Úvod Novinky iPhone za tisíce eur: Predáva sa kvôli jednému detailu

iPhone za tisíce eur: Predáva sa kvôli jednému detailu

0
iphone x
iPhone X

Spoločnosti Google a Apple vyhodili zo svojich obchodov s aplikáciami hru Fortnite po tom, čo sa jej vývojár, spoločnosť Epic Games, rozhodol obísť ich platobné systémy.

Google a Apple si totižto za každý uskutočnený nákup v hre účtujú províziu, čo sa tvorcom z Epic Games nepáčilo. Do hry Fortnite preto implementovali vlastný platobný systém, ktorý poukázal platbu priamo na účet vývojárov.

Hráči, ktorí boli ochotní za produkty v hre platiť, radi využili priamu platbu, keďže bola lacnejšia ako nákup sprostredkovaný cez App Store alebo Google Play. Spoločnosti Google a Apple to vnímajú ako jednoznačné porušenie stanovených pravidiel pre vývojárov, preto hru zo svojich ekosystémov odstránili.

Epic Games zase reagoval žalobou, prostredníctvom ktorej sa ale nedožaduje finančnej kompenzácie. Vývojári chcú, aby spoločnosti Apple a Google uvoľnili svoje pravidlá, ktorými vývojárov obmedzujú z pozície monopolných subjektov na digitálnom trhu.

Obeťou sporu sú samozrejme hráči. Tí, ktorí používajú zariadenia s OS Android, si poradia. Hru si môžu stiahnuť priamo zo stránok Epic Games. Nahraní sú ale používatelia smartfónov iPhone a tabletov iPad.

Existuje však jedno riešenie, ak sa dá „riešením“ vôbec nazvať. V známom e-shope eBay sa objavilo hneď niekoľko ponúk, v rámci ktorých ľudia s „obchodným duchom“ predávajú smartfóny iPhone s nainštalovanou hrou Fortnite, ako si všimli autori z webu PhoneArena.

iPhone
Foto: eBay

Aj keď sa hra už v App Store nenachádza, pokiaľ je v zariadení nainštalovaná, bude fungovať. Teda aspoň dovtedy, kým ju Apple nejakým softvérovým spôsobom nezablokuje. Cena? Tisíce dolárov.

iPhone 7 v 128 GB verzii s nainštalovanou hrou Fortnite stojí necelých 5000 dolárov. V ponuke sú aj lacnejšie zariadenia za 3500 dolárov alebo naopak, drahšie kúsky. Rekord drží iPhone 11 Pro Max (256 GB) za 14 000 dolárov.

Takýto nákup pochopiteľne neodporúčame, ide ale o peknú ukážku vynaliezavosti niektorých používateľov.