Úvod Výrobcovia Meizu Meizu ukázal smartfón, na ktorom nenájdete žiadne fyzické tlačidlá ani otvory

Meizu ukázal smartfón, na ktorom nenájdete žiadne fyzické tlačidlá ani otvory

Ani jedno tlačidlo, ani jeden otvor.

1
Meizu Zero
Meizu Zero s podložkou pre bezdrôtové nabíjanie

Čínskym technologickým výrobcom odvaha nechýba a čerstvým príkladom je koncept Meizu Zero – prvý smartfón, ktorý nemá žiadne tlačidlá pre ovládanie hlasitosti alebo zapnutie, žiadny otvor pre nabíjanie a dokonca nemá ani mriežku pre reproduktor.

Meizu Zero je akýmsi technologickým monolitom. Vyrobený je akoby z jedného kusu materiálu, v tomto prípade keramiky. Jednoliate telo nenarúša absolútne žiadny prvok. A novinka neexistuje iba na papieri.

Výrobca Meizu ju dnes predviedol na tlačovom podujatí v domovskej krajine v Číne. Jasne ale uvádza, že ide o koncept a preto zatiaľ neexistuje žiadna informácia o prípadnom komerčnom nasadení v (ne)ďalekej budúcnosti.

meizu zero
Meizu

Meizu Zero je však skutočne pôsobivým kusom smartfónu. Kľúčovú úlohu zohráva bezdrôtové nabíjanie s výkonom 18W, ktoré je najrýchlejšie, aké v tejto kategórii produktov existuje. Bezdrôtová nabíjačka sa, samozrejme, nachádza priamo v balení. Inak by ste zariadenie ani nenabili.

Pre zapnutie a vypnutie smartfónu a pre ovládanie hlasitosti slúžia takzvané virtuálne tlačidlá. Ide o na dotyk a tlak citlivé miesta po stranách zariadenia, ktoré vďaka jemnej vibrácii napodobnia fyzickú odozvu.

meizu zero
Meizu

Do Meizu Zero ani nevložíte SIM kartu. Tá už tam totižto je priamo od výroby. Vďaka eSIM technológii si svoje telefónne číslo a typ služby jednoducho aktivujete pomocou operátora. Na našom trhu si eSIM prvenstvo pripisuje operátor Orange a hodinky Samsung Galaxy Watch.

Meizu Zero je inak vlajkovou loďou, ktorá disponuje 6-palcovým OLED displejom so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov, rozpoznávaním tváre alebo napríklad bezdrôtovým spojením Bluetooth 5.0. Vzhľadom na celistvosť tela neprekvapuje krytie IP68.

meizu zero
Meizu

Meizu tvrdí, že je ich novinka ukážkou budúcich trendov v dizajne. Jej komerčné nasadenie by si istotne mnohí priali. Opodstatnené ale bude až vtedy, keď sa eSIM stane široko podporovaným štandardom.