Úvod Výrobcovia DxOMark niektorí výrobcovia ponúkali peniaze za recenziu

DxOMark niektorí výrobcovia ponúkali peniaze za recenziu

0

Výrobcovia smartfónov sa čoraz viac a viac spoliehajú na rôzne služby analyzujúce výkon alebo iné spracovanie smartfónov. Jednou z takýchto spoločností je aj DxOMark, ktorá analyzuje kvalitu fotoaparátov.

To, že sa firmy začínajú sústreďovať aj na ich hodnotenie je jasné aj z prezentácií Huawei a Xiaomi. Na oboch totiž odznelo skóre, ktoré im udelili experti z DxOMark. Mnohí však tvrdia, že na ich skóre sa nedá spoľahnúť, keďže je vraj ovplyvnené finančnými odmenami. Predstavitelia DxOMark takéto obvinenia odmietajú.

DxOMark: Nikdy sme neprijali peniaze

Viceprezident pre marketing v DxOMark, Nicolas Touchard, v rozhovore pre server Android Headlines jasne zdôraznil, že od výrobcov síce dostali peňažné ponuky, ktoré zahŕňali udelenie vyššieho skóre, ktoré však odmietli. Podľa jeho slov však išlo o firmy, ktoré nevedeli ako DxOMark funguje a preto ponúkli peniaze z dobrej vôle. Nešlo teda o úplatky.

DxOMark tvrdí, že peniaze za recenzie nemá v pláne prijímať ani v budúcnosti. Spoločnosť nie je zaviazaná recenzovať konkrétne zariadenia a nechce to meniť ani v budúcnosti. Niektorí výrobcovia si však v minulosti expertov najali (OnePlus pri OnePlus 5), aby im pomohli vyladiť ich fotoaparáty na čo najvyšší štandard.

Spoločnosť momentálne prevádzkuje päť laboratórií, ktoré testujú rôzne zariadenia od smartfónov až po zrkadlovky. Pripravenie každej z recenzií podľa ich slov trvá približne 10 dní. Prvých 5 dní fotia zábery, zvyšných 5 ich analyzujú.