Úvod Zaujímavosti Nový zákon: Deťom v škole úplne zakážu telefóny, tablety a inteligentné hodinky

Nový zákon: Deťom v škole úplne zakážu telefóny, tablety a inteligentné hodinky

1

Od septembra majú francúzski žiaci na výber. Buď si svoj smartfón, tablet alebo inteligentné hodinky so sebou do školy zoberú a následne ich vypnú alebo ich nechajú doma. Vyplýva to z nového zákona týkajúceho sa základných škôl. Pravidlá však čiastočne alebo úplne môžu uplatniť aj stredné školy.

Zákaz telefónov a iných smart zariadení poslanci schválili už v júni, pred pár dňami však došlo aj k finálnemu schváleniu francúzskym parlamentom. Prísny zákaz propaguje hlavne prezident Emmanuel Macron.

Zákon žiakom zakazuje, aby žiaci do 15 rokov používali inteligentné prístroje počas toho, ako sú v škole. Zákaz sa pritom týka nielen vyučovacích hodín, ale aj prestávok. Nové pravidlá budú platiť na pôde školy, ako aj na školských akciách mimo školský areál.

Mobily, tablety, konzoly

Vzhľadom na to, že technológie od poslednej úpravy zákona z roku 2009 pokročili, do zoznamu zakázaných zariadení sa dostali všetky inteligentné prístroje s prístupom na internet. Medzi nimi samozrejme nájdeme inteligentné hodinky, tablety, niektoré herné konzoly a ďalšie. Nechýbajú pochopiteľne ani výnimky, ako napríklad hendikepované deti, na ktoré sa zákaz nevzťahuje.

Keď na ihrisku vidíte mladých ľudí vedľa seba, všetci hľadia na svoje telefóny,“ povedal v parlamentnej debate šéf Macronovho hnutia Richard Ferrand. „Dôsledkom je prerušenie kamarátskych väzieb a neschopnosť podeliť sa o zážitky,“ dodal.