Úvod Novinky POCO F1 od Xiaomi oficiálne: Vlajková loď za smiešnu cenu je tu!

POCO F1 od Xiaomi oficiálne: Vlajková loď za smiešnu cenu je tu!

1

Ako bolo avizované, tak sa aj stalo. Čínske jabĺčko dnes ráno predstavilo pod svojou novou značkou POCO takzvaného zabijaka vlajkových lodí. Novinka nesie názov POCO F1 a ponúka takú hardvérovú výbavu, na akej si zgustnú aj tí najnáročnejší používatelia.

Všetky súčiastky sú skryté v útrobách precízne prevedenej konštrukcie z jedného kusu polykarbonátu, čiže smartfón netvorí sklo a ani hliník, ale kvalitný plast.

Čo sa týka samotného dizajnu, netreba očakávať žiadnu vizuálnu revolúciu, pretože z tohto uhla pohľadu ide iba o tuctovo vyzerajúci kúsok v minimalistickom kabáte. Na prednej strane je výrez v displeji a ak niekto siahne po špeciálnej edícii, zadnú stranu so symetricky rozloženým duálnym fotoaparátom pokrýva špičkový kevlar od americkej spoločnosti DuPont.

POCO F1 poháňa high-end čipset Snapdragon 845 s grafickým procesorom Adreno 630, korému asistuje až 8 GB operačná pamäť RAM v štandarde LPDDR4X. Zostavu však tvorí aj špeciálne vodné chladenie LiquidCool, ktoré vraj odvádza teplo až o 300 percent rýchlejšie ako za bežných okolností. Preto sa používateľ môže spoľahnúť na ničím neprerušovaný maximálny výkon.

Kráľ AnTuTu

Novinka je vďaka prítomnému hardvéru až tak výkonná, že nemala absolútne žiadny problém poraziť obávaný OnePlus 6 či herný smartfón Xiaomi Black Shark. Stalo sa tak v populárnej benchmark aplikácii AnTuTu, kde nadobudla sladkých 291-tisíc bodov, čo ju zaradilo na prvú priečku prestížneho rebríčka.

Displej ponúka tradičnú IPS LCD technológiu, má slušných 6,18 palca a aj energeticky efektívne Full HD+ rozlíšenie. Nad ním a pod ním sa zase nachádzajú dva kvalitné reproduktory s audio technológiou Dirac HD Sound vrátane Dual Smart PA. Takáto mocná kombinácia zabezpečí prvotriednu reprodukciu zvuku.

Na ukladanie dát slúži buď interná pamäť o veľkosti 256 GB (UFS 2.1) alebo externá pamäť, ktorá môže prostredníctvom microSD karty nadobudnúť ďalších 256 GB. To je dokopy slušných 512 GB priestoru.

Kvalitný foťák

Na fotenie tu slúži duálny fotoaparát so špičkovou AF technológiou DualPixel, ktorý pozostáva z jedného senzoru od Sony a jedného senzoru z dielne spoločnosti Samsung.

Prvý nesie modelové označenie IMX 363, dostal 12 Mpx rozlíšenie vrátane veľkých pixelov (1,4 µm) a nájdeme ho aj v Xiaomi Mi 8. Druhý z dvojice ponúka rozlíšenie iba 5 Mpx, no viac ani nepotrebuje, pretože jeho úloha spočíva v zbieraní informácií o hĺbke záberu. Smartfón ich využíva na vytváranie prirodzene vyzerajúceho bokeh efektu.

Predný fotoaparát vytvára až 20 Mpx selfie a neprekáža mu ani prostredie so zlými svetelnými podmienkami, pretože disponuje doslova ozrutnými pixelmi. Výrobca spomína až 1,8 µm. Čím sú väčšie, tým viac svetla v zábere.

POCO F1 dorazí na pulty obchodov so 4 000 mAh batériou, rýchlym nabíjaním Quick Charge 3.0 a so špeciálne upravenou grafickou nadstavbou MIUI, ktorú tvoria tri hlavné komponenty – krásny POCO launcherTurbocharged engine na bleskové spúšťanie aplikácií a rýchle aktualizácie operačného systému Android.

POCO F1
POCO F1
POCO F1
POCO F1

Zatiaľ bolo však počuť iba o verzii pre indický trh so základnou cenovkou na úrovni 260 eur. Najdrahšia verzia stojí po prepočte 360 eur. Za kúsok s kevlarom sa v Indii pripláca asi 10 eur. Predstavenie novinky pre európsky trh prebehne už o pár dní. Konkrétne 27. augusta, a to priamo vo Francúzsku.