Úvod Zaujímavosti Takto sa šíri koronavírus: Pozrite si ŽIVÚ mapu!

Takto sa šíri koronavírus: Pozrite si ŽIVÚ mapu!

4

Nový typ koronavírusu s označením 2019-nCoV sa po prvýkrát objavil ešte koncom minulého roka v Číne, v meste Wu-chan. Odvtedy sa týmto vírusom nakazilo viac ako 2000 ľudí, z toho približne 60 ľudí ochoreniu podľahlo.

Vírus sa šíri hlavne v okolitých oblastiach centra výskytu, prvé prípady už ale boli zaznamenané a v krajinách mimo Číny. Lekári predpokladajú, že jedna osoba infikovaná vírusom môže v priemere nakaziť dvoch až troch zdravých ľudí.

Vedci z Lancasterskej univerzity odhadli, že v priebehu februára sa môže počet nakazených ľudí v Číne zvýšiť až na takmer 200 tisíc. Vlády niektorých krajín sveta, vrátane tej našej, už prijali preventívne opatrenia, ktoré majú šíreniu nákazy zabrániť.

Tvorcovia z univerzity Johnsa Hopkinsa pripravili interaktívnu mapu, na ktorej môžete takmer v reálnom čase vidieť, ako sa koronavírus šíri po celom svete. Upozornili na ňu autori zo spravodajstva Fox News. Mapa je pravidelne aktualizovaná podľa počtu potvrdených prípadov z celého sveta.

mapa

Mapa čerpá údaje zo Svetovej zdravotníckej organizácie, zo Svetového centra pre prevenciu a kontrolu chorôb ako aj z ďalších organizácií, vrátane čínskej Národnej zdravotníckej komisie.

Interaktívnu mapu aj s prehľadom výskytu nákazy podľa času a miesta môžete sledovať na tejto adrese. Na displejoch mobilných telefónov sa nemusí zobrazovať korektne, preto si ju skôr otvorte na počítači alebo tablete s veľkou obrazovkou.

Medzi príznaky koronavírusu patrí horúčka, kašeľ a dýchavičnosť, čiže bežné prejavy podobné klasickej chrípke. V rámci prevencie by sa ľudia mali vyhnúť cestovaniu do zahraničia, teda hlavne do Číny, mali by dbať na hygienu a nezdržiavať sa v miestach, kde sa vyskytuje väčší počet ľudí.

Koronavírus je momentálne jednou z hlavných tém, ktorá rezonuje v médiách a medzi verejnosťou. Panika ale nie je na mieste. Určite netreba podliehať strachu a katastrofickým scenárom o „smrtiacej nákaze“, ktoré sa neraz stali inšpiráciou pre hollywoodsku filmovú produkciu.

Momentálne máme na Slovensku viac respiračných ochorení ako nakazených vírusom 2019-nCoV v Číne, píše v článku magazín TREND.

Vedci presne nevedia, odkiaľ vírus 2019-nCoV prišiel. Predpokladajú, že pochádza zo zvierat.