Úvod Zariadenia SmartTV OnePlus TV bude pravidelne aktualizovaná po dobu troch rokov. Minimálne

OnePlus TV bude pravidelne aktualizovaná po dobu troch rokov. Minimálne

0
Ilustračná fotografia

Softvérové aktualizácie sú v prípade inteligentnej spotrebnej elektroniky dôležité. Najčastejšie sa skloňujú v kontexte smartfónov, ktoré vďaka nim získajú v priebehu životnosti nové funkcie, vyššie verzie operačných systémov a v neposlednom rade bezpečnostné záplaty.

Najlepšie aktualizačné renomé má vo svete smartfónov Apple a jeho systém iOS. Zariadenia s operačným systémom Android sú na tom kvôli výraznej fragmentácii horšie, no aj v tomto priestore badať za posledné roky zlepšenia.

Napriek tomu sú na tom smartfóny OS Android ďaleko lepšie ako inteligentné televízory s rovnakým operačným systémom, resp. jeho odnožou Android TV. Doručovanie aktualizácií je často nekonzistentné, na opravy chýb môže užívateľ čakať dlho a ani počet samotných dostupných aktualizácií zrovna neohuruje.

OnePlus TV
Ilustr. foto.

Neexistuje však žiadny dôvod na to, aby mali televízory obmedzenú či nedostatočnú softvérovú podporu. Dnešné TV sú pripojené na internet, pracujú s aplikáciami a ďalšími prvkami, ktoré môžu byť zdrojom digitálnych hrozieb, ale aj predmetom inovácií.

OnePlus TV

Už nejaký čas je známe, že čínsky výrobca plánuje na trh priniesť svoj prvý inteligentný televízor pomenovaný ako OnePlus TV. Vieme, že bude využívať operačný systém Android TV, úzke prepojenie so smartfónom a zobrazovací panel Quantum Dot LED (QLED) s uhlopriečkou 55 palcov.

OnePlus TV by mal dokázať konkurovať produktom renomovaných výrobcov Samsung a Sony. Obzvlášť Samsung je v segmente inteligentných televízorov ako doma a užíva si trhovú presilu.

Šéf OnePlus Pete Lau potvrdil, že ich inteligentný televízor bude dostávať softvérové aktualizácie po dobu najmenej troch rokov. Kvalitnú softvérovú podporu výrobcovia deklarujú hlavne pri smartfónoch. Pri televízoroch ide skôr o výnimku. Pete Lau tak týmto vyhlásením určite nazbieral pár bodov k dobru.

Vo vyhlásení je dôležité slovíčko „najmenej“. Televízory zákazníci nevymieňajú každý jeden, dva alebo roky. Výrobca má zrejme snahu doručovať aktualizácie aj v dlhšom časovom horizonte. Na druhú stranu ťažko predpovedať, aká bude situácia o tri a viac rokov z hľadiska hardvérovo-softvérových nárokov.

Smartfóny OnePlus majú výbornú softvérovú podporu. Platiť by to malo aj o televízoroch. Aspoň po určitú dobu.