Značka Motorola je na našom trhu úspešná vďaka podareným smartfónom strednej triedy s priateľskou cenou. Tento rok sa však rozhodla vrátiť medzi špičku – vlajkové lode, a to s modelom Edge+.

Motorola Edge+ dorazila na náš trh v júni s poriadne odvážnou cenou 1200 eur. Cena zariadenia po nejakej dobe klesla na (pod) 999 eur, čo už vyzerá lepšie. Aj v porovnaní s high-end zariadeniami niektorej konkurencie.

Motorola Edge+ mi robila spoločnosť pár týždňov, počas ktorých som sa snažil zistiť, v čom je top-end model výrobcu dobrý a naopak, v čom zaostáva.

Motorola Edge+ – špecifikácia

  • 161,1 x 71,4 x 9,6 mm, 203 gramov
  • Vodu odpudzujúci povrch, konštrukcia z hliníka, sklo Gorilla Glass 5 (predná strana)
  • OLED displej, uhlopriečka 6,7″, rozlíšenie 1080 x 2340 pixelov, pomer strán 19,5:9, HDR10, 90 Hz frekvencia
  • 7 nm octa-core Snapdragon 865, GPU Adreno 650, 5G pripojenie
  • 256 GB úložisko UFS 3.0, 12 GB RAM
  • 1/1.33″ 108 Mpx snímač s f/1.8, OIS a PDAF zaostrovaním, 16 Mpx ultra široký fotoaparát s f/2.2 (117°) a automatickým zaostrovaním, 8 Mpx fotoaparát s 3x optickým priblížením, f/2.4 a OIS, TOF 3D senzor hĺbky
  • 25 Mpx selfie so svetelnosťou f/2.0 a HDR režimom
  • 5000 mAh batéria, 18 W rýchle nabíjanie, 15 W bezdrôtové nabíjanie a 5 W reverzné nabíjanie
  • Čistý OS Android 10 doplnený o Moto funkcie
  • Slot pre jednu nano SIM kartu, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1, optický snímač odtlačkov pod displejom, A-GPS, GLONASS, GALILEO, NFC, 3,5 mm jack a stereo reproduktory

Dizajn a konštrukcia

Motorola Edge+ je po konštrukčnej stránke vyhotovená perfektne. Pevné jednoliate telo pôsobí už na prvý dotyk pôsobí prémiovo. Výrobca použil rám z kovu a sklo Gorilla Glass 5 na prednej strane.

Zadná strana je pravdepodobne prekrytá sklom bežnej triedy (výrobca neudáva). Pocit z prémiovej triedy tým ale nejak extra netrpí. Páčia sa mi tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapnutia, ktoré sú síce užšie, no majú výbornú odozvu. Doslova klikajú.

motorola edge plus

Tlačidlo zapnutia je odlíšené vrúbkovaním, čiže ho okamžite intuitívne nahmatáte. Prekvapením je prítomnosť 3,5 mm audio rozhrania v hornej hrane. V tej spodnej si našiel miesto USB-C port, slot pre jednu nano SIM kartu a reproduktor.

Edge+ má kvalitné stereo reproduktory, ktoré prekvapili hlasnou, hlbokou a čistou reprodukciou zvuku.

Smartfón je pomerne hrubý (9,6 mm), ani tento fakt ale pri používaní neprekážal. Skôr naopak. Viete, že máte v rukách kus „poctivého železa“. O tom nakoniec vypovedá aj váha na úrovni 203 gramov. Za akceptovateľnú považujem hranicu 200 gramov, ideálne o 10 gramov menej. Extrém to nie je, váhu je ale trochu cítiť.

Najväčšie konštrukčné úskalie predstavuje modul s fotoaparátmi orientovaný na výšku. Citeľne vystupuje nad konštrukciu a aby toho nebolo málo, mierne vystupujú aj objektívy fotoaparátov, ktoré sú v ňom uložené.

Fotoaparáty prekážajú, keď je smartfón položený chrbtom na stole. Rovnako som občas pocítil, ako sa derú o tkaninu nohavíc pri vyťahovaní smartfónu z vrecka. Riešenie existuje – ochranný kryt.

Motorola Edge+ je smartfónom, pri ktorom je kryt doslova povinnosťou. Hrúbka krytu fotoaparát takmer perfektne zarovná, pocit z uchopenia je istejší, keďže je smartfón sám o sebe klzký. Potom tu je displej, ktorý má výrazne zakrivené okraje. Pri prípadnom páde na zem by si to odniesli. Okrem toho škrabance pribúdajú rýchlejšie ako by som si želal.

Výrobca na tieto neduhy myslel. Ochranný kryt totižto nájdete priamo v balení. Žiaľ, nie je najdokonalejší, aj keď účel splní. Ide o klasický kryt z priehľadnej mäkkej gumy. Problémom je, že po stranách mierne odstáva, hlavne na pravej strane, kde obchádza tlačidlá.

Určite by som si kúpil iný kryt z pevnejšieho materiálu, ktorý na telo zariadenia sadne naozaj tesne. Dizajn? Subjektívne taktiež výborný. Vzhľadu prispieva spomínaný displej so zakrivenými okrajmi, užší a vyšší profil na štýl Sony Xperia 1, dobre vyzerá kombinácia čierneho rámu s tmavo modrou povrchovou úpravou zadnej strany, ktorá len jemne mení odtieň a lesk pri dopade svetla. Žiadny gradient cirkus sa ale nekoná, farba je seriózna.

Ak by som mal hľadať detaily, oblasť s hlavným fotoaparátom by mohla vyzerať lepšie. Spodný rámik obrazovky je o niečo hrubší ako ten vrchný (oba sú ale pekne štíhle), čo trochu ruší inak obľúbenú symetriu.

Predná kamera sa nachádza v ľavom hornom rohu v otvore v obrazovke. Oceňujem, že sa výrobca posnažil spraviť tento otvor čo najmenší. Dizajn a konštrukcia splnili náročné očakávania, hoci musím uviesť jeden zásadný nedostatok – odolnosť voči vode a prachu. Edge+ má len vodu odpudzujúci povrch, nie IP štandard. Sychravé jesenné počasie a zrejme aj ľahké obliatie znesie, v tejto cenovej triede by som ale chcel viac.

Displej

Hodnotenie obrazovky si zaslúži samostatnú kategóriu, keďže ide o ústredný a kľúčový prvok zariadenia. V Motorole tento prvok nepodcenili. Pracovať budete s krásnym OLED displejom s vysokým rozlíšením, 90 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou HDR10+.

Takisto mi vyhovuje užší a vyšší profil podporený pomerom strán 19,5:9. Zástancovia plochých obrazoviek tu však nepochodia. Mne sa ale zakrivený displej páči rovnako ako na Huawei Mate 30 Pro. Samozrejme, zakrivená obrazovka má svoje úskalia.

Kvôli prudkému sklonu bočných hrán sú postranné okraje obrazovky tmavšie, vytvárajú tmavo zelenkastý tieň. Ak zmeníte pozorovací uhol, kozmetická vada zmizne. Na displej sa ale pozerá priamo, čiže som sa s ňou jednoducho musel zmieriť.

Zakrivené okraje zvyknú byť pôvodcom náhodných, respektíve nechcených dotykov obrazovky. Systém ich vie dobre ignorovať, no párkrát sa mi podarilo neželanú interakciu vykonať. Išlo ale skôr o výnimku ako pravidlo.

Chválim rozsah minimálneho a maximálneho jasu, hoci je skôr posunutý k maximálnej hranici. Počas bežného dňa som musel mať jas nastavený aspoň na 50 percent. Pri hraní hier alebo konzumácii multimédií som jas nastavoval na 80 – 90 percent. Obával som sa preto kratšej výdrže batérie, ale zbytočne, ako sa dozviete nižšie v texte.

V nastaveniach si môžete zapnúť nočný režim, ktorý filtruje modré svetlo, podanie farieb (predvolene sýte), dokážete zmeniť font písma a farbu ikoniek (tzv. štýly), zobrazenie na celú obrazovku (obsah sa zobrazí okolo výrezu fotoaparátu), zobrazovanie na okrajoch (prostredie aplikácií a webov presahuje až na okraje), zobrazovanie informácií na uzamknutej obrazovke, môžete aktivovať vnímavú obrazovku (pri sledovaní obsahu sa nevypne) a pár ďalších funkcií.

Zobrazovanie na okrajoch je peknou funkciou, v praxi ale robí problémy. Text na niektorých weboch sa zalomí až za hranicu obrazovky, čo ho robí ťažko čitateľným. Zobrazovanie na okrajoch ale môžete zapnúť alebo vypnúť separátne pre každú nainštalovanú aplikáciu.

Displej smartfónu Motorola Edge+ je aj spolu s možnosťami prispôsobenia výborný, aj keď nie najlepší. V tejto oblasti kraľujú top smartfóny Samsungu. Hlavným benefitom je plynulá 90 Hz obnovovacia frekvencia obrazovky a kontrast OLED technológie, ktorá podstatne vylepšuje zážitok z používania.

Áno, konkurencia má aj 120 Hz displeje. 90 Hz frekvencia je však perfektným riešením, keďže nespotrebuje toľko energie z batérie a zobrazovanie obsahu je stále krásne plynulé.

Všimol som si, že pri hornom okraji displeja nepretržite blikajú tri bodky. Myslel som si, že ide o vadu a vypálené pixely. V tomto mieste je ale uložený proximity senzor. Blikanie je badateľné pri bližšom pohľade hlavne v noci a v tme. Pri iných top-end smartfónoch som sa s tým nestretol (alebo som si to nevšimol). Nejde teda o výrobnú chybu, ale zámer inžinierov.

Aby som nezabudol, v displeji je umiestnený optický snímač odtlačkov. Pracuje spoľahlivo a rýchlo, konkurencia je ale v tomto smere o trochu lepšia, hlavne čo sa rýchlosti rozpoznania týka.

Systém a výkon

Výkonnostné a pamäťové kapacity smartfónu Motorola Edge+ patria do prvej ligy. Máme tu štedrú dávku operačnej pamäte (12 GB) a dostatok miesta pre obsah (256 GB UFS 3.0). Absencia slotu pre pamäťovú kartu nebola vzhľadom na dostatočnú internú pamäť pre mňa prekážkou.

Výkonu má smartfón na rozdávanie, keďže ho poháňa 7 nm čipset Snapdragon 865 s 5G modemom. 5G pripojenie môžete využiť aj u nás. Motorola Edge+ je jedným z pár zariadení, ktoré sú kompatibilné s 5G sieťou O2, ktorú operátor spustil v testovacej prevádzke v štyroch lokalitách Bratislavy.

Ďalším neprehliadnuteľným benefitom je čistý operačný systém Android 10 bez predinštalovaných aplikácií a iného balastu. Motorola však do systému zapracovala pár vlastných systémových riešení. Nie sú ale náročné na zdroje a väčšina z nich je skutočne praktická.

Zážitok z používania smartfónu s čistým systémom, extra výkonom a plynulým 90 Hz displejom je skvostný. Okamžité reakcie, pekne plynulé zobrazovanie obsahu, multitasking, spracovanie obrazových informácií fotoaparátu, hranie hier… Všetko funguje skvele a rýchlo.

Motorola Edge+ sa netvári ako extravagantný smartfón pre hráčov hier. Tí si ale prídu na svoje, a to nielen vďaka vysokému výkonu a 90 Hz obrazovke.

Softvérová funkcia Moto Gametime zablokuje hovory a upozornenia, vypne automatické prispôsobenie jasu, vylepší zvuk a na zakrivenej hrane obrazovky zobrazí dve virtuálne tlačidlá pre ovládanie vami určených činností v hre. Súpravu herných nástrojov si môžete zobraziť aj priamo počas hrania a aktivovať si, čo sa vám práve hodí.

Schopnosti som vyskúšal na hre PUBG Mobile. Jas som nastavil na maximum, grafiku v hre na HDR, snímkovanie na vysokú hodnotu Ultra a aktivoval som Moto Gametime. Hra počas jednej celej hodiny bežala bez zaváhania. Smartfón sa príliš nezahrieval a kapacita batérie ubúdala pomalšie ako som čakal. Perfektné.

K dodatočným systémovým funkciám, tzv. Moto akcie umožňujú zapnúť baterku potrasením, spraviť snímku obrazovky dotykom troch prstov, fotoaparát spustíte rýchlym otočením smarfónu a podobne. Tieto funkcie sú v rámci značky Motorola už chronicky známe a stále platí, že sú prínosom.

Je tu pár noviniek, ktoré sa orientujú na zakrivené hrany displeja. Dvojitým klepnutím na okraj sa ukážu skratky k obľúbeným aplikáciám. Nefunguje to veľmi dobre, preto som túto funkciu vypol.

Naopak, používal som osvetlenie okrajov. Hrany obrazovky svietia pri budíkoch, upozorneniach alebo napr. nabíjaní. Pracujú teda ako akási náhrada za notifikačnú diódu. Nevyhovoval mi náhľad obrazovky, v rámci čoho sa zobrazujú na vypnutej obrazovke interaktívne upozornenia.

Náhľad zobudíte poklepaním po displeji alebo pohybom ruky nad predným panelom. Systém je príliš citlivý a zariadenie sa zobúdzalo každú chvíľu aj v momentoch, keď som si to neželal. Viac mi vyhovovala trvale vypnutá obrazovka, ktorá zobrazuje len snímač odtlačkov. O notifikáciách som vedel vďaka osvetleným okrajom a kvalitnej vibračnej odozve, ktorá je prítomná v celom systéme.

Či už sa vám Moto Akcie páčia viac alebo menej, dobré je, že sú sústredené do jednej Moto aplikácie, kde ich viete vypnúť a zapnúť presne podľa vašich preferencií a potreby. Celý systém sa primárne ovláda gestami.

Sú intuitívne, rýchle a spoľahlivé. Kto ale s gestami skúsenosti nemá a zostáva verný trom tlačidlám pod obrazovkou, dva-tri dni si na gestá bude zvykať, čo je ale prirodzené. Kto si zvykať nechce, gestá môže v nastaveniach vypnúť a nahradiť ich troma tlačidlami.

Dúfam, že vývojári sú si vedomí vyšších nárokov spotrebiteľov v tejto cenovej triede a nepodcenia pravidelné a rýchle aktualizácie systému. Motorola v tejto oblasti zrovna z radu nevyčnieva. OnePlus, Nokia a, samozrejme, Google, ktorých zariadenia taktiež používajú čistý alebo takmer čistý systém (OxygenOS), majú podstatne lepšie aktualizačné renomé (viď AOSMark).

Fotoaparáty

Ak by som mal fotoaparáty modelu Moto Edge+ zhodnotiť jednou vetou, za top-end zariadeniami konkurencie, menovite Samsung, Apple a Huawei, o jeden krok, v niektorých aspektoch o dva kroky, zaostávajú.

Neznamená to, že Edge+ fotí zle. To vôbec nie. Predsa len, konkurencia má celú koncepciu vysoko kvalitnej mobilnej fotografie zvládnutú lepšie. Začnime tým lepším, alebo teda najlepším, čím je hlavný 108 Mpx snímač obrazu.

Systém zlučuje informácie zo susediacich pixelov, na výstupe tak produkuje 27 Mpx fotky. Pre náročných je dostupný Ultra Res režim, ktorý vyhotoví fotku v „plnom“, 108 Mpx rozlíšení. Aj v tomto režime vznikne fotka a následné spracovanie okamžite a bez zaváhania.

Fotografie sú super detailné a expozícia je mierne preexponovaná, v prípade potreby ju dokážete kompenzovať pri automatickom zaostrení. Múdry softvér vie toho veľa, situáciu na scéne ale nevidí tak ako vy. Občas sa hodí záber mierne podexponovať, napr. kvôli jasnému pouličnému osvetleniu počas šera, ktoré záber zbytočne prepáli. Dlhšie uzávierky pri zlom svetle pekne kompenzuje optická stabilizácia. Za hranice možného ale nejde.

Dobrá je nízka hladina šumu a páčilo sa mi podanie farieb. Smartfón ich zbytočne nesaturuje ako to zvykne robiť „umelá inteligencia“ konkurencie. Fotky žiariace farbami sú vizuálne atraktívne pre oko bežného používateľa, kto však má radšej vernejšie podanie farieb, príde si na svoje.

Veľa detailov vyprodukuje aj ultra široký fotoaparát (18 mm ohnisko), čo sa hodí pri fotení prírodných scenérií a krajiniek. Aj s týmto fotoaparátom som bol spokojný, pravdou však je, že ultra široký fotoaparát Mate 30 Pro alebo Galaxy S20 Ultra zvláda tento typ záberov podstatne lepšie.

Ich dynamický rozsah je vyšší, farby presnejšie a živšie, pri horšom svetle dokážu stále produkovať dobré zábery, čo o Edge+ tak úplne neplatí. Občas tiež badať výraznejšie skreslenie/deformácie v rohoch fotografií zapríčinené širokouhlou šošovkou.

Tretí snímač obrazu sa stará o 3-násobné optické priblíženie, ktorému, rovnako ako hlavnému fotoaparátu, asistuje optická stabilizácia obrazu. Fotky vyhotovené v strednom a vyššom rozsahu priblíženia majú dobrú ostrosť, no niekedy zaváha automatické zaostrovanie. Konkurencia je v tomto smere opäť viditeľne lepšia čo do kvality aj rozsahu priblíženia.

To isté sa dá povedať o softvérových režimoch, tzv. nočnom videí a portrétoch. Režim nočného videnia pomôže v situáciách s nedostatočným okolitým osvetlením, nie je to ale taký zázrak ako v prípade spomínanej konkurencie. Portréty by mohli byť ostrejšie a lepšie by tiež mohol pracovať odhad hĺbky scény.

Motorola Edge+

Režim makro je skôr hračkou. Pri snahe odfotografovať detaily malého objektu (napr. hmyzu) pri čo i len o trochu horších svetelných podmienkach budete doslova bojovať s automatickým zaostrovaním. Musíte sa veľmi snažiť, aby ste vyhotovili pekne ostrú makro fotku na výrobcom deklarovanej 3 cm hranici ostrenia. Pomôcť si ale môžete osvetlením LED bleskom.

V sekcii videa svieti rozlíšenie 6K UHD. Obzvlášť vás zaujímať nemusí rovnako ako 8K videá pár konkurenčných zariadení. Najlepšie a najuniverzálnejšie zábery dostanete v režime 4K 30 FPS a FHD so 30/60 FPS. Nie, 4K rozlíšenie so snímkovaním 60 FPS smartfón nepodporuje, čo je veľká škoda.

Motorola Edge+

Pokiaľ by ste chceli počas natáčania používať ostatné dva snímače obrazu – zoom a ultra široký fotoaparát, nastaviť si musíte klasické FHD rozlíšenie pri 30 FPS. Dostupné sú dva režimy – so štandardným pomerom strán a pomerom 19,5:9 (celá obrazovka).

Priemerne fungujúca elektronická stabilizácia obrazu nie je aktívna v režime 6K UHD. V ostatných režimoch, 4K a nižšie, prítomná je. Efektné spomalené videá sa dajú natáčať pri plnom rozlíšení so snímkovaním 120 FPS. 240 FPS je spojené len s HD rozlíšením. Aj v tomto prípade platí, že o vyššej kvalite rozhoduje dostatok okolitého svetla.

Motorola Edge+ vie natočiť pekné videá, ktoré skvele poslúžia na bežné dokumentovanie rôznych životných situácií, zážitkov, výletov a podobne. Extra vysokú úroveň ale nečakajte. Ak dôverujete hodnoteniu DxOMark, smartfón v ňom získal kombinované skóre 113 bodov. Patrí mu teda 26. miesto v rebríčku (v čase písania tohto textu), čo je na tohtoročnú vlajkovú triedu málo.

>>> Galéria fotografií tu <<<

Pár ukážkových záberov si môžete pozrieť v galérii vyššie. Fotky sú zmenšené a dátovo optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte tento priečinok v cloude Google Disk.

Výdrž a nabíjanie

Motorola Edge+ vo výdrž na jedno nabitie vyniká. Bez preháňania. Dva dni výdrže sú viac-menej istotou, a to s energeticky náročnejšou 90Hz frekvenciou obrazovky a vyššími hodnotami jasu.

Aktívni hráči hier a konzumenti veľkého množstva multimédií dostanú pri vysokej záťaži jeden celý deň výdrže, čo je rovnako výborné. Bezdrôtové nabíjanie zvládne výkon 15 W, reverzné nabíjanie 5 W a primárne drôtové nabíjanie 18 W.

Motorola Edge+

Vzhľadom na vyššiu kapacitu batérie by som uvítal rýchlejšie nabíjanie. Úplné nabitie trvá tri hodiny. Po pol hodine na nabíjačke dosiahnete na necelých 30 percent kapacity, po jednej hodine približne na 55 percent kapacity.

Záver

Návrat do vlajkovej kategórie sa výrobcovi so smartfónom Edge+ podaril. Zároveň však platí, že sa v tejto kategórii veľa vecí neodpúšťa. O prípadnej kúpe by ma s istotou presvedčila kombinácia vysokého výkonu, čistého systému a 90 Hz OLED obrazovky s užším pomerom strán.

Nemenej by zavážila vysoko nadpriemerná výdrž na jedno nabitie, ktorá dovoľuje využívať všetky tieto vlastnosti počas dlhých hodín bez obmedzení. Za 999 eur by som ale chcel aj odolnosť voči vode, rýchlejšie nabíjanie, kvalitnejší zoom a ultra široký fotoaparát a lepšie video.

Body k dobru zbiera kvalitná konštrukcia, 3,5 mm jack, 5G pripojenie a výkonné stereo reproduktory. Niekomu budú prekážať zakrivené okraje obrazovky a slot pre iba jednu SIM-ku.