude smartfón zvládať väčšinu operácií bez zaváhaní.

Mám na stole dvojročný Mate 20 Pro a ten je stále dostatočne rýchly a pohotový. Škoda len opotrebenia batérie, ktorá už nie je v takej dobrej kondícii. 256 GB úložisko smartfónu mi stačilo, s pamäťovou kartou som tak špekulovať nemusel. Dôležité dáta som aj tak zálohoval v cloude.

Mate 40 Pro sa dokáže pripojiť k 5G sieti, má NFC, infračervený port, Bluetooth 5.2, WiFi 6, množstvo lokalizačných služieb, kvalitné audio pri pripojených drôtových aj bezdrôtových slúchadlách…výbava zodpovedá súčasným a náročným vlajkovým štandardom.

Huawei Mate 40 Pro: Fotoaparát, ktorý vás dostane

Aj po niekoľkoročných skúsenostiach s rôznymi zariadeniami ma vždy prekvapí, kam sa zase posunula mobilná fotografia. Mate 40 Pro má špičkový a náramne univerzálny fotoaparát, s ktorým vás bude baviť fotiť všetko a za každých okolností.

Korunu štandardne nasadzuje hlavný snímač obrazu s veľkosťou 1/1.28″ a 50 Mpx rozlíšením (12 Mpx výstup) z modelu P40 Pro. Fotky, ktoré produkuje, sú vynikajúce. Detailnosť, dynamický rozsah, pohotové automatické zaostrovanie, krásne podanie farieb s presným vyvážením bielej a múdry softvér opäť čarujú.

Hlavný fotoaparát
Hlavný fotoaparát
Hlavný fotoaparát
Hlavný fotoaparát

Páči sa mi, že si hlavný fotoaparát Mate 40 Pro poradí aj v situáciách, kde som musel pri Mate 30 Pro siahať po špecializovaných režimoch. HDR som takmer nezapínal, Nočný režim už taktiež nie je vždy potrebný, hoci ten stále dokáže „premeniť noc na deň“.

Režim Noc
Automatický režim
Režim Noc
Automatický režim
Automatický režim
Režim Noc

S (naozaj) pevnou rukou dokážete urobiť fotku so 7 sekúnd dlhou uzávierkou. Smartfón vie v režime Noc scénu presvetliť až tak, že pôsobí neprirodzene. Hlavný fotoaparát to nepreháňa a ponechá v nočnej snímke správnu atmosféru. Fotoaparát je ako stvorený pre momentky. Stačí ťuknúť do spúšte a to je všetko.

Nemusíte sa zaoberať nejakým nastavením rozlíšenia, voľbou režimu alebo opakovaným zaostrovaním. Umelá inteligencia MasterAI funguje spoľahlivejšie, treba ju však stále strážiť, pretože si niekedy uletí a záber prepáli. Nedeje sa to ale tak často ako pri Mate 30 Pro.

Ultra široký fotoaparát s 18 mm ohniskom je ideálny pre fotenie krajiniek, architektúry a obdobných záberov. Vývojári sa posnažili eliminovať skreslenie ultra širokého objektívu novou šošovkou. Čiastočne sa im to podarilo a miesta v rohoch fotiek už nie sú také roztiahnuté ako vlani. Zorné pole pôsobí prirodzenejšie.

Huawei Mate 40 Pro
Ultra široký fotoaparát
Huawei Mate 40 Pro
Ultra široký fotoaparát
Ultra široký fotoaparát
Ultra široký fotoaparát
Ultra široký fotoaparát
Ultra široký fotoaparát
Ultra široký fotoaparát

Tento fotoaparát má v úvodzovkách len 20 Mpx rozlíšenie, nijako mu to ale neuberá na kvalitách. Snímky sú detailné a štruktúrované, trochu ale v tomto smere strácajú na 50 Mpx rozlíšenie hlavnej jednotky. To, že je tento fotoaparát prispôsobený pre krajinky, dokazuje výsledkami. Oproti hlavnému fotoaparátu fotku viac zosvetlí a zvýrazní farby. Škoda len menej presného vyváženia bielej.

Podanie farieb sa niekedy až veľmi ťahá k teplým alebo naopak, chladným tónom. Tento nedostatok ale dokážete kompenzovať úpravou Galérii, ktorá obsahuje funkčne dostatočne vybavený editor. Poprípade si stiahnete z alternatívnych zdrojov Polarr, Lightroom alebo podobnú aplikáciu, v ktorej sa môžete s fotkami hrať.

Hlavný a ultra široký fotoaparát zdieľajú jednu nevýhodu. Ak budete fotiť v silnom bodovom protisvetle (slnko, pouličná lampa), odlesky sa na fotkách prejavia výraznejšie. Artefakty a tzv. „duchovia“ vedia pokaziť inak dobrý záber. Naopak, pokiaľ budete s protisvetlom pracovať opatrne, napr. lúče slnka čiastočne ukryjete za prekážku (koruna stromov), vyrobíte perfektnú HDR fotku.

Do tretice tu máme transfokátor, fotoaparát s 5-násobným optickým priblížením obrazu. Pri Mate 40 Pro mám prvýkrát pocit, že zoom v smartfóne začína dávať väčší zmysel. Priblíženie obrazu som často používal len na to, aby som zachytil nejaké informácie v diaľke (prezentácia, javisko zo zadnej časti hľadiska…). Mojím cieľom nebolo spraviť výsostne peknú fotku. Len získať fotku istej situácie, respektíve zachytiť dianie niekde v diaľke.

5x optický zoom
5x optický zoom
5x optický zoom
10x hybridný zoom
10x hybridný zoom
50x digitálny zoom

Fotky v rozsahu od 0 po 5x sú pekne ostré a majú vyváženú farebnosť. Aj v rozsahu po 10x, ktoré je už hybridné, zachytíte slušný záber. V režime priblíženia viete spraviť fotku, ktorá má hlbší ako len informatívny charakter. Zoom objektív ale potrebuje dostatok svetla. V tme smartfón prepne na hlavný snímač obrazu a priblíženie docieli orezaním veľkej fotky.

Samozrejme, fotografie zhotovené s 5x priblížením nie sú technicky také kvalitné ako snímky z hlavného alebo ultra širokého fotoaparátu. Sú ale rozhodne pôsobivé a výborne použiteľné. Zaujímavosťou je, že zoom fotoaparát je jediným zo zostavy, ktorý má optickú stabilizáciu obrazu.

Režim Hodvábna voda

Pri hlavom a ultra širokom fotoaparáte mi optická stabilizácia nechýbala (určite ale prítomná byť mohla), a to ani v zhoršených svetelných podmienkach. Stačí mať pevnú ruku a inteligentný softvér sa o všetko postará. Pri zoom fotoaparáte už ale stabilizácia potrebná je, keďže viete ísť aj ďalej ako len za hranicu 10x priblíženia.

Kvalita záberov s rozsahom priblíženia postupne klesá. Maximom je 50-násobný zoom, ktorý je skôr hračkou. Z ruky je takmer nemožné niečo odfotografovať a kvalita záberov v pri takomto rozlíšení už klesá výrazne. Ale… dokážete s takýmto smartfónom pri troche snahy odfotiť Mesiac v splne. Fotografickú súťaž s takýmto záberom asi nevyhráte, pre demonštráciu schopností smartfónu ale určite poslúži.

Smartfón ma tri zadné fotoaparáty, v kruhu na zadnej strane ale sídlia štyri optiky. Štvrtá ukrýva laser, ktorým inžinieri nahradili 3D ToF snímač. Stará sa o presné automatické zaostrovanie a identifikuje miesto objektu na scéne. Výsledkom sú portréty s dobre oddeleným popredím od pozadia a funkcia selektívneho zaostrovania.

Režim Clona
Bokeh hlavného fotoaparátu
Režim Portrét, 2x zoom

V režime clony si nastavíte intenzitu rozostrenia pozadia, ktoré môžete následne meniť v galérii aj po zhotovení fotky. Ak sa vám zdá pozadie rozostrené príliš, jednoducho nastavíte v galérii vyššie clonové číslo a hotovo. Ako som uviedol, systém vie spoľahlivo a pekne „obkresliť“ snímaný objekt. Neočakávajte ale, že smartfón spraví fotku ako zrkadlovka s portrétovým objektívom. To ani zďaleka nie. Bookeh ale pôsobí prirodzene a verne, čo je dôležité.

Hlavný fotoaparát

Chválim predný fotoaparát, ktorý dokáže vyrobiť užitočnejšie autoportréty. Má totižto premenlivú ohniskovú vzdialenosť v dvoch úrovniach. V podstate dostanete do ruky ultra široký predný fotoaparát, vďaka čomu sa na selfie fotku zmesí viac osôb, poprípade dokážete okrem tváre kvalitne zachytiť aj to, čo sa nachádza za vami.

Predný foťák si poradí aj s HDR či 4K videom. Kvalitou dorovnáva ostatné vlajkové lode, so zadnými fotoaparátmi ho ale porovnávať netreba. Podľa DxOMark má Mate 40 Pro najlepší zadný aj predný fotoaparát.

Hlavný fotoaparát

Mate 40 Pro dokáže hlavnými fotoaparátmi natočiť max. 4K video pri 60 FPS. Žiadnym 6K ani 8K videom sa zákazníkov ohúriť nesnaží. 4K/60FPS podľa mňa zatiaľ bohate stačí na tvorbu akýchkoľvek videí so smartfónom. Či už na dokumentovanie bežných každodenných blbostí, čo je môj prípad, alebo niečoho výpovednejšieho.

Výrobca ma informoval, že pomocou Mate 40 Pro bol natočený nový klip ku skladbe speváčky Dary Rolins. Pre tvorbu videa je primárne určený 20 Mpx ultra široký snímač, ktorý inžinieri pomenovali Cine Lens.

Huawei Mate 40 Pro
Hlavný fotoaparát

Softvérová stabilizácia obrazu patrí k tomu lepšiemu. Pre dokonale hladké zábery ale budete potrebovať gimbal. Video efekty a filtre sú dostupné len v FHD rozlíšení pri 30 FPS. Funkciu automatického sledovania objektov (funguje len pri osobách) pri natáčaní videí teda v 4K rozlíšení použiť nemôžete.

Fotoaparát Mate 40 Pro toho vie ešte viac. Do pozornosti dám funkciu časozberného snímania, ktorého parametre si viete upraviť presne podľa toho, čo chcete natočiť. Dokážete si nastaviť rýchlosť plynutia, ostrenie, ISO, uzávierku, vyváženie bielej, ohniskovú vzdialenosť… všetko pre čo najdokonalejší časozber.

Huawei Mate 40 Pro
Ultra široký fotoaparát

Zapnúť môžete režim vysokého rozlíšenia, ktorý zachytí fotku v plných 50 Mpx. Na palube zostali špeciálne efekty (hodvábna voda, stopy svetiel a pod.), samozrejme HDR, Leica filtre a čiernobiely režim. Makro režim fotoaparát aktivuje sám keď zistí, že fotíte niečo zblízka. Makro fotky sú taktiež vydarené.

K skvostným makro záberom sa viete dopracovať aj pomocou 5x optického priblíženia. Pre mňa je makro stále hračkou a doplnkom, bez ktorého by som sa v smartfóne zaobišiel, priznávam ale, že som sa s ním zabával viac ako pri iných smartfónoch. Mate 40 Pro nie je prvým, druhým ani tretím smartfónom, ktorý má pri makro fotografovaní problémy s automatickým zaostrovaním. Záber z blízka vyžaduje cit.

Režim Makro
Huawei Mate 40 Pro
Režim Makro

Pre tvorcov obsahu, ktorí chcú mať fotoaparát plne pod kontrolou, je k dispozícii profesionálny režim s podporou RAW formátu. Spomalené videá zachytíte v FHD rozlíšení so 120, 240 a 480 FPS. 960 a 3840 FPS je dostupné len v HD 720p rozlíšení. Odporúčam len FHD kvalitu a natáčanie pri dostatočnom svetle.

V nastaveniach nájdete aj pár praktických drobností ako plávajúce tlačidlo spúšte, horizontálnu úroveň, mriežku, ktorá pomôže s dodržiavaním kompozičného pravidla tretín, fotkám môžete pridať značku polohy či vodotlač, funguje zaznamenávanie úsmevov a ovládanie hlasom. Aj tak som asi nespomenul všetko. Mate 40 Pro je naozaj komplexným a univerzálnym fotografickým balíčkom.

Ak by som si kupoval smartfón len kvôli fotoaparátu, Mate 40 Pro by ma čakal pod vianočným stromčekom. Ukážkové zábery v texte sú optimalizované, v plnej kvalite si ich môžete pozrieť TU, v priečinku v služby Google Disk.

Huawei Mate 40 Pro: Šprintér v nabíjaní

Huawei Mate 40 Pro patrí do klubu smartfónov, ktoré poskytnú pri intenzívnejšom používaní plnú funkcionalitu bez obmedzení po dobu jedného celého dňa, od skorého rána, po neskorý večer. Šetrnejší jedinci sa dostanú s výdržou ďalej.

Smartfón Moto Edge+ v jeho špičkovej výdrži neprekonáva. Jeho batéria ale má o 600 mAh väčšiu kapacitu.

S výdržou som bol nadmieru spokojný a nepotreboval som v žiadnej situácii zapnúť Režim úspory energie, ktorý obmedzí synchronizáciu, 5G pripojenie, vizuálne efekty a AOD displej. Ak ale budete mimo zdroja energie dlhšie ako jeden deň, režim oceníte. Výdrž čiastočne predĺži, zázrak to ale nie nie.

Huawei Mate 40 Pro

Fantastická je rýchlosť drôtového nabíjania s výkonom 66W. Stačí jeden údaj. Za 30 minút som sa dostal z 15 na 94 percent kapacity batérie, čo je azda bezkonkurenčné. Stačí smartfón len na pár krátkych minúť pichnúť na kábel a razom máte dostatok šťavy na to, aby ste ho mohli používať takmer celú produktívnu časť dňa.

Páči sa mi, že softvér vypne nabíjanie krátko pred dosiahnutím maximálnej kapacity batérie, čím predlžuje jej životnosť. Batéria teda snáď po dvoch rokoch nezačne odchádzať tak ako pri Mate 20 Pro.

Absurdne rýchle je aj bezdrôtové nabíjanie, o čom vypovedá výkon 50W. Nedostal som k smartfónu kompatibilnú oficiálnu bezdrôtovú nabíjačku Huawei, otestovať som ho teda nemohol. Reverzné nabíjanie dosahuje maximálny výkon 5W a zúročíte ho akurát tak pri slúchadlách a hodinkách s bezdrôtovým nabíjaním.

Huawei Mate 40 Pro: Záver

Huawei Mate 40 Pro patrí k tohtoročnej technologickej špičke mobilného priemyslu. Úspech stavia na vynikajúcich a univerzálnych fotoaparátoch, jedinečnom vzhľade, výsostne prémiovej konštrukcii, krásnej OLED obrazovke s 90 Hz frekvenciou, vysokom výkone a pamätiach s dostatočnou kapacitou.

Neradno tiež opomenúť 5G pripojenie, extra rýchle nabíjanie, optimalizovaný systém plný rôznych nastavení, funkcií a plynulých animácií.

Huawei Mate 40 Pro

Vadí mi ale podlhovastý a relatívne rozmerný otvor v obrazovke. Váha a rozmery už trochu prekračujú hranicu komfortného narábania so zariadením. Služby Huawei a obchod App Gallery dokážu lepšie stierať nevýhody spojené s absenciou aplikácií a služieb od Google. Nič revolučné sa ale v tejto oblasti nestalo a služby od Google jednoducho chýbajú aj naďalej.

Kto chce používať originál aplikáciu YouTube, Mapy, Fotky, Disk, Pay… a veci spojené so službami Google a nechce sa zapodievať s alternatívnymi zdrojmi, musí sa poobzerať inde. Potom tu je cena, ktorá je vysoká. 1199 eur nevytiahne z peňaženky ktokoľvek, aj keby veľmi chcel.