Huawei P30 Pro bol predstavený ešte v marci spolu s menším, no rovnako zaujímavým Huawei P30. Je to v roku 2019 dobrá voľba alebo sa radšej oplatí siahnuť po konkurenčných modeloch ako Galaxy S10 či Galaxy S10+?

Huawei P30 Pro som používal posledné 2 mesiace, čo mi dalo dosť času pozrieť sa na to, čo skutočne ponúka a či je skutočne tak dobrý, ako o ňom Huawei hovorí. Poďte sa spolu so mnou pozrieť na to najlepšie, čo Huawei do dnešného dňa vyrobil.

Huawei P30 Pro: Dizajn a spracovanie

P30 Pro je nádherný smartfón. Mnohí ho opisujú ako technologický klenot, čo je popis, ktorý mu nesmierne sedí. Je nabitý vynikajúcim hardvérom obaleným v nádhernom tele, ktoré v porovnaní s ostatnými telefónmi doslova žiari.

Telefón z oboch strán objíma sklo, ktoré pokope drží kovový rám. Je vďaka tomu trochu šmykľavý, no ani zďaleka nie až tak, ako tomu bývalo v minulosti.

Dominantou P30 Pro je samozrejme 6,4-palcový displej, ktorý až na malinký výrez prekrýva celú prednú stranu. Vzadu už nájdeme tradičný náklad fotoaparátov, ktoré sú v prípade P30 Pro druhým dominantným prvkom. Uložené sú opäť vertikálne, tentokrát dokonca v dvoch radoch.

Vrátim sa späť k výrezu, keďže ten je väčšinou najhorúcejšou témou týkajúcou sa dizajnu zariadenia. Tento rok máme možnosť sledovať súboj dvoch riešení. Jedným je výrez v tvare kvapky a tým druhým diera v displeji, ktorú môžeme vidieť pri Galaxy S10+. Osobne mi nevadí ani jedno riešenie, no ak by ste mi ku krku priložili nôž, rozhodol by som sa pre výrez v tvare kvapky, ktorý ponúka práve P30 Pro.

Huawei P30 Pro je dostupný v niekoľkých farebných prevedeniach, ktoré sú skutočne nádherné. Na Slovensku sa stretnete s gradientnou bielou, gradientnou modrou a s čiernou verziou. Ja som testoval modré prevedenie, ktoré mi prišlo ako najkrajšie, no musím uznať, že aj biela verzia je skutočne úchvatná.

Huawei P30 Pro: Fotoaparáty ako žiadne iné

Huawei to tento rok s P30 Pro skutočne rozbalil vo veľkom. Na zadnej strane telefónu nájdete úplne nový 40 Mpx Super Sensing senzor, ktorý prekrýva objektív s clonou f/1.6.

Vysoké rozlíšenie je skvelá záležitosť, no oveľa dôležitejší je v tomto prípade spomínaný Super Sensing senzor. Huawei nahradil klasický RGB senzor (červené, zelené a modré pixely) za nový, RYYB senzor (červené, žlté, žlté a modré pixely).

Keď som telefón testoval ešte týždeň pred predstavením, zástupcovia firmy mi vysvetlili, že takéto rozloženie pixelov umožní zariadeniu zachytiť viac svetla. Žlté pixely totiž prepúšťajú svetlo, ktoré by si inak museli deliť červené a zelené pixely.

Na prvý pohľad mi to prišlo ako marketingový ťah, ktorý v praxi nebude mať opodstatnenie. Nemohol som sa viac mýliť. Huawei P30 Pro skutočne v noci vidí viac ako človek. Neveril som, čoho všetkého je súhra softvéru a hardvéru možná, no teraz už viem, že hranicou je skutočne obloha.

IMG_20190328_145218
IMG_20190328_145221
IMG_20190328_145224
IMG_20190328_145226
IMG_20190328_145233
IMG_20190328_145240

Pri hlavnom senzore nájdete ešte dva ďalšie senzory. Ultraširokouhlý 20 Mpx senzor (f/2.2) a 8 Mpx telefoto senzor schopný až 5x optického alebo 10x hybridného zoomu. P30 Pro dokáže niekedy vidieť až strašidelne „ďaleko“.

Trochu ma mrzí, že Huawei z aplikácie fotoaparátu vyškrtol možnosť aktivovať 3x priblíženie, keďže to bolo v mojom prípade najpoužívanejšie. Každopádne, ani 5x priblíženie nie je na zahodenie. V terminológii klasických objektívov ide o 125 mm objektív, ktorý Huawei šikovne poskladal do uzučkého tela smartfónu. Spravil tak vďaka inovatívnemu „periskopu,“ ktorý obraz odráža ako skutočný periskop.

IMG_20190327_101645
IMG_20190327_101648
IMG_20190327_101652
IMG_20190327_101656
IMG_20190327_101706

Aj vďaka tomu dokáže Huawei P30 Pro poskytnúť až 50x digitálny zoom, ktorý je síce takmer nepoužiteľný pri fotení z ruky, no pri fotení zo statívu alebo pri opretí o pevný podklad sa aj s ním dajú zachytiť zaujímavé zábery.

Jedným z najväčších rozdielov medzi menším P30 a dospelejším P30 Pro je ToF senzor (Time of Flight), ktorý meria hĺbku záberu, vďaka čomu vie presnejšie vyhodnotiť, čo rozmazať a čo ponechať ostré. Ako už asi tušíte, táto funkcia sa využíva hlavne pri fotení tzv. portrétoviek. ToF senzor sa okrem toho využíva aj na 3D mapovanie prostredia, vďaka čomu s telefónom môžete celkom presne zmerať napríklad vzdialenosť.

Vo výbave nakoniec nájdeme aj 32 Mpx selfie fotoaparát ukrytý v spomínanom výreze. Nejde o najlepší selfie foťák na trhu, toto ocenenie musím nechať pre S10+, no absenciou kvality v žiadnom prípade netrpí.

IMG_20190327_081004
IMG_20190327_081009
IMG_20190327_081013
IMG_20190327_081035

Celkovo Huawei P30 Pro ponúka najlepší zážitok z používania fotoaparátu na trhu. Porovnávam ho pritom s veľkými smartfónmi ako Galaxy S10+ či minuloročnými generáciami veľkých výrobcov.

Huawei P30 Pro: Výkon, na ktorý sme si zvykli

Píšem to azda v každej recenzii high-end modelu a napíšem to znovu. Ak by som mal z prémiového zariadenia pocit, že nezvláda všetky aplikácie a hry, okamžite by v teste zlyhal. To našťastie pri P30 Pro nehrozí. Vybavený je totiž vlajkovým čipsetom Kirin 980, ktorý sa objavil aj v minuloročnom Mate 20 Pro.

Silnou stránkou Huawei zariadení je fakt, že zariadenia nie sú rýchle len pár dní či týždňov po prvom zapnutí, oni rýchle ostávajú celé mesiace a roky. Je to vďaka perfektnej implementácii AI do používateľského prostredia EMUI.

Telefón sa postupne učí, ktoré aplikácie používate najčastejšie, aby si ich v budúcnosti pripravil a otvoril ich rýchlejšie. A je to cítiť. Pochopiteľne, momentálne netuším, ako sa P30 Pro bude správať po roku či dvoch, no po dvoch mesiacoch je rovnako rýchly, ak nie rýchlejší, ako keď som ho rozbalil prvýkrát.

Čo sa týka pamätí, ktoré sú rovnako dôležité ako procesor, P30 Pro ponúka 8 GB RAM, čo je viac než dosť na všetky aplikácie a hry bez toho, aby ich telefón musel zakaždým načítať odznova. Rovnaký príbeh P30 Pro píše aj v kapitole vnútorného úložiska. Ja som používal 256 GB verziu, dostupná je aj 128 GB.

Pamäť sa dá aj rozšíriť pomocou nanoSD slotu. Takúto pamäťovú kartu momentálne nevyrába nikto iný, ako Huawei. Dostupná je v 128 GB kapacite za približne 57 €. Je však pravdepodobné, že jej cena bude ďalej klesať.

Huawei P30 Pro: Skoro najlepší displej

Huawei P30 Pro disponuje 6,47-palcovým OLED displejom s rozlíšením 2 340 x 1 080 pixelov. Hneď na začiatku poviem, že nie je tak kvalitný ako displej na Galaxy S10 či S10+. Samsung tento rok v technológii zobrazovacích panelov spravil obrovský kus roboty a je to cítiť. OLED displej na P30 Pro však netreba hneď odpisovať. Ide o kvalitný kus displeja s verným podaním farieb, vysokým jasom a nádhernou citlivosťou.

Displej na P30 Pro ponúka ešte jeden trik, a to zabudovaný snímač odtlačkov prstov. Ide o menej bezpečný optický snímač, ktorý však Huawei vylepšil natoľko, že je rovnako rýchly ako ten, ktorý ponúka Galaxy S10.

Snímač v P30 Pro je OVEĽA lepší, ako ten, ktorý sa nachádzal v Mate 20 Pro z minulého roka. Je presnejší, rýchlejší a lepšie umiestnený. Pri Mate 20 Pro to bolo skôr utrpenie v mene technologického pokroku, pri P30 Pro už ide o skutočne príjemný spôsob, akým si zabezpečiť telefón.

Alternatívou k zabezpečeniu telefónu prostredníctvom odtlačku prsta je 3D sken tváre, ktorý využíva 32 Mpx selfie fotoaparát. Vzhľadom na to, že P30 Pro neponúka všetky biometrické senzory, ktoré boli súčasťou Mate 20 Pro ide o menej bezpečný spôsob. Skúšal som to, no P30 Pro sa mi však nepodarilo odomknúť fotkou, ani videom.

Huawei P30 Pro: Batériový maratónec

Ako som spomínal, Huawei P30 Pro je po zuby vyzbrojený tým najlepším, čo mal Huawei v čase jeho navrhovania k dispozícii. Súčasťou telefónu je tak aj veľká, 4 200 mAh, batéria, ktorú nabijete priloženou 40 W USB C nabíjačkou. Ak vám údaj 40 W nič nehovorí, tak vedzte, že z 0 % na 70 % telefón nabijete za 30 minút. Do 100 % batériu dotlačíte do jednej hodiny. V porovnaní s konkurenciou, ktorá je výrazne pomalšia, ide o fantastickú záležitosť, na ktorú nedám dopustiť. Neraz sa mi stalo, že som mal telefón takmer vybitý a musel som niečo rýchlo vybaviť v meste. 10 – 15 minút na nabíjačke a P30 Pro bol opäť pripravený pomôcť mi.

Úplne bežne sa mi stávalo, že som Huawei P30 Pro večer pripájal k nabíjačke so 40 % batérie, niekedy to dokonca bolo aj viac, no vtedy som ho nepoužíval až tak intenzívne. Pri sledovaní Netflixu (HDR) mi za 4 hodiny pri jase nastavanom zhruba na 50 % ubudlo približne 20 % batérie. To je parádny výsledok, z ktorého by si mohli brať príklad aj ďalšie firmy.

Spomeniem aj možnosť nabiť P30 Pro pomocou bezdrôtovej nabíjačky. Táto možnosť na menšom a lacnejšom P30 chýba.

Huawei P30: Softvér a slabé audio

Huawei vo svojich zariadeniach využíva softvér známy ako EMUI. Postavený je na zatiaľ najnovšom Android 9 Pie a vyzerá, no, pre niekoho celkom neprehľadne. Na všetko je liek, a tak sa po pár zmenených nastaveniach s P30 Pro dá pracovať tak, ako na akomkoľvek inom Android zariadení.

V základnom nastavení sa totiž všetky aplikácie ukladajú na plochu, vďaka (alebo kvôli) čomu vyzerá EMUI ako iOS od Apple. Osobne nie som fanúšikom takéhoto rozhrania, preto som si v nastaveniach zapol možnosť schovať všetky aplikácie do šuplíka (Drawer) a na ploche mal len tie najpoužívanejšie appky.

EMUI je systém plný rôznych funkcií, z ktorých sú mnohé prinajlepšom zbytočné a mnohé doslova otravné. EMUI je však zároveň aj vysoko optimalizovaný systém, ktorý šetrí energiu a ako som spomínal vyššie, funguje výborne aj po dlhom čase používania.

Z čoho som ostal fakt sklamaný bol však reproduktor. Na P30 Pro chýba 3,5 mm výstup pre slúchadlá, čo sme čakali, no čo sme nečakali je zanedbaný zvuk z reproduktora.

Maximálna hlasitosť je v porovnaní s inými telefónmi podobnej cenovej kategórie jednoducho nižšia. Huawei bol okrem toho kvôli dizajnovým rozhodnutiam nútený odstrániť vrchný reproduktor pre telefonovanie. Namiesto toho využíva systém, kde rozvibruje celý OLED displej a zvuk do ucha prenáša týmto spôsobom.

Huawei P30 Pro: Mal by som si ho kúpiť?

Ak sa vám páči dizajn, fotoaparáty, displej systém Huawei, neváhajte. Huawei P30 Pro je skvelou voľbou pre všetkých ľudí, ktorí od telefónu vyžadujú to najlepšie. Pridajte si k tomu spracovanie na úrovni, ktorá miestami prekonáva Apple aj Samsung, dizajn aký nenájdete nikde inde a dostanete zariadenie, ktoré za to rozhodne stojí.

Vedzte, že vo vrecku budete nosiť telefón s fotoaparátmi, ktoré vám dajú pocit bystrozrakosti s možnosťou nenabíjať ho každý deň. Spoľahnúť sa môžete aj na výkon, ktorý patrí medzi špičku v mobilnom priemysle a ktorý vám pomôže dosiahnuť presne to, čo chcete.

AKTUALIZÁCIA: Výrobca momentálne bojuje s vládou USA, ktorá americkým spoločnostiam zakázala predávať svoje technológie spoločnosti Huawei. Celý priebeh sledujeme.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
100 %
Dizajn
95 %
Displej
90 %
Fotoaparáty
95 %
Výkon
95 %
Systém
90 %
Výdrž
95 %