Úvod Novinky Facebooku praskli nervy: Dezinformačný web Zem a Vek výrazne obmedzil

Facebooku praskli nervy: Dezinformačný web Zem a Vek výrazne obmedzil

Facebook výrazne obmedzí stránky zdieľajúce falošné správy. Nakoniec ich môže úplne vymazať.

12

Dezinformačný web Zem a Vek môže na Facebooku úplne skončiť. Vyplýva to z informácií, ktoré sami zverejnili na svojom webe, ako aj na jednej z mnohých facebookových stránok, ktoré prevádzkujú.

Problémový je opäť obsah, ktorý Facebook vyhodnotil ako falošný. Krok Facebooku si všimol server Startitup s odvolaním sa na novinára Jakuba Godu (Denník N, pozn. red.).

Zem a Vek (známy aj ako ZEM&VEK) je publikácia, ktorá často, resp. väčšinou šíri falošné, poupravené a zavádzajúce správy. Rada prekrúca citlivé témy ako koronavírus, konanie polície či premiéra Matoviča. Po niekoľkých varovaniach od Facebooku, ktoré sociálna sieť komunikovala všeobecne pre všetky podobné stránky a magazíny, teraz prichádza azda najpresnejšia rana – výrazné zníženie dosahu príspevkov.

To je však len prvý krok. Facebook bude pomocou overovačov falošných správ, tzv. fake news, Zem a Vek sledovať. Ak dôjde k opätovnému porušeniu noriem komunity, stránku vymažú úplne. Pripomeňme, že falošné správy aj na Slovensku kontrolujú novinári z agentúry AFP. Ich prácu nájdete na webe fakty.afp.com alebo na ich facebookovej stránke AFP Fakty.

Facebook ako globálny a monopolný nástroj kontroly ohlásil, že zruší stránku Zem a Vek, dovtedy ju obmedzí tak, aby nebola viditeľná pre čitateľov,” píše Zem a Vek.

Ak bude stránka naďalej šíriť podobný obsah, dá sa predpokladať, že z Facebooku zmizne.