Samsung počas leta okrem špičkového Samsung Galaxy Note 9 predstavil aj novú vlajkovú loď v kategórii tabletov. Volá sa Galaxy Tab S4 a na prvý pohľad vyzerá ako splnený sen pre ľudí, ktorí potrebujú stroj schopný produktivity aká sa pri tabletoch tak často nevidí. V recenzii sa pozrieme na to, ako sa mu tieto očakávania darí naplniť v skutočnom svete.

Samsung Galaxy Tab S4: Základy

Samsung Galaxy Tab S4 je vo svete Android tabletov vzácnym kúskom. Prečo? Na trhu jednoducho nie je dosť high-end tabletov, ktoré by dokázali ponúknuť to, čo najnovší kúsok od Samsungu. Ide o pokračovanie, resp. rozšírenie podobne špecifickej kategórie, ktorú Samsung vytvoril pri zariadeniach radu Galaxy Note. Pochopiteľne, najväčšou konkurenciou pre Galaxy Tab S4 je iPad Pro, no ten spadá pod iOS ekosystém, ktorý sa s Android tabletmi porovnávať príliš nedá.

V prvom rade, nejde o lacnú záležitosť. Tablet vo Wi-Fi verzii stojí 699 €, a to nemá klávesnicu. Puzdro s klávesnicou si môžete dokúpiť za 99 €, čo možno znie ako veľa, no naozaj sa to oplatí. Spolu s ňou totiž zariadenie ožije a odomkne svoj skutočný potenciál. Najväčšou výhodou Tab S4 je totiž jeho spratnosť. Oproti notebookom (aj tým najľahším) je tenší, ľahší a mobilnejší. Okrem toho má nádherný displej a azda najlepší stylus na trhu.

[the_ad id=“16606″]

Samsung Galaxy Tab S4: Špecifikácia

  • Displej: 10,5“ Super AMOLED, 2 560 x 1 600 pixelov, 287 ppi
  • Čipset: Snapdragon 835, Adreno 540
  • Pamäť: 4 GB RAM a 64/256 GB úložisko rozšíriteľné o 512 GB
  • Fotoaparáty: 13 Mpx zadný, 8 Mpx predný
  • Batéria: 7 300 mAh, rýchlonabíjanie
  • Konektivita: Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, USB C
  • Cena: od 699 €

Samsung Galaxy Tab S4: Dizajn

V porovnaní s Galaxy Tab S3, na ktorý sme sa bližšie pozreli ešte minulý rok sa toho pri Tab S4 zmenilo veľa. Zmeny môžeme rozdeliť do dvoch hlavných bodov.

Tým prvým je celkový dizajn prednej strany. Samsung zmenšil rámiky a odstránil fyzické domovské tlačidlo. Vďaka tomu jeho 10,1“ displej zaberá väčšiu časť prednej strany. Tablet meria 249,3 x 164,3 x 7,1 mm, čo je na desaťpalcový tablet akurát. Na trhu sú síce zariadenia, ktoré ponúkajú lepší pomer veľkosti displeja k veľkosti prednej strany, no zo skúseností môžem povedať, že ide o zanedbateľné rozdiely.

Druhým bodom je pekný spôsob, akým Samsung vyriešil pripájanie klávesnice. Nový spôsob je elegantnejší a hlavne vďaka nemu klávesnica drží naozaj pevne. Navyše, puzdro s klávesnicou nepridáva na hrúbke zariadenia až toľko ako by ste si možno mysleli.

Keď už sme pri tej klávesnici, jedna vec mi celkom vadila, a to fakt, že nie je podsvietená. Práca po tme teda nie je žiadna sranda, čo by sa mohlo v budúcnosti zmeniť. Samotná klávesnica je vynikajúca a využíva sa pohodlne. Jednotlivé klávesy merajú 1,5 x 1,5 cm, numerické klávesy sú pri veľkosti 1,2 x 1,2 cm o niečo menšie, no stále dobre hmatateľné.

Klávesnica je perfektná pre riešenie emailov alebo rýchle odpisovanie na správy, čo je v porovnaní s virtuálnou klávesnicou na telefóne nielen pohodlnejšie, ale hlavne rýchlejšie. Tí, ktorí pracujú „za jazdy“ určite vedia, že rýchlosť je v mnohých prípadoch kľúčová.

Samsung Galaxy Tab S4: DeX a zvyšok softvéru

Samsung Galaxy Tab S4 je zaujímavý hlavne vďaka svojmu softvéru, za ktorý môže rozhranie Dex. Ten tabletové prostredie premení na niečo, čo sa podobá skôr na prostredie, na ktoré sme zvyknutí hlavne z počítačov či notebookov. Dáva to zmysel, veľkú obrazovku predsa treba využiť.

Pri testovaní ma dosť zaujímalo, ako dobre pracuje aj v režime bez myšky, keďže som toho názoru, že k efektívnej práci nie je nijak zvlášť potrebná, čo sa mi nakoniec aj potvrdilo. Prostredie je spracované tak, aby bolo používateľsky príjemné aj pri práci bez myšky aj keď musím uznať, že s ňou by to bolo o niečo lepšie. Rozhodne to ale nie je nič, na čo sa nedá rýchlo zvyknúť.

Prehľad aplikácií v režime Dex.

Tablety boli pre mňa relatívne mŕtvym odvetvím, až kým neprišiel Dex, ktorý z veľkej obrazovky robí niečo, s čím sa reálne dá žiť a čo má pre záujemcov skutočnú cenu. Používať totiž nafúknuté Android aplikácie nie je niečo, čo by pre mňa a tipujem, že aj ostatných, bolo atraktívne. Do budúcna mám ešte jedno želanie. Veľmi rád by som videl aj 12“ tablety od Samsungu, ktoré by ponúkli rovnako kvalitne spracovaný Dex. Väčší displej by sa používal o niečo príjemnejšie.

Samsung Dex sa zapína v rýchlych nastaveniach.

Na koniec ešte spomeniem jedno varovanie. Ak plánujete svoj notebook nahradiť tabletom s režimom Dex, presvedčte sa, či na Androide nájdete všetky vami používané aplikácie, poprípade ich alternatívy. Môže sa totiž stať, že jednoducho nebudú dostupné alebo budú fungovať inak, ako na čo ste zvyknutí.

Samsung Galaxy Tab S4: Displej a S Pen

Tablet disponuje nádherným Super AMOLED displejom s uhlopriečkou 2 560 x 1 600 a jasom 585 nitov. Je to jednoznačne najlepší displej na akomkoľvek tablete, ktorý som mal možnosť testovať alebo minimálne vyskúšať. Tablet je vhodný nielen na prácu, ale aj na zábavu. Vďaka AMOLED technológii je čierna skutočne čiernou, a tak je pozeranie filmov či seriálov jeden veľký pôžitok.

Zážitku z multimédií pomáhajú aj štyri nádherne znejúce reproduktory umiestnené na vrchnej a spodnej strane. Vyladila ich spoločnosť AKG, takže dobrý zvuk je zaručený.

Hovorím to už dávno a poviem to znovu. Samsung má najlepší stylus. S Pen je krásne spracované a šikovné pero, vďaka ktorému dokážeš nakresliť a napísať čokoľvek ti napadne. Jediná výčitka, ktoré preň mám, je fakt, že ho musíš nosiť samostatne. V konštrukcii tabletu preň totiž neostalo miesto, čo je škoda, keďže sa môže stať, že ho jednoducho stratíš. Je pravda, že kryt s klávesnicou má malinký rukávik pre pero, no ani zďaleka nejde o bezpečný spôsob uloženia.

Pomocou S Pen sa dajú vytvoriť aj takéto majstrovské diela.

Samotná kvalita spracovania pera je však perfektná. Nič nevŕzga, pero zaslúžene pôsobí prémiovo a tak sa aj správa. Pri kreslení či písaní obraz takmer vôbec nezaostáva za pohybom pera. Dovolím si tvrdiť, že S Pen, ktorý Samsung dodáva ku Galaxy Tab S4 je podstatne kvalitnejší než Apple Pencil, ktorý funguje s iPad Pro.

Samsung Galaxy Tab S4: Fotoaparáty

Fotoaparáty na tabletoch sú niečo, čomu často nevenujem veľkú pozornosť. Sčasti je to preto, že fotenie tabletom je komické, sčasti preto, že fotoaparáty na tabletoch zväčša za veľa nestoja. Vzhľadom na to, že Galaxy Tab S4 má našliapnuté na to stať sa zariadením určeným pre produktivitu som sa na ne rád pozrel.

Často sa totiž stáva, že vás pracovné povinnosti prinútia pripojiť sa do videohovoru. Nemusí pritom ísť len o prácu, mnohí z nás radi využívajú videohovory aj pri rodinných hovoroch, v čom Tab S4 jednoducho hviezdi.

Zadnú stranu zdobí 13 Mpx senzor s clonou f/1.9 (1,12 mikrónové pixely), zatiaľ čo prednú 8 Mpx senzor s clonou f/1.9. Pridajte si k tomu kvalitné reproduktory a máte zariadenie, ktoré je na túto činnosť priam stvorené.

Samsung Galaxy Tab S4: Výkon

Čo sa výkonu týka, tam Galaxy Tab S4 nežiari, no zároveň ani nie je na zahodenie. Poháňa ho totiž minuloročný procesor Snapdragon 835, ktorý nie je tak výkonný ako tohtoročný Snapdragon 845. Hlavnú zmenu však zbadáte len v syntetických benchmarkoch. Pri reálnom používaní som nezbadal žiadne problémy, záseky alebo čokoľvek, čo by naznačovalo, že tabletu dochádza dych. Práve naopak, tablet fungoval perfektne za každých okolností.

  • Geekbench: 6 592 bodov (multi), 1996 (single)
  • AnTuTu: 196 419 bodov
  • GFXBench (Manhattan): 35 fps (onscreen), 54 fps (offscreen)

Na druhej strane rieky je však iPad Pro, ktorý Android konkurenciu doslova zdecimoval. Ponúka až 2x vyšší výkon, vďaka čomu má paradoxne lepší pomer ceny a výkonu než novinka od Samsungu.

Samsung Galaxy Tab S4: Batéria

Obrovskou výhodou Tab S4 je jeho kapacita batérie. Vnútri sa schováva až 7 300 mAh akumulátor, ktorý má podľa Samsungu vydržať až 16 hodín neustáleho prehrávania videí. Realita je mierne odlišná. Pri plnom pracovnom nasadení a mierne stiahnutým jasom displeja som hravo zvládol jeden dlhý pracovný deň a ešte mi aj ostalo.

Pri hraní graficky náročných 3D hier a nebodaj používaní LTE by mal tablet väčší problém, no predpokladám, že by jeden deň zvládol. Tak či onak, aj keď sa batéria vybije, jej opätovné nabitie nebude trvať večnosť. Nabíja sa totiž rýchlosťou okolo 45-46 mAh za minútu, vďaka čomu bude na displeji svietiť 100 percent maximálne do troch hodín (pri použití originálnej nabíjačky).

Výdrž batérie je celkovo obrovským predajným bodom, ktorý zaujíma väčšinu z nás. Hlavným indikátorom toho, či je zariadenie dostatočne pripravené čeliť náročnému dňu, je kapacita batérie, ktorá je v prípade Tab S4 na dobrej úrovni. Potom tu však sú ďalšie faktory, ktoré si už každý z nás zadáva sám. Ako dlho pozerávaš videá? Hrávaš sa hry? Potrebuješ 4G pripojenie a ak áno, ako dlho surfuješ? To všetko vybíja batériu rýchlejšie a tak záleží len na tom, ako tablet používaš ty.

Samsung Galaxy Tab S4: Verdikt

Samsung Galaxy Tab S4 je bez akýchkoľvek pochýb najlepším Android high-end tabletom na trhu. Nie je však vhodný úplne pre všetkých. Hlavnými bodmi, na ktoré by sme si dávali pozor sú hlavne aplikácie, ktoré používate pre prácu. Sú aj na Androide? Ak áno, tak super. Tab S4 je ideálna voľba.

Ak na tablete chcete strihať videá alebo inak vyťažovať procesor, Tab S4 kvôli minuloročnému procesoru nemusí byť úplne najlepšie rozhodnutie. Tu by sme zvolili radšej iPad Pro, ktorý má výkonu podstatne viac.

Ak tablet potrebujete len na sledovanie videí a prehliadanie Facebooku pri televízore, plný potenciál Tab S4 by ste ani zďaleka nevyužili.

Ak ste ale umelcom alebo človekom, ktorý musí pracovať odkiaľkoľvek a kedykoľvek, Samsung Galaxy Tab S4 je perfektnou voľbou, ktorá vás neomrzí a pomôže vám aj v tých najnáročnejších podmienkach.

Verím, že na rozhodnutie máte dosť informácií. Ak nie, kľudne mi napíšte komentár pod článok, pokúsim sa zodpovedať všetky horlivé otázky.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
100 %
Dizajn
95 %
Displej
100 %
Fotoaparáty
85 %
Výkon
85 %
Systém
95 %
Výdrž
95 %