Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung tento rok oslavuje 10 rokov od predstavenia prvého Galaxy S. Osláviť sa to rozhodol poriadne a to, ultra verziou smartfónu, ktorý je väčší, ťažší, rýchlejší, jednoducho je viac. Väčšie čísla sa neodrazili len na špecifikáciách, ale aj na cene. Samsung Galaxy S20 Ultra stojí od 1 349 €, čo je vôbec najviac v histórii spoločnosti. Ultra je akýmsi výkrikom Samsungu, že taktiež dokáže ponúknuť zariadenie bez akýchkoľvek kompromisov. Vie vyrobiť telefón, na ktorom sa nešetrilo pre ľudí, ktorí chcú to najlepšie z najlepšieho. Podarilo sa mu to však? Poďme sa na to pozrieť.

Samsung Galaxy S20 Ultra je skutočne pôsobivé zariadenie. Má obrovský, 6,9-palcový displej, má 5 000 mAh batériu, 5G konektivitu dokonca aj u nás na Slovensku, 120 Hz displej, 108 Mpx fotoaparát, väčší senzor. Jednoducho všetko, čo mal Samsung k dispozícii je v Ultre.

Samsung sa v názvosloví posunul rovno k S20 (a nie k S11) kvôli tomu, že ide o novú generáciu, o novú dekádu smartfónov. Aj napriek desiatim rokom „vo fachu“ som však na S20 Ultra objavil pár nedostatkov. Nie sú síce tak výrazné, že by som kvôli nim S20 Ultra neodporučil, no momentálne sú tam a mali by ste o nich vedieť.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra: Konštrukcia, displej a batéria

Samsung Galaxy S20 Ultra je obrovský. Je naozaj veľký, a to až tak, že niektorí ľudia s menšími rukami s nim môžu mať problém. Jeho základ tvorí 6,9-palcový displej, vďaka ktorému je dokonca väčší než Galaxy Note10+, ktorý je už tak či tak veľkým zariadením.

Jeho veľkosť sa prejavila aj na váhe, ktorá je pri 222 gramoch pôsobivá. V ruke pôsobí ako kus ťažkého, nádherne opracovaného kovu v objatí skla.

Samsung jeho vážnosť prezentuje aj vo farebných prevedeniach. S20 Ultra je totiž dostupný len v sivej alebo čiernej farbe. Najvýraznejším prvkom je jednoznačne obdĺžnikovitý modul zadných fotoaparátov. Fotoaparáty vyčnievajú, kvôli čomu telefón pôsobí ešte hrubšie než v skutočnosti je. Samozrejme nemôže chýbať ani veľké označenie SPACE ZOOM 100x, ktoré symbolizuje schopnosti nového periskopového objektívu. O tom však neskôr.

Celé zariadenie je vyrobené extrémne kvalitne. Takto, na dotyk, kvalitné telefóny robí skutočne len Samsung. Nehovorím, že iní výrobcovia na kvalitu taktiež nedbajú, no pri Samsungu je to ešte o krôčik ďalej. Zadná strana sa veľmi jemne zaobľuje smerom ku kovovému rámu, vďaka čomu aj napriek svojej enormnosti v ruke pôsobí pohodlne.

Všetky ovládacie prvky Samsung presunul na pravú stranu. Pri Galaxy S10 bolo na pravej strane umiestnené len tlačidlo pre vypnutie a zapnutie, pričom tlačidlá ovládania hlasitosti a Bixby tlačidlo sídlili na ľavej strane. S20 Ultra ich má všetky vpravo s tým, že Bixby tlačidlo úplne zmizlo. Jednou rukou sa telefón ovláda celkom náročne hlavne vtedy, ak nemáte veľké ruky.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Tým, že je telefón lesklý ľahko zbiera odtlačky prstov, čo mi až tak nevadilo ako v prípade Galaxy Z Flip, ktorý je ešte väčším magnetom. Každopádne, telefón je veľký, klzký a môže vám ľahko spadnúť alebo sa poškrabať. Aj v tomto prípade odporúčam zakúpiť si puzdro. Je škoda, že Samsung nešiel do matného prevedenia, ktoré by pri tak vážnom zariadení pôsobilo ešte vážnejšie a subjektívne o čosi krajšie. Aj napriek tomu sa mi dizajn páči, skutočne odzrkadľuje mentalitu označenia „Ultra“.

Keď už sme pri tej veľkosti – hlavným dôvodom, prečo je S20 Ultra tak veľký je jeho 6,9-palcový Dynamic AMOLED 2X displej. Samsung tento rok konečne nasadil displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou (doteraz mal 60 Hz displeje). Samsungu to tak dlho trvalo kvôli tomu, že nebol spokojný s kvalitou reprodukcie farieb, čo svedčí o tom, ako veľmi si dáva na kvalite zobrazovacích panelov záležať. Z mojich zistení má označenie „2X“ znamenať, že súčasťou telefónov radu S20 sú dva displeje, ktoré si medzi sebou striedajú zobrazovanie jednotlivých snímok. Ako presne tento mechanizmus, resp. technológia funguje, sa mi už nepodarilo zistiť, no jedno je jasné. Funguje to a funguje to absolútne fantasticky.

Ak si myslíte, že medzi S10 a S20 nie sú rozdiely, skúste na telefónoch pracovať súčasne. Na S20 zapnite 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a skúste to znovu. Ten rozdiel sa nedá opísať. Platí tu, že to musíte vidieť svojimi vlastnými očami. Má to však aj jednu veľkú nevýhodu. Tým, že musí telefón obsah obnoviť dvakrát častejšie sa znižuje výdrž batérie. V reálnom svete 120 Hz obnovovacia frekvencia výdrž batérie v priemere znižuje o 10 %, s čím sa určite dá naučiť žiť.

V základnom nastavení S20 Ultra už tradične nezapína najvyššie rozlíšenie. Môžete si to, samozrejme, zmeniť, no aj rozlíšenie 2 300 x 1 080 vyzerá fantasticky. K dispozícii je aj plné rozlíšenie 3 200 x 1 440, no to spotrebuje ešte viac batérie než 120 Hz obnovovacia frekvencia, ktorá je dostupná len pri nižšom rozlíšení.

Kvalita displeja na S20 Ultra je bez diskusie najvyššia akú som doteraz na smartfóne videl. Inžinieri výrobcu odviedli obrovský kus práce, čo sa odzrkadlilo aj na niekoľkých oceneniach. Farby sú vyvážené, displej dosť jasný aj v exteriéri a podpora HDR10+ vítaná hlavne pri pozeraní seriálov a filmov na Netflixe.

Jedna vec, ktorá ma však pri S20 Ultra sklamala azda najviac je výdrž batérie. Keď Samsung telefón predstavoval a ja som uvidel, že má 5 000 mAh batériu, okamžite som sa potešil. Mať telefón, ktorý nezvládne len 1 ťažký pracovný deň alebo možno aj deň a pol? Nemať strach, že mi cez deň dôjde batéria? To je v dnešnej dobe cieľ, na ktorý by mali mieriť všetci výrobcovia.

Pri S20 Ultra sa to však, bohužiaľ, nepodarilo naplniť. Hlavne po prepuknutí krízy koronavírusu som zistil, ako veľmi by som „uživil“ o 20 – 30 % lepšiu výdrž batérie. V tomto režime musím totiž telefón pripnúť na nabíjačku okolo 7 až 8 večer. A to nevstávam nejak skoro ale klasicky okolo 7 až pol 8.

Horšia výdrž batérie je spôsobená energeticky menej efektívnym čipsetom Exynos 990. Zo slov zahraničných redaktorov je totiž jasné, že verzia poháňaná procesorom Snapdragon 865 takýto problém nemá. S20 Ultra je tak ledva jednodňovým telefónom.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra: Fotoaparáty

Hra s číslami sa najviac odzrkadlila na fotoaparátoch. Je pravda, že Samsung *viac* dáva vo všetkých smeroch, no pri foťákoch je to *viac než viac*. Samsung sa v tomto smere nesnaží konkurenciu prekročiť. On ju chce preskočiť o žrdi a spraviť pri tom nový olympijský rekord. Do S20 Ultra nasadil niekoľko technológií, ktoré dovtedy nepoužil a zapôsobiť tak na ľudí, ktorí rozmýšľajú, čo budú s ústupom Huawei kupovať.

Galaxy S20 Ultra má päť fotoaparátov (ak počítate aj senzor merajúci hĺbku záberu). Väčšina z nich je nabitá počtom megapixelov až po strop. Na prednej strane je 40 Mpx selfie fotoaparát, na zadnej zas 48 Mpx zoom senzor a nechýba ani 108 Mpx hlavný senzor a výbavu dopĺňa 12 Mpx ultraširokouhlý senzor.

Samsung pri predstavovaní S20 Ultra jasne zdôraznil, že viac megapixelov v ich prípade dáva zmysel. 108 Mpx senzor nachádzajúci sa v S20 Ultra je špeciálne upravený pre ich potreby. Nemá ho žiaden iný výrobca. Telefón dokáže spájať alebo rozdeľovať jednotlivé pixely podľa potreby. Tak napríklad, keď je v exteriéri dosť svetla, pixely sú rozdelené a dáta zbiera všetkých 108 Mpx. Keď sa však svetelné podmienky zhoršia, pixely sa pospájajú, aby spoločne vytvorili „superpixely“ schopné nachytať čo najviac svetla.

>>> Zobraziť galériu fotografií <<<

Dobre, základná teória za nami, aké sú teda výsledky? Galaxy S20 Ultra fotí vynikajúco, čo sa časom mení – zlepšuje. Samsung totiž bojuje s niekoľkými problémami, ktoré postupne opravuje.

V dobrom svetle fotí S20 Ultra fantasticky. Snímky sú detailné, plné farieb, no nie prehnane, a vyváženie bielej je opäť o čosi presnejšie než predtým. Kvalita sa vylepšila aj v podmienkach s nedostatkom svetla, no stále to nie je ono. Huawei to robí lepšie a lepšie to robí aj Google. Režim noc produkuje zábery, ktoré vyzerajú umelo presvetlené a výrazne zaplavené digitálnym šumom, čo je škoda. S20 Ultra má totiž po vzore Huawei o niečo väčší samotný fyzický senzor.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Aj napriek tomu som si však fotenie s Galaxy S20 Ultra užil. Je to fantastický smartfón, ktorý vám ponúka flexibilitu. Či už fotíte niečo na základný senzor, ultraširokouhlé zábery alebo chcete niečo poriadne priblížiť. Zábery budú vyzerať fantasticky na jednu výnimku – 100x zoom. Tam sa Samsung až prílišne snaží výsledný záber vyhladiť, čo z neho robí nepoužiteľnú machuľu.

S20 Ultra ponúka 4x optický zoom10x zoom bez straty kvality (kombinácia optického zoomu a orezávania veľkého senzora). Môžem s rukou na srdci povedať, že to naozaj stačí. Môže sa zdať, že 50x alebo 100x zoom budete používať každý deň, lebo veď telefón to dokáže. Ale pravda je taká, že oveľa viac záleží na kvalite ultraširokouhlých záberov, klasických záberov a záberov, ktoré majú mierne priblíženie (do 5x). 100x zoom som využil jedine vtedy, keď som nevedel prečítať, čo je napísané na vzdialenej ceduli a aj napriek mojej všemožnej snahe som to po odfotení kvôli výraznému vyhladeniu finálneho záberu aj tak nevedel prečítať. Pre Samsung je to hra s číslami, ktorú si na jednu stranu mohol odpustiť, na druhú stranu som však rád, lebo nové technológie sú aj o takýchto experimentoch a tlačení latky vyššie a ďalej.

Dosť však o približovaniach. Ešte viac sa mi páči režim „Single take“ alebo v slovenskom znení „Jednotlivé snímanie“. Je to režim, pri ktorom na 10 sekúnd spustíte nahrávanie niečoho, čo chcete zvečniť (oslavy, blbnutie s rodinou alebo kamarátmi) a telefón vám neponúkne len video, ale aj fotky s aplikovanými filtrami, postrihá GIF animácie a viac. Skutočne parádna záležitosť, vďaka ktorej budete mať z jednotlivých zážitkov oveľa viac spomienok než doteraz. Skutočne si to neviem vynachváliť.

Na fotoaparáte Galaxy S20 Ultra mi ale najviac prekážal čas, ktorý telefón strávil hľadaním zaostrenia. Prejavuje sa to ako „dýchanie,“ keď objektív prejde celým rozsahom jeho zaostrenia, až kým nenájde to, na čo má skutočne zaostriť. Toto je presne vec, ktorá sa viaže na softvér. Samsung na probléme intenzívne pracuje a najnovšie aktualizácie už priniesli výrazné vylepšenia, no ešte to nie je úplne vyladené. Ako som však povedal, toto je softvérová záležitosť, ktorá sa dá opraviť a ja pevne verím, že sa tak aj stane.

V iných smeroch je S20 Ultra fantastickým nástrojom. Vylepšeniami prešiel aj selfie foťák, z ktorého vychádzajú samé pekné zábery* (*záleží na subjekte pred kamerou). Vylepšil sa aj režim dynamické zaostrenia, ktorý je opäť presnejší a oku viac lahodiaci. Jednoducho, S20 Ultra je aj napriek marketingovej smršti motajúcej sa okolo 100x zoomu najlepší foto smartfón, minimálne od Samsungu. Budúce aktualizácie ho, pevne verím, v tejto pozícii len utvrdia.

Poslednou veľkou „wow“ funkciou je možnosť natáčania a úpravy 8K videí. To, že to ponúka telefón, ktorý strčíte do vrecka je pôsobivé. Kvalita samotných záberov je však niečo iné a bohužiaľ, na bežné natáčanie rodinných stretnutí túto možnosť nateraz neodporúčam. Stále je však VEĽMI pôsobivé a verím, že Samsung bude 8K videá neustále vylepšovať. O pár rokov budeme mať doma 8K televízory a poviem vám – spomienky na deti alebo rodinu si natáčajte čo v najvyššej rozumnej kvalite. V budúcnosti si poďakujete, lebo v čase sa späť vrátiť nedá ale kvalitné zábery vám túto ilúziu môžu na krátku chvíľu dopriať.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Samsung Galaxy S20 Ultra: Výkon, softvér a batéria

Otázka výkonu a výdrže batérie je pri tohtoročných novinkách od Samsungu veľmi citlivou témou. Spoločnosť sa totiž opäť rozhodla telefóny rozdeliť do dvoch skupín podľa toho, kde sa predávajú. Zatiaľ čo v USA a Južnej Kórei ich kúpite s procesorom Qualcomm Snapdragon 865, na Slovensku a v ďalších častiach sveta ich poháňa Exynos 990.

To je veľmi dôležitá informácia, keďže procesory sú aj napriek ich podobnému výkonu na papieri veľmi odlišné. Prial by som si aby Samsung využil rovnaký procesor vo všetkých smartfónoch, no bohužiaľ žijeme v reálnom svete, kde to občas možné nie je. Prečo sa tak „rozhorčujem“?

Snapdragon 865 je výkonnejší a lepšie skonštruovaný čipset než Exynos 990. Pri práci ostáva chladnejší, má nižšiu spotrebu energie a výkonnejší grafický čip, minimálne čo sa dlhotrvajúceho výkonu týka.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Tieto nezrovnalosti sa odrazili aj na porovnaniach, ktorých sú na internete desiatky. Zatiaľ čo verzia so Snapdragon 865 nemá problém poháňať aj tie najnáročnejšie hry (ako povedzme PUBG Mobile) aj po dlhšiu dobu (30+ minút), Exynos 990 sa začne takmer doslovne potiť, čo sa odrazí na nižšom výkone a vyššej spotrebe. Keď sa totiž procesor prehreje, snaží sa ochrániť nielen seba, ale aj zvyšok systému, a tak zníži takt, čo má za následok zníženie výkonu.

Je to „koniec sveta“? Absolútne nie. Ja Galaxy S20 Ultra používam niečo vyše mesiaca a poviem vám, že s výkonom som nemal jediný problém. Schválne som recenziu nechcel pripraviť rýchlo, aby som sa presvedčil či sú všetky informácie pravdivé a zistil som, že aj keď sú založené na pravde, v reálnom svete si to takmer nevšimnete. Súhlasím však s tým, aby boli TOP modely predávané za rovnakú alebo vyššiu cenu vybavené tým najlepším, čo je na trhu. A tým najlepším, čo je na trhu tento rok je jednoznačne Snapdragon 865.

Po softvérovej strane je Galaxy S20 Ultra klasický „Samsung“. Firma ho vybavila používateľským rozhraním One UI 2.1 postavenom na Android 10, ktorý je nádherne vyladený, rýchly a hlavne dáva zmysel. Prostredie totiž nie je preplnené a všetko nájdete rýchlo.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra: Verdikt

Samsung Galaxy S20 Ultra je pre Samsung ultimátny telefón. Je to stelesnenie presvedčenia, že juhokórejskí experti dokážu prekonať všetkých výrobcov Android smartfónoch vo všetkých smeroch. Je na trhu telefón s 90 Hz displejom? My budeme mať 120 Hz displej. Je na trhu telefón s 50x zoomom? My budeme mať 100x zoom. Takýto prístup síce nie je 100 %-ný no z veľkej miery sa to Samsungu podarilo.

Je to krásny a výkonný telefón, ktorý ponúka flexibilitu aká tu ešte nebola. Má však aj nevýhody. Tou hlavnou je vyššia cena – až 1 349 €. Platíte totiž aj za 5G, ktoré na Slovensku zatiaľ nevyužijete. Vyššia cena však má aj iný dôvod, ktorým je úplne prerobený systém fotoaparátov. Tie sú na úrovni, ktorú by som si pri Samsungu ešte pred rokom nevedel predstaviť.

Je Galaxy S20 Ultra najlepším Samsung zariadením? Jednoznačne. Oplatí sa kúpiť? Jednoznačne, no počkal by som, kým cena neklesne aspoň o „daň za 5G“.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
95 %
Dizajn
95 %
Displej
100 %
Fotoaparáty
95 %
Výkon
95 %
Systém
95 %
Výdrž
90 %