Úvod Aplikácie Programátori sú nešťastní: Výrobcovia to preháňajú so šetrením batérie!

Programátori sú nešťastní: Výrobcovia to preháňajú so šetrením batérie!

0

Takzvané zabíjanie zbytočných procesov a spustených aplikácií na pozadí operačného systému Android je praktické, keďže sa takýmto spôsobom ušetria zdroje, hlavne energia z batérie. To ale platí iba v tom prípade, ak sú procesy a aplikácie skutočne spustené zbytočne.

Podľa vývojárov to ale výrobcovia smartfónov s automatickým zabíjaním aplikácií na pozadí preháňajú. Výkon a schopnosti inteligentných mobilov, ktoré sú už dávno skôr vreckovými počítačmi, rok od roku stúpa.

Výrobcovia sa ale musia stále potýkať s obmedzenou zásobou energie. Aj keď sa v tejto oblasti zaviedlo niekoľko inovácií, zásadné nie sú. Kapacita akumulátorov mierne vzrástla a skvelé sú aj technológie rýchleho nabíjania. Stále sa však musíme vo väčšine prípadov zmieriť s jedným užívateľsky náročnejším dňom výdrže na jedno nabitie. Česť výnimkám.

Výrobcovia smartfónov sa pri vidine čo najlepšej výdrže na jedno nabitie snažia ušetriť energiu, kde sa dá. Jednu z účinných možností predstavuje práve prísnejšie riadenie procesov na pozadí. V konečnom dôsledku ale môžu byť takéto kroky skôr na obtiaž.

Ak chcete potenciál moderných smartfónov využívať na maximum, často potrebujete mať niektoré aplikácie spustené na pozadí. Napríklad fitness aplikácie, ktoré zaznamenávajú dáta o fyzickej aktivite alebo spánku.

Pokiaľ potrebujete vykonávať operácie v rôznych aplikáciách, spoliehate sa na multitasking. Prepínanie medzi aktívnymi aplikáciami je prínosné iba do toho momentu, kedy ju systém zabije a musí sa načítať opätovne.

urbandroid
dontkillmyapp.com

Na problém s nadmerným zabíjaním aplikácií na pozadí v zariadeniach jednotlivých výrobcov poukazuje web s trefným názvom . Za touto stránkou stoja českí vývojári Urbandroid, z ktorých dielne pochádzajú celosvetovo známe aplikácie TwilightSleep as Android. Tieto aplikácie pracujú na pozadí systému a tak sú vývojári s problematikou veľmi dobre oboznámení.

Podľa hodnotenia na uvedenom webe je na tom najhoršie Nokia. Smartfóny Nokia (s OS Android 9 Pie) podľa neho likvidujú po 30 minútach po vypnutí obrazovky akýkoľvek proces na pozadí, vrátane už spomenutých športových aplikácií. Neveľmi dobre je na tom tiež OnePlus.

Naopak, slobodnejší prístup razí HTC alebo čistý operačný systém Android, ktorý zastupujú zariadenia Google Pixel. Web  neponúka len hodnotenia, ale aj riešenia.

Vo väčšine prípadov nájdete krátky návod, ktorý vám pomôže vyčleniť aplikácie z optimalizácie nastavenej výrobcom.Problémom je, že vývojári aplikácií tento stav ovplyvniť nevedenia.

Pri nespokojnosti s fungovaním aplikácie ale užívatelia konfrontujú vývojárov. Navštívte web Don’t kill my app! a pozrite sa oboznámte sa s hodnotením vybraných výrobcov smartfónov.