Úvod Výrobcovia Kto aktualizuje najčastejšie a najlepšie? Tento výrobca má navrch!

Kto aktualizuje najčastejšie a najlepšie? Tento výrobca má navrch!

0

Doručovanie softvérových aktualizácií nie je vo svete Android smartfónov vôbec jednotné. Niektorí výrobcovia doručujú softvérové aktualizácie často a pravidelne, iní si s nimi dávajú načas.

Svoju úlohu tiež zohráva, z akej kategórie zariadenie pochádza, a ako dlho sa nachádza na trhu. Vlajkové lode dostavajú aktualizácie častejšie a pravidelnejšie ako smartfóny z nižších tried. Lepšie sú na tom tiež zariadenia s novším dátumom výroby než staršie kúsky.

Výborný pohľad na úroveň softvérovej podpory jednotlivých výrobcov Android smartfónov ponúkajú analytici z výskumnej spoločnosti Counterpoint. Zostavili rebríček, ktorý jasne ukazuje, ktorí výrobcovia pripravujú aktualizácie pre svoje zariadenia najspoľahlivejšie.

Analytici sa vo svojom skúmaní zamerali na zariadenia, ktoré si zákazníci zakúpili v období od 3. štvrťroka 2018 po koniec 2. štvrťroka 2019. Lídrom spomedzi všetkých výrobcov smartfónov je jednoznačne Nokia v zastúpení konzorcia HMD Global.

nokia
Zdroj: Counterpoint

Nokia pritom produkuje skôr cenovo dostupnejšie smartfóny, ktoré sa často k vlajkovej kategórii ani nepriblížia. Využívajú ale čistý operačný systém Android One. 96 percent všetkých smartfónov Nokia, ktoré si zákazníci zakúpili v poslednom roku, je vybavených operačným systémom Android 9 Pie. Nokia v tejto oblasti dokonca prekonala renomovaný Samsung.

Áno, je tu Android 10. Ten však bude oficiálne sprístupnený 3. septembra. Nokia už informovala, že na túto najnovšiu verziu povýši v priebehu najbližších mesiacov 17 svojich smartfónov.

Nokia
Zdroj: Counterpoint

V rebríčku sa nachádza desiatka popredných výrobcov smartfónov. Netreba však zabúdať na Google a OnePlus. To, že sú na tom smartfóny od Google po softvérovej stránke najlepšie, je z princípu jasné. Výbornú softvérovú podporu má aj OnePlus, čo zase dokazuje rebríček AOSMark.

Experti z Counterpoint sú presvedčení, že výrobcovia smartfónov musia zintenzívniť poskytovanie softvérových a bezpečnostných aktualizácií.

Analytik Abhilash Kumar pripomína, že výrobcovia často aktualizujú ako prvé vlajkové zariadenia s vyššou cenou, no prítomnosť najnovšieho softvéru je rovnako dôležitá aj pri smartfónoch z nižších či najnižších cenových hladín.

Všetky podrobnosti nájdete v čerstvo publikovanej správe spoločnosti Counterpoint.