Keď Samsung na jar predstavil modelový rad Galaxy S20 Ultra, bolo to hlavne o číslach. Najväčšia batéria, najväčší zoom, obrovský displej a tak podobne. Ako sa neskôr ukázalo, vynikajúce zariadenie trápilo niekoľko menších problémov. Či už to bolo pomalšie zaostrovanie alebo výdrž batérie, ktorá neohúrila ani toho, kto nič nečakal. Juhokórejskí inžinieri a dizajnéri sa preto posadili za jeden stôl a prišli s riešeniami, ktoré dávajú zmysel. Samsung Galaxy Note20 Ultra chce už tradične pôsobiť dospelejšie, premyslenejšie, dômyselnejšie.

Séria Samsung Galaxy Note bola vždy známa tým, že vedela a ponúkala všetko. Od roku 2011 posúvala hranice v tom, čo si ľudia mysleli, že potrebujú. Väčšie displeje, premyslený stylus S Pen, najväčší výkon, všetky softvérové funkcie. Jednoducho všetko. Samsung Galaxy Note20 Ultra neprináša nič, čo by bolo extrémne nové. Mnohé výsady Samsung preniesol z Galaxy S20 Ultra. V porovnaní s minuloročným Galaxy Note10 Plus je to už iný príbeh. Nových vecí je veľa.

Čítate recenziu Samsung Galaxy Note20 Ultra na AndroidPortal.sk.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: O recenzii

Samsung Galaxy Note20 Ultra mám k dispozícii približne 1 týždeň. Hneď po rozbalení bola dostupná aktualizácia na N986BXXU1ATH3. Zariadenie poháňa Android 10 s verziou rozhrania One UI 2.5. Testujem model s procesorom Exynos 990, 12 GB operačnej pamäte RAM256 GB úložiskom. Samsung ma uistil, že v deň uvedenia na trh na zariadenie príde ešte jedna aktualizácia. V čom bude spočívať, momentálne nevieme.

Predávať sa začína aj Galaxy Note20 (bez prívlastku Ultra). Ide o lacnejší model, ktorý nemáme k dispozícii.

Samsung Galaxy Note20 Ultra
Samsung Galaxy Note20 Ultra

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Na začiatok

Galaxy Note20 Ultra odzrkadľuje tohtoročný prístup Samsungu k vlajkovým modelom. Je to telefón veľkých čísel, no nie prehnaných. Je elegantnejší než kedykoľvek predtým, má k dispozícii nové funkcie zamerané nielen na bežné používanie, ale aj na serióznu prácu. Inými slovami, Note20 Ultra je bez akýchkoľvek pochýb najuhladenejší a najprepracovanejší Note v histórii.

Zatiaľ čo pri Note10 Plus sa Samsung zameriaval na dizajn, ktorý patril medzi jeden z najsilnejších predajných bodov, pri Note20 Ultra je to iné. Samsung poukazuje na fakt, že Note20 Ultra je skutočne výkonný malý počítač, ktorý nosíte vo vrecku. Dokáže fungovať ako prenosná kancelária, čo sa v časoch, v ktorých žijeme dnes, určite hodí. Zároveň však nechce mieriť len na tzv. power userov, teda tých, čo z telefónu využívajú čo najviac funkcií. Keďže dizajn predáva, Note20 Ultra je, subjektívne, najelegantnejším zariadením za dlhú dobu.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Čo všetko je v balení?

Samsung Galaxy Note20 Ultra v krabičke ponúka 25 W nabíjačku s podporou pre USB Power Delivery (USB-PD). Ide o inteligentnú nabíjačku, ktorá má v sebe čip schopný komunikovať so zariadením, aby spoločne nastavili, koľko voltov a ampérov má nabíjačka poslať do smartfónu.

Nabíjanie tak bude prebiehať svižne a zároveň tak, aby nedošlo k výraznému znižovaniu kapacity batérie. Práve to spôsobujú šialene rýchle nabíjačky (napr. 120 W od Xiaomi). Ak by vám 25 W nestačilo, stále si môžete kúpiť 45 W nabíjačku. Stojí 49,90 €.

Podobne ako pri Note10 Plus, aj Note20 Ultra má v balení USB-C do USB-C kábel a USB-C slúchadlá od AKG. Čo však tento rok chýba (aspoň v balení, ktoré mám k dispozícii) je USB-A do USB-C adaptér pre prenos dát zo staršieho zariadenia do nového. Či je to spôsobené tým, že jeden už môžete mať doma alebo tým, že chce Samsung znížiť plastovú stopu, sa mi zistiť nepodarilo.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Dizajn

Samsung pri 10. výročí svojich smartfónov výrazne zmenil hlavne dizajn zadnej strany, ktorej dominuje obrovský modul s fotoaparátmi. Je síce menší než pri S20 Ultra, no stále sa radí medzi tie objemnejšie a hlavne medzi tie, ktoré najviac vytŕčajú. Ten na Note20 Ultra vytŕča až tak, že keď telefón položíte na stôl a ťukáte po ňom, kolíše sa. To nie je ideálne riešenie, no ako daň za kvalitnú foto výbavu sa na to dá zvyknúť.

Note20 Ultra má opäť tenšie rámiky, ktoré už takmer nevidno. Hrubší je len spodný rámik, tie bočné si ani nevšimnete. Podobne ako pri S20 Ultra je predný fotoaparát uložený v strede displeja. Takéto umiestnenie mi osobne príde ako najmenej rušivé a po krátkej chvíli si ho už vôbec nevšimnete.

Konštrukcia Note20 Ultra je už tradične hranatejšia než séria Galaxy S. Telefón tak do ruky nepadne tak „prirodzene“ ako S-ko, no nie je to nič hrozné. Na manipuláciu však určite používajte dve ruky, inak riskujete, že vám spadne, a to by ste naozaj nechceli. Mne osobne sa takýto dizajn páči možno ešte viac ako pri Galaxy S20, ktorý je zaoblenejší. Pôsobí to na mňa dospelejšie a vážnejšie.

Zariadenie meria 164,8 x 77,2 x 8,1  milimetra a váži 208 gramov. Ide teda o telefón, ktorý pôsobí solídne, pevne a precízne. Je len o 0,2 milimetra hrubší než Note10 Plus, no stojí to za to. Celková veľkosť sa oproti Note10 Plus veľmi nezmenila, a to aj napriek tomu, že Note20 Ultra má 6,9-palcový displej, zatiaľ čo Note10 Plus má o 0,1 palca menší panel. Menšie rámčeky naozaj robia svoje.

Zadná strana telefónu vyzerá elegantne, hlavne v bronzovom prevedení aké môžete vidieť na obrázkoch. Celý kamerový systém je vľavo hore. Samsung sa ho pokúsil nadizajnovať kruhmi okolo objektívov vo farbe celého zariadenia a podľa mňa to funguje výborne. Je len škoda, že tak fotoaparáty vytŕčajú, no ako som spomenul vyššie, je to daň za zostavu, ktorá dokáže naozaj veľa.

Veľmi sa mi páči aj to, že Samsung zmenil celkový finiš zadnej strany z lesklého na matný. To bola jedna z mojich sťažností na S20 Ultra, ktorý je neustále pokrytý odtlačkami. Na Note20 Ultra sa ich ani zďaleka nechytá až toľko a v ruke určite pôsobí prémiovejšie a príjemnejšie.

Veľkou novinkou je aj použitie novej generácie krycieho skla Gorilla Glass Victus (Note10 používa Gorilla Glass 6). Výhodou je, že je opäť tvrdšie a telefón je tak odolnejší voči rozbitiu. Tvrdosť by som však netestoval, stále je to „len“ sklo, ktoré môže povoliť. Je však chvályhodné, že Samsung siahol po najnovšom a najlepšom riešení na trhu.

Sklenená zadná strana sa pekne zaobľuje smerom ku kovovej konštrukcii, kde sa stretáva so sklom pokrývajúcim displej. Medzi nimi je len tenučká medzera, v ktorej sú uložené tlačidlá pre zmenu hlasitosti a tlačidlo pre zapnutie a vypnutie zariadenia. Na spodnej strane nájdete mikrofón, USB-C port, reproduktor a otvor pre S Pen, ktorý Samsung presunul z pravého dolného rohu na opačnú stranu. Mne táto zmena nevadí, no hardcore fanúšikovia série Note si musia zvyknúť S Pen vyťahovať zľava.

Ľavý bok Note20 Ultra je čistý a hore už nájdete len slot pre SIM/microSD kartu a ďalší mikrofón. Tesne nad predným fotoaparátom sa nachádza reproduktor pre telefonovanie. Je však tak tenučký, že je ho ledva vidieť.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Displej s obrovským vylepšením

Podobne ako pri ďalších vlajkových lodiach, aj tento rok Samsung posúva kvalitu AMOLED displeja o stupienok vyššie, dokonca aj v porovnaní s S20 Ultra. Niet sa čomu čudovať, Samsung je koniec koncov najväčším výrobcom AMOLED displejov na trhu.

Určite preto nie je prekvapením, že zobrazovací panel na Note20 Ultra dokázal prekonať alebo vyrovnať 11 rekordov, ktoré namerali špecialisti z DisplayMate. S takýmto hodnotením nemôžem nič iné, než súhlasiť. Displej na Note20 Ultra je úchvatný. Iné slovo sa preň naozaj nehodí.

V porovnaní s Note10 Plus má Note20 Ultra vyšší maximálny jas (vyše 1 600 nitov), lepšiu energetickú efektivitu, samozrejme 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorá je navyše dynamická. Tým prekonáva aj Galaxy S20 Ultra, pri ktorom bola fixná. 6,9-palcový WQHD+ Edge displej s rozlíšením 3 088 x 1 440 pixelov (91,7 % pomer displeja ku konštrukcii) vďaka technológii LTPO dokáže šetriť energiu tak, ako žiaden iný smartfón.

LTPO je technológia, pomocou ktorej dokáže displej smartfónu meniť obnovovaciu frekvenciu podľa toho, čo práve robíte. 120 Hz displej totiž spotrebuje viac energie než 60 Hz displej. Samsung pri Note20 Ultra zašiel ešte ďalej.

Povedzme, že na YouTube pozeráte video pri snímkovaní 30 FPS. Pri takejto činnosti rýchla 120 Hz frekvencia nie je nutná, preto sa displej automaticky prepne do 30 Hz režimu. Keď skončíte, automaticky sa zas prepne do 120 Hz režimu, aby ste mali k dispozícii čo najjemnejšie a najrýchlejšie animácie. Takto to vie displej robiť od frekvencie 1 Hz až po 120 Hz.

Samsung Galaxy Note20 Ultra je prvým smartfónom, ktorý to dokáže, čo opäť dokazuje dominanciu Samsungu na poli s displejmi a veľkú výhodu pre majiteľa takéhoto smartfónu, keďže ušetrí batériu.

V displeji sa taktiež nachádza ultrazvukový snímač odtlačkov prstov, ktorý mi príde o niečo presnejší než ten v S20 Ultra, no nie oveľa. Ide o rovnakú technológiu s rovnakými silnými a slabými stránkami.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Výkon

Dostávam sa k jednej z tých kontroverznejších vlastností Note20 Ultra. Výkon diktuje čip Exynos 990, teda rovnaký procesor aký sa nachádza aj v S20 Ultra. Pomáha mu 12 GB operačnej pamäte RAM, čo je dosť na všetko, čo potrebujete. Problémovým bodom je fakt, že americký a čínsky model poháňa výrazne výkonnejší Snapdragon 865 Plus, ktorý je navyše energeticky úspornejší. Samsung sa kvôli tomuto rozhodnutiu dostal do nepríjemnej situácie, keďže musí odpovedať na otázku, prečo za rovnakú cenu predáva rovnaký model s rôznym výkonom. Každopádne, my máme k dispozícii len model s Exynos 990, tak sa aspoň poďme pozrieť na to, aký výkonný je.

V benchmarkoch dosiahol dosť vysoké skóre na to, aby som mohol skonštatovať, že extra výkon zo Snapdragonu v reálnom svete neoželiete. Zamrzí však horšia energetická efektivita. Tu sú výsledky:

  • 3DMark Sling Shot Extreme: 3 120 (OpenGL ES 3.1) | 6 268 (Vulkan)
  • Geekbench: 923 (Single-core) | 2 739 (Multi-core)

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Výdrž batérie

4 500 mAh batéria vnútri Note20 Ultra neznie tak pôsobivo ako 5 000 mAh akumulátor v S20 Ultra, no nenechajte sa zlákať číslami. Reálny svet ukazuje, že Note20 Ultra je aj vďaka LTPO displeju podstatne lepším zariadením pre dlhšiu výdrž batérie.

Nečakajte zázraky, stále sa bavíme o 1-dňovej výdrži, no je podstatne pohodlnejšia. Pri náročnom dni začínajúcom o 08:00 ráno a plnom využívania telefónu, hrania sa a prehliadania sociálnych sietí telefón zahlásil 15 % zostávajúcej batérie až okolo 22:00. Nabíjať teda určite budete musieť, no už to nebude tak „natesno“ ako pri S20 Ultra.

V situáciách, keď som si nebol istý, či sa domov vrátim skôr alebo nie, som telefón počas dňa na pár minút pripojil k 25 W nabíjačke a okamžite som mal k dispozícii o niekoľko desiatok percent batérie viac. Celkové nabitie pritom trvá len niečo vyše 1 hodiny, čo naozaj nie je veľmi dlho. Pre prípady, kedy sa veľmi krátky čas potrebujete do batérie doplniť čo najviac percent slúži spomínaná 45 W nabíjačka. Tá nabíja skutočne rapídne, no ku koncu sa jej výkon pomaly znižuje. Celkový čas nabíjania je veľmi podobný ako pri 25 W nabíjačke.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Fotoaparát

Výbava, ktorú nájdete v Note20 Ultra je veľmi podobná tej, ktorú ponúka Galaxy S20 Ultra. Samsung však výrazne vylepšil automatické zaostrovanie, vďaka čomu máte pocit, že používate podstatne dospelejší systém, na ktorý sa dá lepšie spoľahnúť. Celková kvalita záberov možno nie je úplne na úrovni Huawei, no nemá od nej ďaleko. Veľmi by ma potešilo, ak by Samsung posunul digitálne spracovanie záberov na takú úroveň, akú ponúka Google, no ešte tam nie je. Tým nemyslím, že výsledné zábery sú zlé, práve naopak. Sú vynikajúce v takmer všetkých podmienkach (až na noc), no vidím potenciál pre rast.

Note20 Ultra má celkom štyri fotoaparáty. Hlavný 108 Mpx s clonou f/1.8 je veľký 1/1,33“ (pixely veľké 0,8 mikrometra), ku ktorému Samsung pribalil laserové zaostrovanie navrhnuté tak, aby opravilo problémové „preskakovanie“ alebo „dýchanie“ zaostrovacieho aparátu.

Hlavný senzor dopĺňa 12 Mpx periskopový senzor pre približovanie. Ponúka 5x optický zoom a 50x hybridný zoom. Tu si Samsung uvedomil, že 100x Space Zoom je predsa priveľa a výsledné zábery naozaj nestoja za zmienku. Pri 50x ešte získavate rešpektovateľnú kvalitu, ktorá vie byť nápomocná.

Nakoniec je vo výbave aj 12 Mpx ultraširokouhlý senzor, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie. Používam ho ešte častejšie než zoom.

Ak sa vám zdá, že 108 Mpx je na smartfón veľa, tak vedzte, že nejde len o „hocijakých“ 108 Mpx pixelov. Samsung senzor navrhol tak, aby sa pixely dokázali spájať alebo rozdeľovať podľa potreby. Napríklad počas šera sa pospájajú dokopy, aby tak vytvorili väčšiu plochu pre príjem svetla. Pri extrémne svetlých scénach sa naopak rozdelia a dokážu tak nasnímať extrémne detailný záber.

Kvalita základných záberov sa medzi S20 Ultra a Note 20 Ultra nejak extrémne nezmenila. Obe zariadenia fotia mimoriadne krásne zábery vtedy, keď je k dispozícii veľa svetla. Keď ho dosť nie je, kvalita klesá, no to azda pri všetkých zariadeniach. Jedinou výnimkou v tomto smere je Huawei, ktorý fotí mimoriadne pekné zábery aj v tme.

Na výber máte niekoľko úrovní približovania, pri ktorých sa zapína ultraširokouhlý aj periskopový senzor. V aplikácii fotoaparátu stačí ťuknúť na jednu z troch ikoniek stromov a okamžite získate prístup k celej stupnici – od 0,5x cez 1,0x, 2,0x, 4,0x, 10x, 20x, až po 50x. Pri videu máte zas k dispozícii možnosti 0,5x, 1,0x, 2,0x, 4,0x, 10x a 20x.

Drvivú väčšinu záberov som nasnímal s maximálnym priblížením 5x, no párkrát som sa ocitol aj v situácii, keď som chcel prečítať vzdialenejšiu značku alebo iný text a práve vtedy mi poslúžil 50x zoom. Samsung mierne upravil hru s číslami tak, aby dávala väčší zmysel a takto je to „tak akurát“. 100x zoom je naozaj zbytočná funkcia, ktorá viac-menej len zavadzala.

Okrem zabehnutých funkcií ako fantastický Single take (jednotlivé snímanie) sa do aplikácie fotoaparátu dostali ďalšie veľké vylepšenia. Veľkou zmenou prešlo natáčanie videí. Galaxy Note20 Ultra sa po novom stáva zariadením, ktoré vám dáva najväčšiu kontrolu nad tým, čo telefón dokáže.

V novom režime „Profesionálne video“ získavate kontrolu nad prakticky všetkými nastaveniami. Presnejšie viete meniť vyváženie bielej, režim zaostrovania, kompenzáciu expozície, rýchlosť uzávierky, ISO a dokonca aj režim nahrávania mikrofónu (uprednostnené zadné, predné alebo nahrávanie všetkými smermi). Taktiež môžete využiť možnosť použiť Bluetooth alebo USB mikrofón.

Nechýba ani monitorovanie audio levelov v reálnom čase rozdelených na pravý a ľavý kanál. Jednoducho všetko to, čo môžete používať na modernej (bez)zrkadlovke odteraz nájdete aj v Note20 Ultra. Note20 Ultra je snom všetkých tých, ktorým sa so sebou nechce nosiť veľký fotoaparát a radi natáčajú videá. Od monitorovania zvuku, až po možnosť prispôsobiť si obraz podľa seba, Note20 Ultra to dokáže. Samozrejmosťou je možnosť zmeniť si to, v akej kvalite sa má video nahrávať. Od HD pri 30 snímkach za sekundu až po 8K pri 24 snímkach.

Práve spomínané 8K môže taktiež znieť ako niečo, čo v telefóne nepotrebujete. Verte mi, dáva to zmysel.  To, že to ponúka telefón, ktorý strčíte do vrecka je pôsobivé. Kvalita samotných záberov je však niečo iné a bohužiaľ, na bežné natáčanie rodinných stretnutí túto možnosť nateraz neodporúčam. Stále je však VEĽMI pôsobivé a verím, že Samsung bude 8K videá neustále vylepšovať. O pár rokov budeme mať doma 8K televízory a poviem vám – spomienky na deti alebo rodinu si natáčajte čo v najvyššej rozumnej kvalite. V budúcnosti si poďakujete, lebo v čase sa späť vrátiť nedá, ale kvalitné zábery vám túto ilúziu môžu na krátku chvíľu dopriať.

Samsung Galaxy Note20: S Pen a softvér

Recenzie zariadení radu Note sú vždy špeciálne jednou sekciou navyše. Stylus dnes neponúka veľa zariadení. Samsung je na svoj S Pen veľmi hrdý a má prečo. Tento rok ho opäť vylepšil a priniesol niekoľko šikovných noviniek.

Prvou je fakt, že S Pen reaguje ešte rýchlejšie a pri používaní už neuvidíte takmer žiadnu odozvu. Môže za to prevažne využitie 120 Hz displeja. Pri písaní či kreslení tak máte pocit, že skutočne nanášate farbu na displej sami.

Nové sú aj gestá, ktorých veľký fanúšik však nie som. Stále som toho názoru, že je rýchlejšie telefón ovládať fyzicky či už perom alebo prstom. Každopádne, medzi nové gestá patrí nakreslenie čiar v určitých smeroch. Pomocou gest môžete telefónu prikázať, aby sa vrátil o jednu stránku dozadu, aby otvoril zoznam nedávno otvorených aplikácií alebo aby spustil možnosť písania na displej.

Čo sa však môže hodiť väčšiemu počtu ľudí sú prepracované Samsung poznámky, resp. aplikácia Samsung Notes. Naučila sa napríklad zakomponovať S Pen do práce s PDF dokumentami, v ktorých si môžete robiť poznámky, exportovať dokumenty v .PPT alebo robiť si zvukové poznámky.

Samsung pri Note20 Ultra výraznejšie podporuje aj prepojenie smartfónu s počítačom či notebookom bežiacom na operačnom systéme Windows. Vďaka programu Your Phone (Váš telefón) na PC dokážete kontrolovať takmer všetky funkcie. Otvárať dokonca môžete Android aplikácie, odpovedať na SMS správy či reagovať na telefonáty. Nechýba ani podpora pre prichádzajúce notifikácie, ktoré si môžete prečítať bez toho, aby ste do ruky zakaždým museli zobrať telefón. Pri teste všetko fungovalo na prvýkrát a bez akýchkoľvek problémov.

Do pozornosti dávam aj relatívnu novinku zdieľania súborov medzi jednotlivými zariadeniami. Majitelia iPhonov ju možno poznajú pod názvom AirDrop, majitelia Samsungov ju začnú spoznávať teraz. Volá sa „Zdieľanie nablízku“ a funguje celkom rýchlo a spoľahlivo. Hovorím celkom rýchlo, keďže ja som nameral rýchlosť približne 1,25 MB/s, čo nie je málo, no pri väčších súboroch si počkáte. Taký 300 MB súbor sa kľudne prenáša aj 4 minúty, jednotlivé fotky či dokumenty sú prenesené prakticky okamžite.

Výhodou je, že sa na druhý telefón nemusíte pripájať zdĺhavo cez Bluetooth. Stačí, ak spustíte zdieľanie, vyberiete možnosť „Zdieľanie nablízku“ a telefón automaticky vyhľadá všetky kompatibilné zariadenia nablízku. Potom už len potvrdíte prenos a počkáte kým skončí. Rýchle, efektívne riešenie, ktoré si zamilujete.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Špecifikácia

  • Displej: 6,9-palcový WQHD+ Edge, 19,3:9, 120 Hz adaptívny
  • Čipset: Exynos 990 (7nm)
  • Pamäť: 12 GB LPDDR5 RAM
  • Úložisko: 256 GB UFS 3.0, podpora pre microSD
  • Batéria: 4 500 mAh, 25/45 W káblové, 15 W bezdrôtové, 4,5 W reverzné nabíjanie
  • Fotoaparáty: 12 Mpx (5x optický zoom), 108 Mpx PD OIS, 12 Mpx ultrawide
  • Predný fotoaparát: 10 Mpx
  • Hmotnosť: 208 gramov
  • Rozmery: 77,2 x 164,8 X 8,1 mm

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Pomer ceny, funkcií a výkonu

To či sa telefón oplatí kúpiť je vždy jedna z najťažších otázok. Samsung Galaxy Note20 Ultra na Slovensku stojí 1 299 €, čo rozhodne nie je málo. Nikto však netvrdil, že zariadenia série Note patria medzi tie, ktoré sa oplatia kúpiť kvôli cene. Vždy to boli prémiové smartfóny určené pre ľudí, ktorí chcú mať k dispozícii to najlepšie z najlepšieho, či už po hardvérovej alebo aj softvérovej stránke.

Čo z Note20 Ultra robí zariadenie, ktoré by ste si mali kúpiť, povedzme namiesto S20 Ultra, ktorý sa predáva výrazne lacnejšie? Tie veci sú dve či tri podľa toho, na čo chcete telefón kupovať.

Prvú z nich určite tušíte – S Pen. Ten, kto sa raz naučí používať S Pen pri bežnom ovládaní smartfónu či aplikáciách, ktoré ho využívajú naplno, už iný telefón chcieť nebude. Väčšina ľudí sa však pravdepodobne zaobíde aj bez S Penu.

Druhým argumentom je vylepšený fotoaparát, ktorý má presnejšie, rýchlejšie a funkčnejšie zaostrovanie. To je veľmi dôležité pri azda všetkom okrem fotenia krajiniek a scenérií. Máte doma malé dieťa alebo zviera? Sú rýchle, však? S20 Ultra môže mať mierny problém, Note20 Ultra určite nie.

Do tretice spomeniem prepracovaný PRO režim natáčania videa. Dennodenne môžeme vidieť novinárov či príležitostných umelcov ako používajú telefóny na čoraz viac vecí. Note20 Ultra je geniálnym nástrojom na všetky tieto aktivity. Samsung skutočne zatlačil a z Note spravil moderný nástroj pre moderných ľudí.

Nakoniec spomeniem ešte jeden faktor, ktorý môže zavážiť pri rozhodovaní sa – dizajn. Note20 Ultra je skutočne nádherné zariadenie, ktoré sa Samsungu, podľa mňa, podarilo oveľa lepšie než S20 Ultra. Prémiovosť z neho srší akokoľvek sa naň pozriem. Okrem toho, že je výkonný a plný šikovných funkcií môže poslúžiť aj ako dizajnové tvrdenie o danej osobe. Ak si teda telefóny kupujete aj kvôli tomu.

Samsung Galaxy Note20 Ultra: Verdikt

Samsung Galaxy Note20 Ultra je naozaj dych berúci smartfón. Samsung sa poučil, opravil čo nefungovalo, odobral to, čo nebolo potrebné a popridával šikovné funkcie. Dizajnéri sa zas vyhrali a z telefónu vyťažili maximu.

Note20 Ultra spĺňa všetky základné kategórie dobrého telefónu. Má fantastický displej aký nenájdete v žiadnom inom smartfóne, dokonca ani v tých najnovších od rovnakého výrobcu. Má dobrú, aj keď len 1-dňovú výdrž batérie, na ktorú sa môžete spoľahnúť, vynikajúci systém fotoaparátov a softvér, ktorý dáva zmysel.

Unikátnosť podčiarkuje vylepšený S Pen, ktorý získal niekoľko zaujímavých funkcií navyše. Tie síce nevyužijú úplne všetci, no je vidieť, že Samsung vývoj nezanedbáva a stále sa snaží prichádzať s niečím novým.

Oplatí sa kúpiť? To je otázka, ktorú by mal zvážiť každý sám. Galaxy S20 Ultra ponúka väčšinu funkcií za výrazne nižšiu cenu. Nikdy to však nebude Note.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
97 %
Dizajn
95 %
Displej
100 %
Fotoaparáty
97 %
Výkon
95 %
Systém
95 %
Výdrž
93 %