Úvod Novinky 50 % batérie za 5 minút: Predstavili novú technológiu, ktorá zmení nabíjanie...

50 % batérie za 5 minút: Predstavili novú technológiu, ktorá zmení nabíjanie smartfónov

0

Spoločnosť Qualcomm sa zapája do hry o najrýchlejšiu technológiu pre nabíjanie batérií mobilných zariadení. Predstavila nový štandard Quick Charge 5, ktorý je spätne kompatibilný so staršími verziami Quick Charge a štandardmi USB Power Delivery.  

Quick Charge od spoločnosti Qualcomm je široko podporovanou technológiou, preto môžeme očakávať, že sa Quick Charge 5 objaví v budúcich smartfónoch hneď niekoľkých výrobcov.

Čo sa týka rýchlosti, Quick Charge 5 dokáže podľa výrobcu nabiť 4500 mAh batériu na polovicu jej kapacity len za 5 minút. Celkovo bude stačiť na plné dobitie batérie štvrťhodinka, teda 15 minút.

Takáto rýchlosť sa dá dosiahnuť systémom duálneho nabíjania, ktorý batériu rozdeľuje na dva samostatné celky zapojené do série (tzv. dual stack dizajn). Pri 4500 mAh batérii ide tým pádom o dva 2250 mAh články.

V porovnaní s predchádzajúcim štandardom Quick Charge 4 je nová generácia o 70 percent účinnejšia, 4 krát rýchlejšiabezpečnejšia. Teplota batérie je počas nabíjania nižšia o 10 stupňov Celzia.

Výrobca maximálnu bezpečnosť ošetril hneď niekoľkými úrovňami ochrany, ktoré myslia na prepätie, bezpečnú prevádzkovú teplotu a ďalšie faktory. Pre výrobcov smartfónov sú pripravené nové čipy – riadiace obvody SMB1396 a MSB1398.

Okrem Quick Charge 5 prirodzene podporujú aj bezdrôtové nabíjanie, štandardný, duálny alebo dokonca až trojitý spôsob nabíjania.

Quick Charge 5
Spätná kompatibilita

V prípade štandardného, teda nie duálneho nabíjania, je výkon novej technológie obmedzený na 45 – 50 W, čo je stále dostatočne rýchle.

Teoreticky dokáže Quick Charge 5 pracovať s výkonnom vyšším ako 100 W. Ak budú chcieť výrobcovia z novej technológie vyťažiť maximum, budú musieť svoje zariadenia navrhnúť tak, aby boli kompatibilné s duálnym nabíjaním.

Jedným z prvých výrobcov, ktorý si nové rýchle nabíjanie osvojí, bude Xiaomi. Quick Charge 5 je, papierovo, ešte rýchlejšou technológiou ako nedávno predstavené 125 W nabíjanie od Oppo. Pri ňom výrobca sľubuje 41 percent kapacity batérie po 5 minútach nabíjania.

S novou technológiou sú kompatibilné aj súčasné vlajkové čipsety Snapdragon 865 a 865+. Existujúce zariadenia s týmito procesormi ale potenciál Quick Charge 5 nevyužijú, keďže neobsahujú spomínané riadiace obvody SMB1396 alebo MSB1398.

Quick Charge 5 tak bude doménou prémiových zariadení predstavených v nasledujúcich mesiacoch. Výrobcovia už majú novú technológiu k dispozícii, komerčnému nasadeniu teda nič nebráni.