Vysoký výkon už dávno nie je výsadou príliš drahých smartfónov. Je zaujímavé pomyslieť si, že telefón do 400 € a v niektorých prípadoch aj do 300 € ponúka rovnakú výkonnostnú výbavu ako telefóny, ktoré sa predávajú za 800 €, 900 € či dokonca drahšie. Je jasné, že pri takýchto smartfónoch je nutné počítať s určitými obmedzeniami, no tie sú tak malé, že sa dajú považovať za zanedbateľné.

Pocophone F1 je tu a dostupný už aj na Slovensku. Jeho hlavným rivalom sú zariadenia ako OnePlus 6, Asus ZenFone 5Z či Honor 10. S cenou okolo 389 € na Slovensku alebo 290 € v Číne je Pocophone F1 od Xiaomi obrovským strašiakom pre všetkých výrobcov. Ponúka totiž najvýkonnejší procesor Snapdragon 845, slušnú porciu RAM, dobrú foto výbavu a oveľa viac. Oplatí sa? Čítajte ďalej.

  • TIP: Použi náš exkluzívny kupón SGJJNLHR!

O recenzii Pocophone F1

Pocophone F1 som používal niekoľko dní. K dispozícii som mal verziu so 6 GB RAM a 64 GB úložiskom. K dispozícii je aj výkonnejšia verzia s 8 GB operačnou pamäťou RAM a 128 GB, resp. 256 GB úložiskom.

Pocophone F1: Špecifikácia

  • Displej: 6,18“ IPS LCD, 2 246 x 1 080, 403 ppi
  • Čipset: Snapdragon 845 (4x 2.8 GHz + 4x 1.8 GHz), Adreno 630
  • Pamäť: 6/8 GB RAM, 64/128/256 GB úložisko, microSD slot do 256 GB
  • Fotoaparáty: 12 Mpx (f/1.9) + 5 Mpx (f/2.0) zadný, 20 Mpx (f/2.0) predný
  • Batéria: 4 000 mAh, rýchlonabíjanie Qualcomm QuickCharge 3.0
  • Operačný systém: Android 8.1 Oreo, MIUI 9.6, Poco launcher
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, BDS, FM rádio
  • Cena: Od 300 €

Xiaomi Pocophone F1: Dizajn a kvalita spracovania

Pocophone F1 vyzerá a na pocit aj pôsobí ako úplne bežný smartfón. Keď ho držím v ruke, nemám z neho podobne prémiový pocit ako napríklad z Galaxy S9 či Galaxy Note 9. To som pochopiteľne ani nečakal, no čakal som možno trochu viac.

Tento pocit z väčšej časti vychádza z toho, že Pocophone F1 nemá konštrukciu zo skla a kovu. Namiesto toho ponúka šasi z polykarbonátu. To mnohých poteší, keďže jeho zadná strana netrpí zamastením odtlačkami prstov a zároveň by mal byť odolnejší voči škrabancom a prípadným pádom. Zariadenie je dostupné v modrom (na fotkách), červenom a čiernom prevedení.

Ak by si chcel niečo špeciálnejšie, vyhliadnuť by si si mal Pocophone F1 v prevedení „Armored Edition,“ ktoré disponuje zadnou stranou prekrytou plastom, ktorý vyzerá ako Kevlar. Armored Edition je dostupná vo verzii 8 GB / 256 GB.

Pocophone F1 má tenučký hliníkový rám, v ktorom sú osadené tlačidlá ovládania hlasitosti a tlačidlo pre vypnutie a zapnutie zariadenia. Tlačidlá sú na pravej strane a sú krásne klikateľné, možno ešte príjemnejšie než na spomínanom Galaxy S9.

Zadnej strane dominuje duálny fotoaparát, pod ktorým sa nachádza okrúhly snímač odtlačkov prstov. Na spodnej časti sa nachádza už len zmienka o tom, že v rukách držíš Pocophone. Podobne, ako sme si na výrez v displeji museli zvyknúť aj pri iných smartfónoch, budeme si na ne musieť zvyknúť aj pri Pocophone F1.

Xiaomi Pocophone F1: Displej

Pocophone F1 ponúka 6,18-palcový IPS LCD displej s rozlíšením 2 246 x 1 080 pixelov (18:9), vďaka čomu dosahuje hodnotu ppi až 403. To je dosť na to, aby sa pixely zliali do krásne ostrého obrazu. Farebné podanie je veľmi dobré, no na OLED panel sa pochopiteľne nechytá.

Displej ako taký nie je nič špeciálne, no zároveň ani nesklame. Čítanie textu na priamom slnku nie je tak pohodlné ako pri OLED paneloch, no dá sa to zvládnuť. Milovníci funkcionality Always On by sa mali popozerať inde, keďže Pocophone F1 takúto funkciu nemá. Našťastie však má funkciu dvojitého poklepania po displeji, ktoré zariadenie prebudí.

Trochu možno zamrzí absencia oleofóbnej vrstvy, takže treba počítať s displejom pokrytým odtlačkami prstov. Pre niektorých je to určite dôležité, ja som s tým počas testovania problém nemal.

Pocophone F1: Špecifikácia a ďalšia výbava

Dostávame sa do teritória, v ktorom Pocophone F1 jednoznačne zažiari. Zariadenie je dostupné v troch verziách, a to v: 6GB/64GB, 8GB/128GB a 8GB/256GB. Všetky tri verzie poháňa osemjadrový procesor Snapdragon 845, ktorý okrem iného nájdete aj v Galaxy Note 9 (v Číne a USA) a ďalších vlajkových lodiach. Nechýba mu ani grafický čip Adreno 630, ktorý sa skvele hodí napríklad pre hranie náročných hier.

Xiaomi sa tak pri telefóne, ktorého cena začína na 300 € podarilo vyrovnať skóre so zariadeniami ako OnePlus 6, Galaxy S9 či Huawei P20. Okrem toho je procesor chladený špeciálnym systémom „LiquidCool,“ ktorý má udržať teploty procesoru na uzde, vďaka čomu sa telefón až tak neprehrieva.

Veľmi spokojný som bol aj s výdržou 4 000 mAh batérie, ktorá bola schopná udržať telefón nažive celý pracovný deň, počas ktorého som sa dokonca hral. To sa v dnešnej dobe, bohužiaľ, nestáva často. Len pre predstavu, môj pracovný deň začína ráno o 6.00 a končí približne o 22.00. Počas dňa si pozerám novinky na internete, pozerám videá na YouTube, telefonujem a komunikujem cez SMS, Facebook či Whatsapp. Ako hru, ktorou som chcel batériu potrápiť, som si vybral Asphalt 9: Legends.

Keď sa rozhodneš, že si chceš od telefónu oddýchnuť, môžeš ho pripojiť na 9V/2A nabíjačku, ktorá disponuje technológiou Quick Charge 3. Behom pár desiatok minút sa telefónu vráti plná sila a môžeš pokračovať ďalej. Pocophone F1 však chýba možnosť bezdrôtového nabíjania, čo je pravdepodobne spojené s jeho nízkou cenou.

Ďalšou vecou, ktorej absencia ma celkom mrzí, je NFC. V dobe, keď sa pomaly ale isto rozširujú platby telefónom by človek chcel mať zariadenie, ktoré to dokáže.

Xiaomi Pocophone F1 má dva reproduktory, z ktorých jeden sa nachádza na spodnej časti (hrá ten vpravo) a druhý je ukrytý v slúchadle pre telefonovanie. Nepatria medzi tie najlepšie, no ani najhoršie. Dokážu hrať aj hlasno, no pri vyššej hlasitosti už treba počítať s miernym chrčaním pri výškach.

Čo sa zabezpečenia týka, Xiaomi zvládlo integráciu snímača odtlačkov prstov a technológiu skenu tváre (cez IR) na jednotku. Snímač odtlačkov je rýchly a presný. Výrobca ho mierne zapustil do konštrukcie, vďaka čomu sa dá ľahko nahmatať za každej situácie. Technológia skenovania tváre je momentálne dostupná len pre Indiu. Na Slovensko sa snáď dostane už čoskoro. Presný dátum bohužiaľ nepoznáme.

Xiaomi Pocophone F1: Výkon

Azda najsilnejším marketingovým tvrdením pri Pocophone F1 je jeho výkon, čo je pravdepodobne aj dôvod, prečo si si ho všimol. Má to aj dobrý dôvod. F1-tka je fakt rýchla ako víchor, a to som testoval verziu so 6 GB RAM. V benchmarkovacích aplikáciách ako napríklad v AnTuTu dosahuje skóre, ktoré je rovnaké ako pri iných vlajkových lodiach za rok 2018 alebo dokonca ešte vyššie.

Skutočne, ak chceš telefón, ktorý roztrhá akúkoľvek hru či náročnú aplikáciu a nechceš míňať veľa peňazí, toto je tvoj kandidát č. 1.

Xiaomi Pocophone F1: Fotoaparáty

Novinka od Xiaomi disponuje dvoma fotoaparátmi na zadnej strane s rozlíšeniami 12 Mpx a 5 Mpx a jedným 20 Mpx na prednej strane. Na 300 € telefón je to výbava, ktorá je vynikajúca. V praxi sa síce nevyrovnajú top modelom ako P20 Pro či Note 9, no za taký peniaz sú to veľmi solídne výsledky.

Fotoaparátom na Pocophone F1 svedčí veľa svetla. Vtedy dokážu zaznamenať krásne farby a dosť detailov. Výborná je aj technológia detekcie hrán pri portrétovom režime, ktorý patrí medzi jeden z najlepších na akýchkoľvek zariadeniach.

Pri náročnejších podmienkach, ktoré nemusia hneď znamenať tmu alebo šero, sa Pocophone F1 trápi o niečo viac. Nevie presne nastaviť expozíciu a sem tam mu nevyjde ani nastavenie vyváženia bielej. Vo väčšine prípadov však dostaneš fotky, ktoré vyzerajú solídne, aj keď, možno príliš farebne. To sa však v dobe Instagramu hodí.

IMG_20180905_155700
IMG_20180905_155720
IMG_20180905_155755
IMG_20180905_155813
IMG_20180905_155827
IMG_20180905_160019
IMG_20180905_192155
IMG_20180905_192229

Predný fotoaparát fotí slušné zábery, ktoré ma opäť nenadchli ale ani nesklamali (asi už vidíš trend tejto recenzie, že?). Celkovo sú fotoaparáty na Pocophone F1 dostatočne kvalitné pre väčšinu situácií. Za vynikajúce by som ich ale neoznačil.

Xiaomi Pocophone F1: Softvér

Pocophone F1 beží na Android 8.1 Oreo s nadstavbou MIUI 9.6. To ale nie je všetko. Na MIUI 9.6 je ešte postavený Poco Launcher. Je to z toho dôvodu, aby boli Xiaomi a Poco zariadenia od seba nejakým spôsobom odlíšené.

Znie to možno zle, no realita je pravým opakom. Poco Launcher sa snaží podobať na čistý Android, ktorý preferujú mnohí z nás. Okrem toho sa však môžeš spoľahnúť aj na funkcionalitu z MIUI. Žeby to najlepšie z oboch svetov? Nechám a na vaše zváženie.

MIUI patrí medzi najobľúbenejšie nadstavby, keďže ponúka veľký počet funkcií, rýchle aktualizácie a celkovo príjemné používanie. Xiaomi tvrdí, že na Pocophone F1 už čoskoro príde veľká aktualizácia na MIUI 10, ktorá prinesie vylepšené notifikácie a do konca roka sa máme tešiť aj na Android 9 Pie. Z tohto smeru už klasicky výborná práca.

Xiaomi Pocophone F1: Oplatí sa kúpiť?

Čo Xiaomi sľúbil, to aj dodržal. Pocophone F1 je výkonnostná beštia, ktorá nemá problém s akokoľvek náročnou hrou alebo aplikáciou. Na spracovaní a funkcionalite sa však odrazila nižšia cena, čo pre potenciálnych záujemcov (a my vieme, že je vás veľa) znamená, že sa musia rozlúčiť s bezdrôtovým nabíjaním, NFC či odolnosťou voči vode a prachu.

Dobrou správou však je, že globálna verzia ponúka podporu pre všetky 4G frekvencie a poteší už aj tradičný dual SIM slot pre kombináciu toho najlepšieho od našich operátorov. Našiel by som lepší telefón za cenu 300 € až 400 €? Pravdepodobne nie, a to o kvalitách Pocophone F1 hovorí naozaj veľa.

Bude zaujímavé sledovať ako sa bude celý rad Pocophone zariadení uberať ďalej. F1 je len začiatok veľmi zaujímavej cesty, ktorú budeme podrobne sledovať.

Čo naň hovoríš ty? Chystáš sa ho kúpiť? Daj nám vedieť v diskusii nižšie, veľmi radi si prečítame aj tvoj názor.

Zariadenie do recenzie zabezpečil

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
90 %
Dizajn
85 %
Displej
85 %
Fotoaparáty
90 %
Výkon
100 %
Systém
100 %
Výdrž
95 %