Huawei Watch GT 2 sú naozaj krásne. Prevedenie, spracovanie, dizajn, jednoducho všetko. Sú to naozaj vydarené smart hodinky. Majú však jeden problém – nie sú to smart hodinky, ktoré by ste možno čakali. To môže byť dobrá aj zlá vec. Viac vysvetlím v recenzii nižšie.

Podobne ako Huawei Watch GT, aj hodinky Huawei Watch GT 2 sa funkciami viac podobajú na fitness náramok, než na inteligentné hodinky, ktoré ponúka povedzme Samsung či Apple. Bežia totiž na vlastnom operačnom systéme od Huawei – Lite OS, na ktorom si nestiahnete aplikácie a ani si nevychutnáte svižné odozvy a plynulé animácie. Základné funkcie však zvládajú vynikajúco a vynikajúca je aj takmer 2-týždňová výdrž na jedno nabitie.

V čom sa teda Huawei Watch GT 2 líšia od 1. generácie? Tentokrát sú k dispozícii dve verzie. Menšia z nich, 42 mm, je určená pre nežnejšie pohlavie, zatiaľ čo väčšia, 46 mm (v našej recenzii) je určená pre pánov. Rozdiel je však aj vo výbave. Väčšia verzia má k dispozícii reproduktor a mikrofón, cez ktorý môžete po prepojení s telefónom telefonovať. Okrem toho je na zariadení interná pamäť pre prehrávanie hudby bez toho, aby ste so sebou museli ťahať smartfón. Nové sú aj dva senzory – geomagnetický a senzor tlaku vzduchu. No a nakoniec, Watch GT 2 využívajú modernejší a lepší Bluetooth 5.1 (namiesto Bluetooth 4.0).

Je však cena takmer 250 € opodstatnená alebo vám rovnaký zážitok z používania prinesie aj lacnejší náramok?

 

Huawei Watch GT 2: Dizajn a displej

Huawei Watch GT 2 v oboch verziách, 42 mm aj 46 mm, ponúka kvalitný OLED displej s krásnym podaním farieb a dostatočným jasom pre využitie či už v interiéri alebo exteriéri. Nami testovaná 46 mm verzia ponúka displej s rozlíšením 454 x 454 pixelov22 mm remienok. V porovnaní so 42 mm verziou má niekoľko výhod. Má viac operačnej pamäte RAM, má dlhšiu výdrž batérie a jemnejší displej. Inými slovami, 42 mm Watch GT 2 sú v mnohých aspektoch orezanou verziou plnotučnej 46 mm verzie.

V slovenských obchodoch môžete stretnúť 2 verzie Watch GT 2, a to športovú čiernu s gumeným remienkom a tzv. Classic Edition s hnedým remienkom a svetlou lunetou. Verzia s kovovým remienkom sa na Slovensku zatiaľ nepredáva, no ako sa hovorí, čo nie je, môže byť.

Hodinky sú už na prvý dotyk kvalitne spracované. Tentokrát krycie sklíčko zachádza až po úplný okraj displeja hodiniek. Pri prvej generácii končil tam, kde začínala luneta.

Na zadnej strane nájdete mierne vyvýšený senzor rýchlosti tepu, ktorému po oboch stranách robia spoločnosť POGO konektory pre nabíjanie. Keď už sme pri téme nabíjania, v balení si nájdete starú známu nabíjaciu stanicu, ktorú k nabíjačke pripojíte pomocou USB A – USB C kábla.

 

Huawei Watch GT 2: Operačný systém je skutočne Lite

Používateľské rozhranie Lite OS je príjemné a dobre premyslené. Je však cítiť, že ani zďaleka nejde o tak kvalitný, resp. prepracovaný systém ako ten, ktorý používa Samsung. Či už funkcionalitou alebo rýchlosťou.

Vyznať sa v ňom je však hračka. Swipnutím dole sa vám otvoria rýchle nastavenia vrátane rýchleho prístupu k nastaveniu budíka, čo mi na 1. generácii veľmi chýbalo. Swipnutím hore zas zobrazíte notifikácie. Horné hardvérové tlačidlo spúšťa zoznam predinštalovaných aplikácií a spodné tlačidlo si zas môžete nastaviť podľa seba.

K dispozícii je v čase písania tejto recenzie 25 rôznych ciferníkov, čo rozhodne nie je málo, no ak sa vám nepáči ani jeden z nich, máte celkom smolu. Teda aspoň nateraz. Huawei aktualizáciami postupne pridáva ďalšie, no to, kedy prídu ďalšie však vie len Huawei.

Hodinkám chýba aj možnosť multitaskingu, čo pocítite hlavne pri cvičení. Ak spustíte tréning a ste na obrazovke vyhradenej pre cvičenie, nemôžete ju opustiť a zapnúť si napríklad stopky. Toto je niečo, čo Lite OS nedokáže, resp. dokázať nechce. Sčasti určite kvôli tomu, aký výkonný je hardvér, sčasti kvôli výdrži batérie a sčasti kvôli samotnému systému, ktorý na to nebol prispôsobený.

Podobne ako pri 1. generácii Watch GT sa mi úplne nepáči to, ako hodinky pracujú s notifikáciami. Tie na ne síce chodia úplne bez problémov, no keď sú na hodinkách, nič s nimi nespravíte. Bolo by dobré, ak by ste na správu vedeli odpovedať, kľudne aj predvolenými správami, poprípade ak by ste si mohli otvoriť mail a pozrieť či je to len ďalší spam alebo niečo, kvôli čomu sa vám oplatí vytiahnuť telefón z vrecka.

Aj napriek týmto výhradám si však nemyslím, že operačný systém je vyslovene zlý. K všetkému, na čo som hodinky používal som sa dostal rýchlo a spoľahlivo. Či už to bol samotný čas, upozornenia, rýchlosť tepu alebo počet prejdených krokov, všetko som mal k dispozícii okamžite alebo takmer okamžite. Ak by som si mal vybrať medzi výdržou batérie a mierne pomalším či osekanejším systémom, určite by som si vybral dlhšiu výdrž.

 

Huawei Watch GT 2: Batéria a výkon

Huawei tvrdí, že ich hodinky ponúkajú 2-týždňovú výdrž batérie. Možno v laboratórnych podmienkach. Ak si však zapnete automatické a kontinuálne meranie rýchlosti tepu a hodnoty stresu, výdrž batérie začne klesať. Nikdy však neklesne tak nízko, že by som si povedal, že na jedno nabitie vydržia vyslovene krátko. Len namiesto každých 2 týždňov budete nabíjať každých 10, v lepšom prípade každých 12 dní. To sú fantastické čísla, ktoré by som rád videl aj pri iných zariadeniach. Pochopiteľne, výdrž sa rapídne znižuje napríklad pri zapnutí vstavaného GPS, ktoré je prekvapivo presné (otestované cez Google Maps). Ak by ste ho nechali zapnuté stále, hodinky by to vzdali už po 30 hodinách, čo je paradoxne stále viac ako výdrž konkurenčných hodiniek.

 

Vo vnútri hodiniek sa nachádza 4 GB interná pamäť (z toho voľných cca. 2,27 GB) pre prehrávanie hudby či už priamo cez hodinky alebo pripojené Bluetooth slúchadlá. Samotné zariadenie poháňa vlastný čip Kirin A1, teda rovnaký čip, aký nájdeme aj v nových bezdrôtových slúchadlách FreeBuds 3.

V čom však výbava Watch GT 2 poriadne, ale že poriadne zaostáva, je kapacita operačnej pamäte RAM. Pri 32 MB pamäti (46 mm verzia), resp. 16 MB (42 mm verzia) sa čudujem, že sa hodinky nezaseknú už len pri pomyslení na to, že sa ich dotknem. Prekvapivo sa však nezaseknú a fungujú dobre či už počas bežného dňa alebo počas cvičenia.

 

Huawei Watch GT 2: Verdikt

Pri kúpe Huawei Watch GT 2 by ste si mali dať veľký pozor na to, akú verziu kupujete. Medzi oboma veľkosťami je totiž obrovský rozdiel. Zatiaľ čo Watch GT 2 46 mm ponúkajú všetko, čo by ste čakali, 42 mm verzia nie. Je síce elegantnejšia a viac sa hodí pre nežné pohlavie, náročnejší zákazníci s ňou nemusia byť úplne spokojní.

S Watch GT 2 som bez dvoch dní strávil celý mesiac, za ktorý som si ich skutočne zamiloval. Veľmi sa mi páči vylepšený dizajn, ktorý pôsobí elegantnejšie, prepracovanejšie a modernejšie. Hlavným dôvodom, prečo ich rád nosím a prečo ich preferujem pred plnohodnotnými hodinkami je však jednoznačne výdrž batérie. Pocit, že si na predĺžený víkend nemusím baliť aj nabíjačku na hodinky je na nezaplatenie.

Treba si však uvedomiť, že Huawei Watch GT 2 sú hodinky určené skôr pre pasívne sledovanie rýchlosti tepu, počtu prejdených krokov, úrovne stresu či spánku. Náruživí a náročnejší športovci by tak z nich mohli ostať sklamaní, preto ich tejto jednej cieľovej skupine neodporúčame.

Bežní ľudia ako ja a väčšina z nás by z nich však mala veľkú radosť. Ak vám nevadí, že ich cena miestami atakuje takmer 250 €, nemáte sa čoho obávať. Získate zariadenie, ktoré vám bude slúžiť v dobrom aj v zlom. A o to presne ide. Technológií, ktoré skutočne slúžia vám a nie vy im, je prekvapivo málo.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
90 %
Dizajn
95 %
Funkcie
70 %
Výdrž
100 %