Na skladacie smartfóny čakáme už dobrých päť rokov. Práve v tom období sa pomaly ale isto začali vynárať prvé informácie o tom, že veľké spoločnosti ako Samsung na niečom podobnom pracujú. Minuloročný Galaxy Fold bol prvou ukážkou toho, čoho je Samsung schopný. Bol prvý a mal svoje chyby. Po dvanástich mesiacoch juhokórejskí inžinieri pripravili telefón, ktorý priniesol výrazný posun v kvalite prevedenia a spracovania. Samsung Galaxy Z Flip okrem iného rieši problém, na ktorý sa sťažuje čoraz viac ľudí. Telefóny sú veľké až do takej miery, že atakujú uhlopriečku 7 palcov. Taký Galaxy S20 Ultra ponúka 6,9-palcový displej, ktorý sa nemusí zmestiť do každého vrecka.

Vyklápačky sú ikonickou záležitosťou. Zacvaknúť displej, vďaka čomu sa fyzická veľkosť zariadenia zmenší na polovicu, je niečo, na čo veľa ľudí spomína dodnes. Po predstavení Motorola Razr, prvej smartfónovej skladačky, sme však ostali sklamaní. Telefón, ktorého cena je ešte vyššia ako pri Galaxy Z Flip, neponúka vlajkové špecifikácie. Na Motorolu sa však vôbec nehneváme, práve naopak. Otvorila dvere novej kategórii smartfónov, ktorých, pevne verím, bude pribúdať čo najviac.

Na rozdiel od Motorola Razr je Galaxy Z Flip iný. Samsung takmer dokonale premyslel konštrukciu, ktorá je odolná. Celý skladací mechanizmus funguje fantasticky. Treba si však uvedomiť jednu vec. Z Flip je jedným z prvých zariadení so skladacím displejom, preto sa treba zmieriť s kompromismi. Jedným z nich je napríklad mäkší displej, no k nemu sa dostanem neskôr.

 

Samsung Galaxy Z Flip: O recenzii

Recenzia Galaxy Z Flip vznikla po približne 2 týždňoch testovania. K recenzii využívame testovací kus od spoločnosti Samsung Electronics, ktorý po recenzii odovzdávame späť. Telefón bol počas testu pripojený k sieti operátora Telekom (4G+).

Samsung Galaxy Z Flip: Elegantný dizajn plný odtlačkov prstov

Samsung Galaxy Z Flip je nádherné zariadenie. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o pudrenku, no napríklad v čiernom prevedení sa skvele hodí aj do rúk pánov. Na výber tak nemáte len farebnú verziu, ktorá sa popravde skôr hodí do rúk nežnejšieho pohlavia, ale aj čiernu, serióznejšiu a menej nápadnú farbu pre tých, ktorí chcú využívať jeden z najmodernejších smartfónov bez toho, aby o tom každý vedel hneď pri vytiahnutí z vrecka.

Z Flip je obalený v tvrdenom skle. To znamená, že keď je zatvorený, všetok povrch je krytý odolným sklom. Má však jednu nevýhodu. Veľmi ľahko sa naň chytajú odtlačky prstov, ktoré budete beznádejne utierať dovtedy, kým vás to prestane baviť. Je síce pravda, že v balení sa nachádza kryt, ktorý počet odtlačkov výrazne limituje, no to by som tak peknému telefónu nespravil.

 

Zariadenie je na pár výnimiek takmer úplne symetrické, čo je ako pohladenie na duši pre môj nábeh na OCD V porovnaní s Galaxy Fold nemá Galaxy Flip v displeji žiaden nevzhľadný výrez. Vo vrchnej časti displeja sa nachádza maličký otvor pre predný fotoaparát. Displej lemuje vyvýšený rámček, ktorý zabraňuje priamemu kontaktu oboch polovíc displeja, čím ho chráni pred poškriabaním.

Galaxy Z Flip síce stále radím medzi zariadenia spadajúce do 1. generácie, no na rozdiel od Galaxy Fold je výrazne iný. Lepší. Minimálne čo sa dizajnu a spracovania týka je na úplne inej úrovni. Dokonca na takej, že si viem predstaviť využívať ho deň čo deň bez toho, aby som mal obavy z toho, že sa mi po pár mesiacoch či rokoch „rozsype“ v rukách.

Zároveň je to prvý telefón, ktorý po rokoch môžem označiť za skutočne a nekompromisne iný a oveľa zaujímavejší než x-tá generácia nejakého iného modelu.

Tlačidlo zapínania a vypínania, v ktorom je umiestnený aj snímač odtlačkov prstov je umiestnený na pravom boku zariadenia a funguje výrazne rýchlejšie ako snímač uložený priamo v displeji. Spomeniem ešte dizajn zadnej strany, ktorej z jednej strany dominuje modul dvoch fotoaparátov, vedľa ktorých je umiestnený malý displej zobrazujúci notifikácie alebo náhľad pri fotení. Viac o ňom však neskôr.

Pri rozloženom stave je telefón poriadne vysoký. Ponúka pomer strán 21,9:9, vďaka čomu je užší, čo sa bude páčiť hlavne ľuďom preferujúcim ovládanie telefónu jednou rukou. Okrem toho, uchopiť ho tak môžete podstatne lepšie, vďaka čomu vám tak ľahko nevykĺzne. To by ste telefóne v takej cenovej hladine, v ktorej sa Z Flip pohybuje, určite nechceli.

 

Samsung Galaxy Z Flip: Displej a mechanizmus skladania

Jednou z najdôležitejších vlastností skladacieho smartfónu je určite systém, ktorý to skladanie zabezpečuje. Celý mechanizmus musí byť dostatočne odolný a musí zabezpečiť, aby telefónu neublížili malé nečistoty, ktoré sa môžu nachádzať vo vrecku či kabelke. Samsung sa zo spätnej väzby, ktorú obdržal pri Galaxy Fold poučil a v Z Flip nasadil nový systém s malými štetinkami, ktoré pri každom sklopení či zaklopení displeja celý systém čistia.

Spletitý systém ozubených koliesok vo vnútri sklápacieho mechanizmu okrem iného umožňuje displej ponechať otvorený v takmer akejkoľvek polohe. Inými slovami, správa sa veľmi podobne ako displej pri notebookoch. Chcete ho mať otvorený v uhle 45 stupňov? Žiaden problém. Čo tak 90 stupňov? Taktiež žiaden problém.

Mnohí sa pri „véčkach“ tešia hlavne na ikonický zvuk zacvaknutia pri zatvorení. Môžem potvrdiť, že aj Galaxy Z Flip podporuje takúto audio lahôdku, aj keď nie až do takej miery ako starý Razr od Motoroly.

Galaxy Z Flip je nádhernou ukážkou toho, ako rýchlo dokáže Samsung inovovať. Za krátkych 12 mesiacov dokázal doslova prekopať celý systém skladacieho displeja a mechanizmu tak, aby ponúkol telefón aký nemá nikto iný. To, čo ponúka Motorola sa s ním nedá porovnať a zvyšní výrobcovia len ticho závidia.

 

Na to, ako Galaxy Z Flip pôsobí a ako sa používa, je patrične hrdý aj sám Samsung. Ten na svojom webe tvrdí, že zariadenie vybavil ultratenkou vrstvou skla, ktoré sa stala terčom prvotnej kritiky. Na YouTube sa objavili videá, ktoré mali potvrdiť, že tam sklo nie je, nakoniec sa však ukázalo, že sklo tam predsa len je. A je to cítiť. Displej pôsobí výrazne pevnejšie, no na klasické smartfóny stále nemá. Je to hlavne z toho dôvodu, že tenučkú vrstvu skla pokrýva výrazne hrubšia vrstva plastu, ktorá ho chráni. Je pravda, že displej je kvôli tomuto kompromisu (jeden z kompromisov, ktorý som spomínal na začiatku recenzie) menej odolný než napríklad na novinkách radu Galaxy S20, no zároveň sa dá zložiť na polovicu. A to telefóny radu Galaxy S20 nedokážu.

To, že ide o skladací smartfón, vám pripomenie aj nerovnosť v mieste, kde sa displej sklápa. Na prvý pohľad to môže vyzerať drasticky, no verte mi, že si to po pár minútach ani nevšimnete. Okrem toho, pri testovaní som zistil, že telefón väčšinou ovládam v spodnej polovici displeja a cez nerovnosť som prstom prechádzal len málokedy.

Samsung Galaxy Z Flip disponuje 6,7-palcovým FHD+ Foldable Dynamic AMOLED displejom. Vedľa fotoaparátov sa nachádza maličký 1-palcový displej zobrazujúci notifikácie a približne tretinový náhľad toho, čo fotíte, ak fotíte či natáčate sami seba. Viem, že veľa mojich kolegov sa na displej sťažovalo a je pravda, že mohol byť väčší. Ja som však toho názoru, že ide o veľmi šikovný doplnok, hoc i len kvôli spomínanému hľadáčiku a zobrazovaniu času. Je však pravda, že notifikácie sa zobrazujú úplne zbytočne, keďže prečítať ich je takmer nemožné. Verím však, že to Samsung vyrieši softvérovou aktualizáciou. Ak nie, tak budúca generácia Z Flip určite prinesie výrazné vylepšenie.

 

Samsung Galaxy Z Flip: Fotoaparáty, ktoré sú *skoro* dosť dobré

Galaxy Z Flip je skladací Galaxy S10e. Poháňa ho rovnaký procesor a ponúka takmer rovnaké fotoaparáty. Rok 2020 je však aj z pohľadu Samsungu rok, kedy dochádza k výraznému vylepšeniu fotoaparátov, čoho najsilnejším dôkazom je jednoznačne Galaxy S20 Ultra. Ten má nielen výrazne väčší senzor, ale dokonca ponúka šialené, až 100x priblíženie, aj keď ide zväčša len o marketingovú záležitosť. O tom však budem písať v recenzii S20 Ultra.

Foto výbava na Galaxy Z Flip tak pôsobí zastaralo. Nevravím, že nedokáže zachytiť kvalitné snímky, to v žiadnom prípade. Skôr to myslím tak, že jednoznačne nie je na úrovni tohtoročných vlajkových lodí a v prípade porovnania s Huawei ani na úrovni tých minuloročných.

Samsung Galaxy S20 Ultra a Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy S20 Ultra a Samsung Galaxy Z Flip

Na zadnej strane nájdete dva 12 Mpx senzory, z ktorých je jeden ultraširokouhlý a druhý „klasický“. Výhodou je, že pri Z Flip som takmer vôbec nepoužíval selfie foťák zabudovaný do displeja. Dvojité stlačenie tlačidla pre zapnutie a vypnutie displeja pri zatvorenom smartfóne spúšťa hlavné fotoaparáty a vy môžete fotiť kvalitnejšími snímačmi.

Čo sa kvality týka, keď je dosť svetla, zábery sú vynikajúce. Farba, detaily, dynamický rozsah. Všetko podľa očakávaní. Horšie je to už pri šere. Vtedy sa do záberov pomaly vkráda digitálny šum a výrazne sa spomaľuje rýchlosť uzávierky, čo zvyšuje šancu rozmazaných záberov. K dispozícii je síce nočný režim, no pri ňom zábery vyzerajú skôr umelo.

Z Flip tak síce nemá najlepšiu foto výbavu, no s fotkami určite problém mať nebudete. Okrem toho v aplikácii fotoaparátu nájdete všetky funkcie, na ktoré ste zvyknutí. Nechýba dynamické zaostrenie a dokonca ani nový režim Single Take, ktorý spúšťa všetky fotoaparáty a počas 10 sekúnd natáčania vám nespraví len video, ale aj fotky, pekné GIF animácie a oveľa viac.

 

Keď Google predstavil podporu pre skladacie smartfóny, čakal som, kto sa toho chytí a pripraví funkcie dávajúce zmysel. Chytil sa toho Samsung, a to veľmi šikovne. Pekným príkladom je aplikácia fotoaparátu, ktorá pri stave, keď je displej telefónu v 90-stupňovom uhle, zobrazí ovládacie prvky v spodnej časti a hľadáčik v tej vrchnej. Sú to presne takéto maličkosti, ktoré zo skladacieho smartfónu robia zariadenie, aké nemá len tak hocikto.

Aby som to zhrnul. Fotoaparáty na Galaxy Z Flip sa určite neumiestnia na popredných priečkach DxOMark. Na to však ani neboli navrhnuté a pevne verím, že kvôli fotoaparátom by ste si Z Flip nekupovali. Kupovať by ste si ho mali kvôli inováciám, ktorých je v telefóne neúrekom.

Samsung Galaxy Z Flip: Špecifikácie z minulého roka bez kompromisov

Ako to myslím? Ako môžem napísať, že sú špecifikácie z minulého roku bez kompromisov? Vysvetlím.

Samsung Galaxy Z Flip poháňa minuloročný vlajkový čipset Snapdragon 855+. Ide o výkonnejšiu verziu, ktorá sa objavila napríklad v Galaxy Note10. Ide o procesor, ktorého schopnosti vo väčšine prípadov prevyšujú nároky aplikácii a hier. Inými slovami, pri jeho používaní som za 2 týždne nezbadal ani len jeden prípad, keď by som mal pocit, že v rukách držím zariadenie s nedostatočným výkonom.

Pridajte si k tomu 8 GB operačnej pamäte RAM a nenatrafíte ani na jeden zásek alebo zaváhanie. To isté platí o operačnom systéme Android 10 s používateľským rozhraním One UI 2.1. Ani jeden zásek, ani jedno zaváhanie. Práve v tomto smere je Galaxy Z Flip o míle ďalej než Motorola Razr, ktorá ponúka výbavu strednej triedy. Z Flip je vlajková loď, minimálne čo sa výkonu týka.

Špecifikácia

  • Displej: 6,7-palcový Dynamic AMOLED (2 636 x 1 080)
  • Cover Displej: 1,06-palcový Super AMOLED (300 x 116)
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 855+
  • Pamäť: 8 GB RAM
  • Úložisko: 256 GB
  • OS: Android 10 s One UI 2.1
  • Fotoaparáty: 12 Mpx (f/1.8), 12 Mpx ultraširokouhlý (f/2.4)
  • Selfie fotoaparát: 10 Mpx (f/2.4)
  • Batéria: 3 300 mAh, rýchlonabíjanie Quick Charge 2.0
  • Rozmery (zložený): 73,6 x 87,4 x 17,3 mm
  • Rozmery (otvorený): 73,6 x 167,3 x 7,2 mm
  • Váha: 183 gramov

 

Samsung Galaxy Z Flip: Výdrž batérie, s ktorou sa dá pracovať

Keď som si prvýkrát čítal o Galaxy Z Flip, jeden údaj mi do očí udrel viac než akýkoľvek iný. Tým údajom bola kapacita batérie – 3 300 mAh. Asi všetci dobre vieme, že čím väčšia kapacita, tým lepšia výdrž sa dá očakávať. V Z Flip sú dve batérie, ktorých spoločná kapacita dosahuje spomínaných 3 300 mAh. Je to dôležitá informácia, keďže dve batérie sú menej efektívne než jedna väčšia batéria. Ako sa však Z Flip správa v reálnom svete?

Lepšie, než som si myslel. Skutočne.

Galaxy Z Flip bez väčších problémov zvládol jeden pomerne náročný deň, po ktorom som ho však, ako už býva zvykom, musel pripojiť k nabíjačke. V porovnaní s tradičnými smartfónmi je výdrž kratšia približne o hodinu či dve používania, no nie je to nič, s čím by sa nedalo žiť.

Samsung tak batériu a systém optimalizoval dostatočne na to, aby Galaxy Z Flip nebol len fešák, ale aj pracant. Sčasti si myslím, že za tolerovateľnou výdržou stojí aj fakt, že som Z Flip nezapínal vtedy, keď som si chcel napríklad pozrieť aktuálny čas. Na telefóne sa zapol malý displej vedľa fotoaparátov a to mi stačilo. Pri vysokom počte zapínania displeja smartfónu každý jeden deň to spraví veľký rozdiel.

 

Samsung Galaxy Z Flip: Softvér

Používateľské rozhranie One UI je vynikajúcim príkladom toho, ako jedna firma pri troche úsilia dokáže otočiť list a začať znovu a poriadne. Časy škaredého a prepchatého TouchWiz sú dávno preč a je vidieť, že to úsilie skutočne stálo za to. Ukazuje sa to hlavne pri skladacích smartfónoch, ktoré naplno využívajú schopnosť multitaskingu.

Pri Galaxy Z Flip mi to príde ako veľmi prirodzená vec. Aplikácie sa jednoducho rozdelia na vrchnú a spodnú polovicu. Podobne sa správa aj aplikácia fotoaparátu, ktorá na spodnej časti zobrazí ovládacie prvky a na tej vrchnej zas hľadáčik. Rovnaký princíp fungovania nájdete aj v aplikácii galérie a už čoskoro snáď aj v YouTube. Počas testovania však táto možnosť dostupná ešte nebola.

Aj napriek všetkým týmto maličkým vylepšeniam je však zjavné, že sme len na začiatku cesty k plnej implementácii schopností skladacích smartfónov. Zmeniť sa nemusí ani tak Samsung, ktorý pracuje s tým, čo má, no samotný Android. Tak či onak, bude to zaujímavá cesta, o to niet pochýb. Už teraz som zvedavý s čím príde Google a Samsung o pár mesiacov či rokov.

 

Samsung Galaxy Z Flip: Je odolný?

Jedným z najväčších problémov skladacích smartfónov je určite odolnosť. Ako je teda na tom Z Flip? Asi najväčšou nevýhodou skladacieho Z Flip je jeho displej. Je mäkký, preto naň treba dávať veľký pozor. Tým, že je skladací je aj poriadne drahý. Výmena teda stojí ako nový smartfón strednej triedy.

Z Flip zároveň nie je odolný voči prachu ani vode. Kupovať by si ho teda mali len tí ľudia, ktorí nepracujú v prašnom prostredí alebo v exteriéri, kde môže zapršať.

Samsung vás už pri rozbaľovaní Z Flip upozorní, aby ste sa oň starali zodpovedne. Medzi displejmi by nemali byť nečistoty, už vôbec nie mince či dokonca piesok. To by sa displej okamžite poškriabal a vy by ste mali hlavu v smútku. Po 2-týždňovom teste však môžem povedať, že na displeji nemám jediný škrabanček. Keď je Z Flip zatvorený, chráni sám seba.

Ďalšou vecou, s ktorou možno budete bojovať je fakt, že je extrémne klzký. Naozaj, takto tancovať telefón po stole som ešte nevidel. Nedáte naň pozor a doslova vám ujde, čo môže skončiť veľmi smutne. Prevažne na zemi.

Aj napriek všetkým týmto upozorneniam však Galaxy Z Flip pôsobí úplne normálne. Chcel by som zdôrazniť slovo normálne, keďže to je pri skladacích smartfónoch základ. Ak nebudú pôsobiť ako normálne smartfóny pre normálnych ľudí, nikto si ich nekúpi. Z Flip to dokázal, resp. k normálnosti má veľmi, veľmi blízko.

 

Samsung Galaxy Z Flip: Verdikt

Galaxy Z Flip nie je telefón, ktorý by sme ovenčili ocenením najlepšiemu pomeru ceny a výkonu. To v žiadnom prípade. Nie je teda určený pre drvivú väčšinu populácie. Oceniť ho môžu technologickí nadšenci, módni fanatici a iní ľudia, ktorí chcú vyčnievať. Zatiaľ sú to malé skupinky, no skôr než sa nazdáme sa do týchto skupiniek pridá oveľa viac ľudí.

Možnosť zložiť telefón na polovicu a zmenšiť tak jeho veľkosť je pre mnohých veľmi príťažlivá. Galaxy Z Flip vo mne zanechal veľmi príjemný pocit. Konečne som v ruke držal telefón, ktorý nám sľubovali už pred piatimi rokmi. Je to malý náhľad do veľmi blízkej budúcnosti, v ktorej budú skladacie telefóny rozšírenejšie a v ktorej už nepôjde o nič dychberúce. Momentálne je však vidieť ohnutý displej stále niečo špeciálne.

Mali by ste zvážiť kúpu Galaxy Z Flip? Stojí 1 480 €, čo je veľmi veľa. Je to však o 130 eur viac ako Galaxy S20 Ultra, resp. o 480 € drahší než Galaxy S20+. Či vám náhľad do budúcnosti stojí za peniaze navyše je už len na vás. Ak by predo mňa položili S20 Ultra a Z Flip, viem čo by som si vybral. A nemalo by to 6,9 palca.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
80 %
Dizajn
95 %
Displej
95 %
Fotoaparáty
80 %
Výkon
90 %
Systém
90 %
Výdrž
85 %