Úvod Recenzie RECENZIA Samsung POWERbot: TOP vysávač, ktorý si nebudete vedieť vynachváliť

RECENZIA Samsung POWERbot: TOP vysávač, ktorý si nebudete vedieť vynachváliť

Aký je to pocit prísť po práci do uprataného domova? Poznáte ho?

0

Robotické vysávače sú v poslednej dobe veľmi vyhľadávaním zariadením. Na trhu s elektronikou môžeme nájsť množstvo prevedení od najrôznejších výrobcov.

Medzi nimi samozrejme nechýba ani spoločnosť Samsung, ktorá sa do tohto segmentu rozhodla pridať len nedávno. U nás v redakcii sme mali možnosť otestovať výkonný robotický vysávač POWERbot zo série VR7200R.

POWERbot je ideálnym pomocníkom do domácnosti pre tých, ktorí vysávanie nepovažujú za jednu zo svojich obľúbených aktivít, alebo pre tých, ktorí behom pracovného týždňa na upratovanie jednoducho nemajú čas. POWERbot je preto kedykoľvek pripravený na akciu, stačí ho k nej len vyzvať.

Dizajn

POWERbot od Samsungu tvorí odolná konštrukcia, ktorej dominantou je pomerne veľký LED displej zobrazujúci všetky dôležité informácie, ako napríklad stav batérie, nastavenie sacieho výkonu, zvolený režim vysávania či časový rozvrh. Hneď pod ním sa nachádza trojica dotykových tlačidiel, prostredníctvom ktorých spustíte/zastavíte automatické upratovanie, pošlete vysávač do dokovacej stanice alebo spustíte bodové vysávanie. Konštrukcia tiež ponúka jednoduchý prístup k prachovej nádobe. Vysávač nemusíte otáčať, ani s ním nijak manipulovať. Prístup je zvrchu, po zatlačení jediného tlačidla sa zásobník na prach vysunie a vy ho môžete jednoducho vybrať a vyčistiť, pokojne aj pod tečúcou vodou. Veľmi jednoduché a rýchle je tiež jeho opätovné vloženie – stačí na to jediné „zacvaknutie“.

Telo vysávača je vysoké len 9,7 cm, vďaka čomu sa dokáže efektívne postarať aj o prach pod nábytkom na nohách či konferenčným stolíkom. Mne do očí okamžite udreli mohutné kolieska s priemerom 8 cm, vďaka ktorým sa vysávač dokáže doslova vyškriabať aj na vyššie koberce, zvýšené prahy dverí či natiahnuté káble. Kolieska Easy Pass dokážu vysávač nadvihnúť až o 15 mm, vďaka čomu si poradí s najrôznejšími nástrahami, ktoré ho vo vašej domácnosti čakajú.

Samozrejme, nemôžem zabudnúť na tú najdôležitejšiu vec – čistiacu kefu Soft Action. Je široká až 287 mm a tvoria ju dve časti, ktoré sa otáčajú oproti sebe. Samsung takýmto šikovným riešením dokázal uplatniť funkciu samočistenia. Vďaka tejto technológií sa okolo kefy neomotajú žiadne dlhé vlasy či zvieracie chlpy, pretože to jednoducho nestihnú. Technológia ich totiž doslova rozdrví na prach, ktoré potom bežným spôsobom povysáva. Našu domácnosť obývajú dve dlhosrsté zvieratá, s ktorých popadanou srsťou si vysávač poradil naozaj ukážkovo.

Čistiacu kefu tvorí až 1,5 milióna jemných textilných vlákien, medzi ktorými nájdete aj vlákna strieborné, ktoré disponujú antistatickými vlastnosťami. Kombinácia hustoty vlákien a šírky kefy zaistí rýchlejšie a tiež efektívnejšie odstránenie nečistôt z vašich podláh a kobercov. O prach v kútoch miestnosti a pri stenách sa postará technológia Edge Clean Master. Ide o špeciálnu lištu, ktorá sa vysunie vždy, keď vysávač zaznamená, že sa nachádza pri stene. Šikovné, však?

Funkcie

O výkon sa postará 21,6 V Li-on batéria, ktorá zabezpečí upratovanie v dĺžke 60, 75 alebo 90 minút, v závislosti od zvoleného sacieho výkonu. Na upratovanie bežného denného znečistenia však úplne postačí nastavenie na najnižší výkon. Robotický vysávač si však dokáže výkon regulovať aj sám, napríklad ak zistí, že sa nachádza na koberci, sací výkon automaticky zvýši tak, aby zefektívnil jeho čistenie. Vysoký sací výkon si dokáže udržať dlhodobo vďaka technológii CycloneForce, ktorá využíva odstredivú silu, pomocou ktorej oddelí povysávaný prach do vonkajšej komory, aby sa neusádzal vo filtri a neznečistil ho.

V prednej časti sa tiež nachádza inteligentný senzor FullView Sensor 2.0, prostredníctvom ktorého si vysávač najprv zoskenuje celú miestnosť a prípadné prekážky, na základe čoho si naplánuje trasu a až potom sa pustí do upratovania. Mapovanie miestnosti a plánovanie trasy zabezpečuje navigačný systém Visionary Mapping, na základe ktorého sa vysávač potom rozhodne pre tú najlepšiu trasu tak, aby bolo upratovanie čo najefektívnejšie a zabralo čo najmenej času.

Výbornou pomôckou je tiež diaľkové ovládanie, ktoré nájdete priložené v balení. Prostredníctvom neho môžete napríklad vysávač spustiť či zastaviť, naplánovať vysávanie, nastaviť režim vysávania, poslať vysávač do dokovacej stanice, spustiť opakované vysávanie, zapnúť/vypnúť WiFi pripojenie či využiť funkciu bodového vysávania. Túto funkciu Samsung nazval ako Point Cleaning a spočíva v tom, že vysávaču jednoducho ukážete, kam má ísť.

Spojenie s aplikáciou Smart Things

Možno ste sa pozastavili nad tým, že vysávač Samsung disponuje Wi-Fi pripojením. Presne takto totiž majú vyzerať domáce spotrebiče 21. storočia.

Ak máte vo vašej domácnosti niektorý z inteligentných domácich spotrebičov z portfólia výrobcu Samsung, aplikáciu Smart Things iste poznáte. V prostredí tejto aplikácie nájdete všetky ovládacie prvky rôznych spotrebičov „pod jednou strechou“. U nás v domácnosti sa okrem tohto vysávača nachádza napríklad aj smart práčka a sušička Samsung, a ruku na srdce, na takýto komfort ovládania spotrebičov prostredníctvom pár kliknutí do vášho smartfónu sa zvyká naozaj veľmi rýchlo.

smartthings-
smartthings-2
smartthings-3
smartthings-4
smartthings-5

Vysávač sa do mojej aplikácie Smart Things pripojil úplne automaticky, preto sa žiadne problémy s pripojením či iné chyby v tomto prípade nekonali. Vďaka aplikácii môžete vysávač ovládať podobne, ako prostredníctvom diaľkového ovládania – len prehľadnejšie.

Počas nášho dvojtýždňového testovania sme si na prítomnosť vysávača naozaj zvykli (a celkom aj naše zvieracie osadenstvo). Mať po príchode domov už poupratované je parádny pocit, na ktorý si zvyknete naozaj veľmi, veľmi rýchlo. Vysávač je nabitý technológiami, ktoré plnia svoj účel skutočne perfektne a najmä veľmi efektívne. Ako veľké plus hodnotím aj podporu pre pripojenie do SmartThings, čo vysávač posúva na úplne novú úroveň.

Všetky detaily vrátane technických parametrov a ceny nájdete na oficiálnej webovej stránke výrobcu Samsung.