Úvod Elektromobilita Tesla Elon Musk: Budúci rok predstavíme batériu, ktorá vydrží 1,6 milióna km!

Elon Musk: Budúci rok predstavíme batériu, ktorá vydrží 1,6 milióna km!

7

Často kontroverzný šéf automobilky Tesla, Elon Musk, predstavil plány týkajúce sa základu azda každého elektromobilu – batérií. Spoločnosť má pracovať na nových batériách, ktorých životnosť sa bude pohybovať na úrovni 1,6 milióna kilometrov (1 milión míľ).

Musk svoje plány predstavil na konferencii Tesla Autonomy Investor Day, počas ktorej zároveň podotkol, že elektromobily musia byť odolné, inak nebude fungovať ekonomika.

Vozidlá sú dnes vyrábané tak, aby vydržali 1 milión míľ. Motory sú navrhnuté, testované a odobrené na výdrž 1 milión míľ,“ hovorí Musk. Šéf Tesly však zároveň priznal, že batérie takúto „výdrž“ bohužiaľ nemajú.

Model 3 vydrží 1,6 milióna km, batérie 500 až 800 tisíc km

Musk len pred týždňom prezradil, že Model 3 navrhli tak, aby vydržal fungovať tak dlho, ako kamióny, teda približne spomínaných 1 milión míľ. Jeho batérie pritom majú životnosť približne 500 až 800 tisíc kilometrov, čo v žiadnom prípade nie je zanedbateľné.

Tesla v budúcnosti plánuje ponúkať aj výmenu batérií, čo zatiaľ vo väčších číslach potrebné nie je.

Batérie, na ktorých pracujeme a ktoré sa do výroby dostanú pravdepodobne už budúci rok sme navrhli špecificky s 1 miliónom míľ v mysli,“ dodal Musk.