Spoločnosť Samsung sa neorientuje len na produkciu kvalitných a výkonných mobilných či nositeľných zariadení, ale aj rôznych spotrebičov a doplnkov do domácnosti. To však iste viete.

U nás v redakcii máme väčšinou bohaté skúsenosti práve so smartfónmi či smart hodinkami. To sa však mení. Najnovšie sme mali možnosť vyskúšať bezšnúrový tyčový vysávač zo série VS6500.

Tyčový vysávač PowerStick 2v1 s nami zdieľal domácnosť približne dva týždne, počas ktorých prešiel nie práve najjednoduchším testom odolnosti. Počas jeho testovania som mu mala možnosť udeliť kopu plusových, ale aj niekoľko mínusových bodov. Čo sa mi na ňom veľmi páčilo a čo mi naopak chýbalo sa dozviete v tejto recenzii.

Konštrukcia

Samsung Power Stick 2v1 disponuje trochu odlišnou konštrukciou, než na akú som bola pri iných testovaných tyčových vysávačoch zvyknutá. Zvyčajne je prachová nádoba umiestnená v hornej časti, hneď pri rukoväti. Na ňu potom môžete pripojiť tyč s hubicou podľa toho, či sa momentálne chystáte vysávať podlahu, alebo ju odpojiť a vysávač používať ako ručný.

Samsung však zvolil jednotnú konštrukciu, ktorá dlhú tyč neobsahuje. Prachová nádoba sa nachádza v spodnej časti, kde je ukrytý aj šikovný ručný vysávač. Takáto konštrukcia má svoje výhody, ale aj nevýhody. Obrovským bonusom je napríklad to, že sa počas upratovania nemusíte namáhať s odpájaním a pripájaním tyče. Samsung však takouto konštrukciou docielil najmä umiestnenie ťažiska čo najnižšie, vďaka čomu môžete vysávač počas nečinnosti kdekoľvek postaviť. Nemusíte teda hľadať miesto, kam pripevníte držiak alebo hľadať vhodný kút, kam vysávač oprieť a štyrikrát sa uistiť, či nespadne a nepoškodí sa. Samsung PowerStick 2v1 môžete pokojne nechať stáť aj v strede miestnosti. Úplne bez obáv.

Za nevýhodu takéhoto typu konštrukcie však považujem to, že sa vám kvôli nej nepodarí povysávať úplne všade. Napríklad pod pohovkou či nábytkom na nožičkách, čo ma popri iných výhodách tohto vysávača trochu mrzelo. Na druhú stranu, ak by Samsung vyhovel tejto problematike, nemohol by mať iné výhody takto navrhnutej konštrukcie. Je to teda pochopiteľné.

Ako som už spomínala, ručný vysávač je vložený priamo do konštrukcie. Vybrať ho je veľmi jednoduché, slúži na to jediné tlačidlo. Po jeho stlačení sa rukoväť ručného vysávača vyklopí a vy ho tak môžete ihneď vybrať a použiť. V balení k nemu nájdete dva nadstavce – jedným z nich je dlhá tyč, aby ste sa dostali aj k ťažšie dostupným miestam, a druhým malý nadstavec s kefkou, ktorý môžete umiestniť pod rukoväť vysávača a mať ho tak kedykoľvek poruke. Veľmi praktické.

Na vysávači sa mi veľmi páčil jednoduchý prístup k čomukoľvek. Samsung sprístupnil každý krok vlastným tlačidlom, či už ide o zloženie konštrukcie alebo čistenie zásobníka na nečistoty. Prachovú nádobu môžete v prípade potreby úplne rozobrať a tak ju aj dôkladnejšie vyčistiť, čo zabezpečí ďalší plnohodnotný výkon.

Technológia EZClean umožní jednoducho a najmä hygienicky odstrániť všetky nečistoty, vrátane dlhých vlasov či zvieracích chlpov. Jednoduchá údržba sa týka aj penového filtra, ktorý zachytáva najviac prachu. Jeho okraje sú tvorené odolnou gumou, preto ho môžete bez starostí vyumývať vodou.

Výkon

Hneď pri prvom zapnutí ma prekvapilo to, že je vysávač veľmi tichý. O to viac som bola prekvapená, keď som zistila, že je zapnutý režim Turbo. Hladina hluku predstavuje 83 dB, keď však výkon znížite, vysávač pracuje v neuveriteľnej tichosti. Úroveň výkonu môžete regulovať tlačidlom na rukoväti, ktoré je umiestnené hneď vedľa tlačidla na vypnutie/zapnutie. Pri zapnutí vysávač automaticky pracuje v režime Turbo.

O výdrž sa stará 21,6 V Li-ion batéria, ktorá zabezpečí približne 30-minútové upratovanie. Vďaka jednoduchosti a výkonu vysávača to však na jedno povysávanie celého domu alebo bytu bohate stačí. Výhodou batérie je, že je vymeniteľná. Páčilo sa mi tiež, že behom nabíjania nemusí byť k sieti pripojený celý vysávač, ale stačí vybrať batériu, ktorú potom vložíte do pribalenej nabíjačky. Ak vám teda jedna batéria nevydrží dostatočne dlho, stačí si dokúpiť ešte jednu, ktorú potom môžete vymieňať bez toho, aby ste prerušili upratovanie.

Vysávač nemá displej, ktorý by vás o stave batérie informoval. To však vôbec nevadí. Priamo na batérii sa nachádza podsvietený panel, ktorý vás o zostatkovej energii alebo úrovni nabitia bude priebežne informovať. Nabitie do plnej kapacity trvá približne 180 minút.

Používanie

Pri prvotnom vyskúšaní si okamžite všimnete, ako ľahko sa s vysávačom manipuluje. Môže za to jeho váha, ktorá predstavuje len 2,8 kg a rafinovaná konštrukcia so schopnosťou natáčania o 180 stupňov, vďaka čomu umožní manévrovanie aj okolo ostrých rohov, nôh stoličiek a iných prekážok.

Hlavnú hubicu tvorí mäkká kefa vyrobená z tkaných textílií a antistatického striebra. Z podlahy tak okrem nečistôt pozbiera aj ten najjemnejší prach, vlasy alebo chlpy z domácich miláčikov.

Konštrukcia hubice je však navrhnutá výlučne len na tvrdé podlahy, čo môže byť u niekoho problém. My sme „bezkobercová zvieracia domácnosť“, takže ak to máte podobne, budete s vysávačom spokojní rovnako ako ja. Ak ale koberce doma máte, s ich čistením pomocou tohto vysávača, žiaľ, radšej nerátajte. Vysávač je určený na udržovanie každodenného poriadku na parketách či plávajúcich podlahách, čo zvláda naozaj bravúrne.

Čistenie hlavnej kefy je takisto veľmi jednoduché. Pomocou tlačidla ju z hubice ľahučko vytiahnete a v prípade potreby jemne opláchnete pod prúdom vody. Uistite sa však, že je pred opätovným vložením do hubice úplne vysušená.

Verdikt

Vysávač Samsung PowerStick 2v1 je určite spotrebič, na ktorý by som si dokázala zvyknúť veľmi rýchlo. Vlastne by som klamala, ak by som tvrdila, že sa tak nestalo. Okrem malých nedokonalostí, ako je hrubá konštrukcia či absencia hubice na koberce, je v domácnosti naozajstným pomocníkom. Rozhodne by som mu však za to nedávala mínusové body. Keby Samsung vyhovel týmto požiadavkám, chýbali by zas iné prednosti.

Veľmi sa mi páčila ľahká manipulácia, precízne zbieranie nečistôt, jednoduchý prístup do každej časti konštrukcie a samozrejme to, že ho môžete postaviť úplne kdekoľvek.

Samsung PowerStick 2v1 zo série VS6500 nájdete aj priamo na oficiálnom e-shope Samsung za príjemných 299 EUR.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
90 %
Výkon
95 %
Dizajn
95 %
Batéria
90 %
Výbava
85 %