Samsung má s nositeľnými technológiami dlhú tradíciu. Pred mnohými rokmi vyrábal inteligentné hodinky, ktoré v tom čase poháňal ešte operačný systém Wear OS. Vedenie spoločnosti sa rozhodlo, že po softvérovej stránke to dokážu lepšie, a tak do svojich hodiniek začali inštalovať vlastný Tizen. Spočiatku to nebolo úplne ružové, no postupne systém zdokonaľovali, až sa ocitol v štádiu v akom je dnes. Je plný zaujímavých a prepracovaných funkcií, ktoré sa s každou aktualizáciou rozrastajú. Galaxy Watch 3 ponúkajú dve veci – prémiové spracovanie a hromadu funkcií, ktoré neponúka azda nikto iný než Apple s jeho Apple Watch.

Galaxy Watch 3 zároveň nie sú najlacnejším zariadením. V tejto recenzii sa pozrieme na to, čo sa zmenilo, čo ostalo staré, aké sú silné a aké zas slabšie stránky najnovších inteligentných hodiniek od Samsungu.

Samsung Galaxy Watch 3: Dizajn

Galaxy Watch 3 na prvý pohľad vyzerajú veľmi podobne ako ich prvá verzia – Galaxy Watch. Pri bližšom pohľade sa však toho zmenilo viac než by sa mohlo zdať. Hodinky už nepôsobia tak robustne, čo vadilo hlavne ľuďom s užšími zápästiami. Zároveň nemajú 46 mm ciferník, ale len 45 mm. Podobné „chudnutie“ badať aj pri menšej verzii, ktorá sa zo 42 mm zmenšila na 41 mm.

Mojou najobľúbenejšou funkciou, ktorá hlási návrat, je otočná luneta. Je síce užšia, resp. tenšia než pri pôvodných hodinkách, no stále rovnako ľahko použiteľná a hlavne VEĽMI nápomocná pri ovládaní. Hodinky sa jednoducho musia dať pohodlne ovládať aj bez nutnosti vykonávať všetky akcie len pomocou malého dotykového displeja. Okrem toho luneta príjemne „kliká“ pri každom pootočení. Sem-tam som sa pristihol, ako ňou točím len preto, že je to ukľudňujúce.

Inými slovami, Samsung má riešenie, ktoré je stokrát lepšie než otočná korunka alebo čisto dotykové ovládanie. Po skúsenostiach s rôznymi hodinkami môžem s čistým svedomím povedať, že iné hodinky než s otočnou lunetou by som ja osobne nechcel. Ale každý z nás je iný, u vás to môže byť pravý opak.

Všetky modely Galaxy Watch 3 sú vyrobené z nerezovej ocele. V balení sa nachádza remienok z pravej kože, ktorý je nádherný a pohodlný. Ak sa vám nepáči, môžete ho kľudne vymeniť. Na 45 mm verziu sedia 22 mm remienky, na 41 mm verziu zas 20 mm remienky.

Samsung Galaxy Watch 3: Displej a záťaž na batériu

Samsung je známy tým, že vyrába najkvalitnejšie OLED displeje na trhu. Spomínam to pri každej recenzii vlajkovej lode a spomeniem to aj tu. Má to jeden dobrý dôvod – využitie v exteriéri, hlavne keď svieti priame slnko. Pri 45 mm verzii, ktorú mi Samsung zapožičal na recenziu som mal k dispozícii 1,4-palcový AMOLED displej, ktorý je fantastický a veľmi ľahko čitateľný aj na priamom slnku. Na „bežné“ použitie je preto ideálny.

Má však aj „temnú“ stránku, ospravedlňte dvojzmysel. Je ňou energetická záťaž na batériu. Displej je poriadne hladný a batériu vysáva rýchlejšie než kôň vedro vody. Ako príklad uvediem situáciu, keď som na hodinkách pozapínal všetky funkcie – Always On displej, GPS, sledovanie spánku, GPS, jednoducho všetko. Pri takomto nastavení mi hodinky ukázali bielu vlajku už po 36 hodinách. Len pre predstavu, fyzická aktivita ako beh či rýchla chôdza so sledovaním cez GPS spotrebuje každých 10 minút približne 20 – 30 % batérie.

V balení sa nachádza malá magnetická kolíska bez adaptéru. Na jej konci je USB koncovka, ktorú môžete pripojiť k svojmu počítaču alebo do nabíjačky od smartfónu. Túto možnosť som, bohužiaľ nemal, keďže nové nabíjačky k Samsung smartfónom už majú USB C. Celkové nabíjanie trvá približne 2 hodiny, čo určite nie je málo a je nutné to poriadne naplánovať. Hlavne ak ich pri sebe chcete mať vždy, keď niečo robíte alebo keď chcete, aby vám zmerali kvalitu spánku.

Dostupné je samozrejme aj nabíjanie priamo z telefónu cez funkciu PowerShare, no to je ešte pomalšie. V prípade ak máte čas a hodinky potrebujete nutne oživiť je to však na nezaplatenie. Počítajte však s tým, že nabíjať budete každé dva dni.

Samsung Galaxy Watch 3: Fitness spojený so štýlom

Samsung Galaxy Watch 3 sú štýlové hodinky, ktoré však vo výbave nesú azda všetky fitness funkcie, ktoré ponúkali aj hodinky Galaxy Watch Active 2.

Dokážu spoľahlivo zaznamenať aktivitu pri viac ako 40 rôznych športových aktivitách od behu, plávania, bicyklovania a všeličoho ďalšieho. 33 z nich si musíte zapnúť manuálne, 7 hodinky detegujú automaticky.

Pri mojej skúsenosti hodinky dokázali správne vyhodnotiť aj tak nenápadnú aktivitu ako rýchlejšia chôdza. Spočiatku sa tvárili, že si chôdze nevšimli, neskôr však dodatočne pridali čas chôdze, čo sa zhodovalo s jej skutočným začiatkom. Po dokončení chôdze sa zas aktivita automaticky zastavila.

Vzhľadom na to, že nevlastním externé merače tepu pri fyzických aktivitách, neviem posúdiť, či je merač tepu úplne presný.

Hodinky disponujú pokrokovým vyhodnocovaním behu. K dispozícii tak budete mať informácie o asymetrii, čas letu, pravidelnosti, stuhnutosti a ďalších. Každá z týchto metrík je hodnotená na troch stupňoch od „zlepši sa“ až po „skvelý“.

Galaxy Watch 3 zároveň perfektne merajú spánkovú aktivitu. Presne zaznamenali čas, kedy som zaspával a opäť čas, kedy som sa prebúdzal či už v noci alebo ráno. Samsung spolupracuje s National Sleep Foundation, vďaka čomu je algoritmus čoraz presnejší. Novinkou je tzv. „spánkové skóre“ od 0 do 100 bodov. Hodinky ho vypočítavajú sčítaním rôznych faktorov ako napríklad dĺžky spánku, času v jednotlivých cyklusoch spánku, pohybu počas spánku a podobne.

Za tie dni, ktoré som mal sledovanie spánku zapnuté, bolo toto skóre v poriadku až na jeden deň, keď Galaxy Watch 3 spánok vyhodnotili na 30 bodov. Cez deň som sa však výrazne unavenejší necítil.

Po najnovšej aktualizácii je novinkou aj meranie okysličenia krvi. To je však extrémne citlivé na akýkoľvek pohyb. Pri meraní sa tak musíte zahrať na sochu. Samotné výsledky sú viac-menej presné. Zdravý človek by mal mať okysličenie krvi medzi 95 % až 100 %. Mne hodinky namerali 97 % a 98 %.

Perfektnou funkciou je aj automatická detekcia pádu, pri ktorej hodinky zašlú SMS správu vami zvoleným kontaktom. Aj keď sa to nezdá, hodinky sú tak vynikajúcim doplnkom pre starších ľudí, ktorí môžu spadnúť a nevedia si zavolať pomoc. Takto sa o zavolanie pomoci postarajú hodinky úplne automaticky.

Samsung Galaxy Watch 3: Najlepšie hodinky pre Android?

Samsung Galaxy Watch 3 sú v porovnaní s inými hodinkami často poháňanými operačným systémom Wear OS v úplne inej lige. Párovanie a nastavenie trvá krátku minútu a zrazu všetko funguje. Pridajte k tomu vynikajúco spracované hardvérové prevedenie a dostanete hodinky, ktoré dokážu väčšinu vecí.

Veľmi ma napríklad potešila možnosť počúvať hudbu cez Spotify aj bez telefónu a pripojenia. Na hodinkách si len stiahnete Spotify (musí byť nainštalovaný aj na telefóne), režim prehrávania prepnete na lokálny a môžete si stiahnuť vami vybrané skladby. Na behanie si tak zoberiete len slúchadlá a telefón môžete nechať doma. Galaxy Watch 3 majú 8 GB vnútornú pamäť, ktorá postačí na niekoľko stoviek pesničiek.

Veľmi ma mrzí, že Samsung na Slovensku stále nespustil platby cez Samsung Pay. To by z nich spravili skutočne ultimátne Android hodinky. Bohužiaľ, táto funkcia je v Európe dostupná len vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Švédsku, Švajčiarsku, Rusku a Spojenom kráľovstve. Samsung však avizuje rozšírenie dostupnosti. Ostáva len veriť, že príde aj na Slovensko.

Čo sa týka chodu celého systému, tam som bol zväčša spokojný. Stalo sa mi však aj to, že sa hodinky doslova zasekali, a to hlavne vtedy, keď som chcel rýchlo za sebou vykonať niekoľko akcií (zastavenie sledovania aktivity, spustenie Spotify a opäť na domácu obrazovku). Hodinky sa však rýchlo spamätali a všetko bolo opäť plynulé.

Samsung Galaxy Watch 3 poháňa procesor Exynos 9110 a 1 GB operačnej pamäte RAM.

Samsung Galaxy Watch 3: Verdikt

Samsung sa odnepamäti snažil robiť všetko naraz. Len si spomeňte na dni Touchwizu, používateľského rozhrania pred One UI. V nastaveniach ste našli doslova všetko, často pohádzané jedno cez druhé. Nejak podobne pristupoval aj k hodinkám. Myslíte, že by mali mať hodinky toto? Tie od Samsungu to mali. A čo tak tamto? Mali aj to.

Otázna bola kvalita prevedenia jednotlivých funkcií. Pri Galaxy Watch 3 sa však Samsung trafil do čierneho. Všetko je prehľadné, funkčné a dáva zmysel. Sú na trhu hodinky, ktoré sú lepšie pre fitness? Sú. Sú na trhu hodinky, ktoré lepšie vyzerajú? Sú. Galaxy Watch 3 sú však najlepšie hodinky, ktoré spájajú všetky tieto kategórie do jedného, nádherného balíčka.

Slovenskému zákazníkovi síce bude chýbať Samsung Pay, no to sa v budúcnosti môže zmeniť. K dispozícii je momentálne len Wi-Fi verzia, takže zatiaľ sa nekoná ani eSIM pripojenie. Zamrzieť môže aj dostupnosť titánovej verzie. Nie je to však niečo, bez čoho sa nedá žiť.

Ak máte ušetrených 459 € (45 mm), resp. 429 € (41 mm), budete veľmi spokojní. Samsung hodinkám poskytol dostatočné hýčkanie a opateru, čo sa prejavilo v dizajne aj funkčnosti.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
95 %
Dizajn
95 %
Funkcie
95 %
Výdrž
80 %