Úvod Zariadenia Ešte vyšší výkon a nižšia spotreba: Ukázali vylepšené pamäte pre telefóny!

Ešte vyšší výkon a nižšia spotreba: Ukázali vylepšené pamäte pre telefóny!

1

Medzinárodná organizácia JEDEC, ktorá stanovuje štandardy pre mikroelektronický priemysel, oficiálne zverejnila aktualizáciu pre normu Universal Flash Storage.

Universal Flash Storage, skrátene UFS, je typ technologickej normy, ktorá štandardizuje spôsoby ukladania dát na pamäťové karty a interné úložiská spotrebnej elektroniky, hlavne smartfónov, ale aj fotoaparátov, prehrávačov a ďalších zariadení.

Organizácia JEDEC pred dvoma rokmi predstavila UFS 3.0, novú generáciu technológie, ktorá je oproti norme UFS 2.1 až dvojnásobne rýchlejšia a zároveň energeticky úspornejšia. Pomocou tzv. dvojcestného spojenia môže prenos dát prebiehať teoretickou rýchlosťou až 23.2 Gbps.

UFS 3.0 je síce už nejaký ten piatok na svete, zatiaľ ale nie je významne rozšírený, aspoň čo sa smartfónov týka. UFS 3.0 pamäťou disponuje OnePlus 7 a 7 Pro, Galaxy Note10 alebo skladací Galaxy Fold.

Vôbec prvým smartfónom, ktorý na UFS presedlal, bol Samsung Galaxy S6. Udialo sa tak v roku 2015, kedy ním tvorcovia nahradili pomalší a starší štandard eMMC. UFS 3.1 nepredstavuje významnú inováciu, za pozornosť ale stojí. Experti totižto o niečo vylepšili výkon a energetickú efektivitu. Prenosové rýchlosti zostávajú na rovnakej úrovni.

Pamäťové čipy. Ilustr. foto: Wccftech

Kľúčové sú tri vylepšenia: Write BoosterDeepSleepPerformance Throttling Notification. V prvom menovanom prípade prichádza k slovu energeticky nezávislá vyrovnávacia pamäť, ktorá maximalizuje skutočnú rýchlosť zápisu dát. Podobnou technológiou disponujú aj pamäte zariadení iPhone a iPad.

Systém DeepSleep je priamo zameraný na zariadenia z nižších cenových hladín, ktoré môžu využívať najnovší pamäťový štandard bez toho, aby utrpela spotreba energie a z toho vyplývajúca výdrž na jedno nabitie.

Performance Throttling Notification zase upozorní hostiteľský zdroj na obmedzenie výkonu úložiska, ktoré nastalo z dôvodu zvýšenej teploty. Pamäť bude vďaka tomu zapisovať a čítať údaje konzistentnejšie, čo sa môže hodiť pri dynamických operáciách, napríklad pri hraní náročných hier.

UFS 3.1 si určite postupom času osvoja hlavní výrobcovia smartfónov. Predpokladáme, že medzi prvými bude zase OnePlus, (OnePlus 8) a Samsung, ktorý by ním mohol vybaviť Galaxy Note11 (Note20?).