Úvod Elektromobilita Tesla Za 5 minút až 120 km: Tesla predstavila nový Supercharger V3!

Za 5 minút až 120 km: Tesla predstavila nový Supercharger V3!

0

Tak ako bolo zo strany Tesly avizované, sa nakoniec aj stalo. Spoločnosť Elona Muska sprístupnila ďalšiu generáciu nabíjania pre elektromobily. Takzvaný Supercharger V3 disponuje tekutinou chladenými káblami, aby dokázal poskytnúť kadenciu o veľkosti slušných 250 kW.

Vďaka tejto inovácii budeme môcť v priebehu iba 5 minút doplniť toľko šťavy, že nám pri používaní ľudového Modelu 3 vystačí na prejdenie až 120 kilometrov. Spočiatku pôjde o jediný elektromobil z portfólia americkej automobilky s nevyhnutnou softvérovou podporou. Postupom času sa pridá aj luxusný sedan Model S vrátane SUVčka Model X, no zatiaľ nevieme presne povedať, kedy ich čaká aktualizácia.

Keby sme porovnali novú nabíjaciu stanicu Supercharger V3 a jej kapacity s konkurenciou od koncernu Volkswagen, tak ponúka približne o 100 kW slabšiu kadenciu. Zatiaľ to ale stačí. Ako píše server CNET, spotrebiteľský trh momentálne neponúka žiadne kompatibilné vozidlo.

Veci budú iné až po príchode avizovaného elektromobilu Porsche Taycan. Vyššie spomínaných 5 minút nabíjania nám potom umožní predĺžiť dojazd až o takmer 160 kilometrov. A to už je čo povedať.

Nový Supercharger V3 je v týchto dňoch dostupný iba na území amerického mesta Fremont, kde má Tesla svoju hlavnú fabriku, a to navyše v beta verzii. Plnohodnotné nabíjacie stanice prídu na svet až v druhom štvrťroku, takže si na ich globálne rozšírenie ešte chvíľu počkáme.