Úvod Aplikácie Umelec oklamal Google Mapy, v Berlíne vytvoril virtuálnu dopravnú zápchu

Umelec oklamal Google Mapy, v Berlíne vytvoril virtuálnu dopravnú zápchu

1

Dopravné zápchy nie sú vo veľkých mestách ničím výnimočným a vedia to aj používatelia máp od Google, ktorí ich využívajú ako navigáciu. Ak v mapách zmení hlavná dopravná tepna farbu na červenú, znamená to, že je zapchatá a je na mieste zvoliť inú trasu.

Technológie ale nie sú vždy spoľahlivé, čo o navigáciách vo všeobecnosti platí obzvlášť. Neraz sa stalo, že vodičov navigácia priviedla na poľnú cenu alebo do slepej ulice.

Minulý rok uviazlo na poľnej ceste v blate niekoľko desiatok áut, ktorých vodiči využili pre navigáciu na medzinárodné letisko v americkom meste Denver aplikáciu Mapy Google. Na hlavnom ťahu sa stala nehoda, preto navigácia zvolila obchádzkovú trasu, ktorá však nebola úplne v poriadku. Teda, pokiaľ vodič nesedel v poriadnom tereniaku.

Foto: simonweckert.com

To, že navigácie nie sú 100-percentne spoľahlivé teraz dokázal umelec Simon Weckert. Svoj experiment zaznamenal na video. Podarilo sa mu totižto v centre Berlína vytvoriť virtuálnu dopravnú zápchu.

Do malého ručeného vozíka uložil presne 99 smartfónov, zapol v nich aplikáciu Mapy Google a poveril človeka, aby s nimi pomaly brázdil ulicu Berlína. Google túto situáciu vyhodnotil tak, že je v oblasti vysoká koncentrácia používateľov, ktorí sa po ceste pohybujú veľmi pomaly.

oklamal
Foto: simonweckert.com

V mapách sa tak daný úsek vyznačil červenou farbou, ktorá ostatným vodičom symbolizovala dopravnú zápchu. Mnohí preto logicky zmenili trasu, no v skutočnosti bol cesta takmer prázdna.

Google vytvára živú mapu dopravy pomocou analýzy údajov, ktoré získava zo smartfónov, ale aj z iných zdrojov. Kľúčová je samozrejme poloha, rýchlosť a počet počet pripojených jednotiek v určitých úsekoch cesty.

[irp posts=“78825″ ]

Simon Weckert o svojom experimente nezverejnil veľa detailov, podľa všetkého sa mu ale skutočne podarilo pomerne jednoduchou formou oklamať navigáciu v mapách od Google. Sám autor projekt popisuje ako hack.

Google experiment nekomentoval, no zaujímať by sa oň mohol. Nejaký záškodník so zlými úmyslami by sa takýmto spôsobom mohol zahrávať so službou a s jej užívateľmi.