Úvod Výrobcovia Qualcomm Rany z každej strany: Qualcomm Apple nepredal kľúčové komponenty pre iPhone

Rany z každej strany: Qualcomm Apple nepredal kľúčové komponenty pre iPhone

2

Renomovaný výrobca čipsetov odmietol predať kalifornskej spoločnosti 4G čipy pre jeho nové iPhony. Vedenie Apple preto rozhodlo, že siahnu po alternatíve od spoločnosti Intel. Ide o výsledok obchodnej vojny s Qualcommom, ktorý je nielen kvôli jeho monopolným praktikám zapletený do súdnych ťahaníc.

Vyplýva to z nedávno vyslovených slov člena vrcholového manažmentu Apple. Jeff Williams pred súdom prezradil, že kvôli nezhodám ohľadne patentov museli hľadať náhradného dodávateľa strategických súčiastok pre ich minuloročné iOS smartfóny iPhone XS a iPhone XR.

Ako píše CNET, COO Apple svedčil v kauze monopolných praktík spoločnosti Qualcomm, z ktorých ju obviňuje americká FTC (Federal Trade Commision).

Konkurent Intelu vraj ponúkal svojim zákazníkom exkluzívne zmluvy, vďaka čomu mali príležitosť vyhnúť sa príliš drahým licenčným poplatkom. Museli však prerušiť kontrakty s inými výrobcami čipsetov, aby mal všetky dodávky len sám pre seba. Preto to skončilo tak, ako to aj skončilo.

Čo bude nasledovať, momentálne nikto nevie, no rozhodne nepôjde o nič dobré. Každá jedna strana musí počítať s určitým stratami. Otázna je teraz už iba ich veľkosť.