Elektrické dopravné prostriedky sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku. Jeden z nich, presnejšie elektrická kolobežka KUGOO KIRIN S1, sa nedávno dostal aj ku mne. A musím uznať, že pohodlnejší a zábavnejší spôsob dopravy do blízkych destinácií som doposiaľ nevyužil.

Už z úvodu teda vyplýva, že som s elektrickou kolobežkou KUGOO KIRIN S1 veľmi spokojný. Nie však len kvôli jej vynikajúcim vlastnostiam, ale aj kvôli veľmi priaznivej cene.

 

KUGOO KIRIN S1: Prehľad vlastností

  • Rozmery: 1 080 x 420 x 410 mm v zloženom stave, 1 050 x 420 x 1 080 v rozloženom stave
  • Váha: 12,5 kg
  • Maximálna nosnosť: 100 kg
  • Maximálny rýchlosť: 25 km/h
  • Maximálny dojazd: 25 km (pri 60 kg)
  • Pneumatiky: 8 palcov
  • Batéria: 36 6AH, 216 Wh
  • Doba nabíjania: 5 hodín
  • Motor: 350 W
  • Cena: 249,99 €

 

KUGOO KIRIN S1: Jednoduché prvé kroky

Cena: 249,99 € | Kupón: KIRINS1SK

Krabica, v ktorej kolobežka došla, bola pomerne ťažká, no kvalitne zabezpečená. Okrem elektrického približovadla toho neobsahovala veľa, a teda len nabíjačku a užívateľský manuál.

Proces rozloženia kolobežky je veľmi jednoduchý. Stačí vám totiž len pripojiť a namontovať riadidlá, k čomu vám vystačia 4 pribalené skrutky. Následne je kolobežka pripravená na používanie.

Rovnako jednoduché je aj spárovanie kolobežky s telefónom prostredníctvom aplikácie KUGOO, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo z obchodu Google Play.

Proces párovania začnete dlhším stisnutím hlavného tlačidla pod displejom nachádzajucom sa medzi riadidlami. Následne vám stačí len otvoriť aplikáciu, stlačiť ikonu Bluetooth a spojiť sa s kolobežkou.

Samotná aplikácia toho neponúka veľa. Osobne ju využívam viac-menej len na sledovanie stavu batérie. Môžete však využiť skromné menu nastavení, ktoré vám ponúka možnosť premenovať kolobežku, zmeniť heslo na pripojenie cez Bluetooth, prepnúť medzi jednotkami, v ktorých je meraná rýchlosť (kilometre/míle) či vybrať si spôsob štartovania (Zero-Start/Push-Start).

Pri výbere prvého spôsobu štartovania vám stačí len nastúpiť na kolobežku a potlačiť páčkou pre zrýchlenie. Pri možnosti Push-Start musíte kolobežku najskôr roztlačiť.

Na domovskej karte predmetnej aplikácie nájdete okrem stavu batérie a rýchlosti aj mapu vášho okolia.

 

KUGOO KIRIN S1: Konštrukcia

KUGOO KIRIN S1 už na prvý pohľad vyzerá veľmi odolne, o čom svedčí aj jej váha. Poďme sa však teraz na kolobežku pozrieť trochu bližšie.

Úchopy na riadidlách sú pokryté gumou, vďaka čomu sa držia naozaj pohodlne a nikdy sa vám nevyšmyknú, dokonca ani pri vyššej rýchlosti a zložitejšom teréne.

Tesne vedľa úchopov sa na každej strane nachádza jedná páčka – na pravej strane plyn, na ľavej brzda. Vrchnú časť kolobežky dopĺňa už spomenutý displej, ktorý ponúka informácie o rýchlosti, stave pripojenia Bluetooth, stave batérie, rýchlostných režimoch a svetle. Áno, kolobežka disponuje aj zabudovaným LED svietidlom.

Hlavnú úlohu v spodnej časti kolobežky tvoria 8-palcové pneumatiky, ktoré sa vyznačujú skvelou priľnavosťou. Aj vďaka nim je tak každá cesta pohodlná, a to aj pri horších poveternostných podmienkach.

Kolesá sa však od seba trochu odlišujú. Zadné koleso totiž ponúka dvojitý brzdový systém, čo je kombinácia elektrickej a tradičnej mechanickej brzdy, zatiaľ čo vpredu sa nachádza tlmič, ktorý sa stará o elimináciu nepríjemných otrasov.

Kolesá spája pevná kovová plošina, ktorá je taktiež pokrytá gumou. Keď teda na ňu nastúpite, neexistuje cítite sa bezpečne. Súčasťou tejto plošiny je aj šikovný bočný stojan, teda si nemusíte lámať hlavu, kde kolobežku bezpečne oprieť, aby nespadla.

 

KUGOO KIRIN S1: Pocity z jazdy

Kolobežka sa už po prvom štarte stala mojím obľúbeným dopravným prostriedkom. Či už som šiel do obchodu alebo si vybrať peniaze z bankomatu, vždy som ako spôsob prepravy využil práve kolobežku.

Rýchlosť 25 km/h sa možno niekomu nemusí zdať vysoká, no aj môj názor sa po prvom rozbehnutí pri plnom výkone zmenil.

Kolobežku som počas svojich jázd potrápil rôznymi terénmi. Logicky, najpohodlnejšia cesta je po rovných a udržiavaných chodníkoch. KUGOO KIRIN S1 si však hravo poradila aj s trávnatou plochou a miernejšími kopcami (kolobežka zvládne 17° stúpanie).

Z vlastných skúseností však odporúčam sa čo najviac vyhýbať hrbolcom a prasklinám, keďže práve na nich sa kolobežka najviac kazí. Je síce odolná, no ako každá, aj táto má svoje limity.

Čo sa týka teplôt, ideálny čas na prepravu za pomoci kolobežky je pri jasnej oblohe a 25 °C. Netreba sa však ničoho obávať. Výrobcovia vedia, že podmienky sú ideálne len málokedy. A môžem potvrdiť, že som s kolobežkou nemal problémy ani pri oveľa nižších teplotách.

 

KUGOO KIRIN S1: Verdikt

KUGOO KIRIN S1 je skvelým kompromisom medzi priaznivou cenou, širokou škálou skvelých možností a veľmi slušného výkonu. A koľko teda stojí? V Európe sa jej cena vďaka obchodu GeekMaxi pohybuje na úrovni 249,99 €. Stačí použiť náš exkluzívny kupón KIRINS1SK.

Nie každý síce túto cenu môže označiť ako priaznivú, no treba si uvedomiť, že kolobežka ponúka dostatočnú rýchlosť a dojazd na to, aby nahradila napríklad aj MHD.

Ďalšími skvelými výhodami sú aj pohodlnosť a čas, keďže na kolobežku nikdy nemusíte čakať – cez noc ju necháte nabiť a na druhý deň ju môžete plne využívať.

Či už je to teda cesta do školy, na poštu, do obchodu, k bankomatu, kolobežka je vždy skvelou voľbou, keďže vás z jedného bodu k druhému prepraví rýchlo, bezpečne, pohodlne a hlavne sa pritom rozhodne nebudete nudiť.