Huawei sa už roky snaží vryť sa ľuďom do pamäte tak, že jeho zariadenia budú zákazníci preferovať aj pred veľkými menami ako Samsung či Apple. Čínskej spoločnosti sa to darí tak dobre, že sa medzi spomínané „veľké mená“ kľudne môže zaradiť už teraz. A nielen to. Vďaka Huawei P20 Pro sa môže zaradiť rovno na prvé miesto.

Huawei P20 Pro je vlajková loď, aká má byť. Firme sa podarilo vyladiť všetko to, čo mi na minulogeneračných zariadeniach prekážalo najviac. Hovorím hlavne o softvéri a kvalite spracovania, ktorá často zaostávala. Novinka to zvláda na výbornú a ešte k tomu pridáva pár drobných navyše.

Huawei P20 Pro je jedno z najlepšie vyzerajúcich zariadení za veľmi dlhú dobu, a to hlavne v prevedení Twilight, ktoré som bohužiaľ nedostal na test. Tým však trochu krivdím modrej farbe, ktorá pokrýva kúsok, ktorý testujem, keďže aj ten vyzerá famózne. Spoločnosť si skutočne dala záležať a teraz jasne vidím, prečo celé predstavenie ako aj marketing ladil technologicky-lifestylovo. Huawei P20 Pro je nie len smartfónom, ale aj módnym doplnkom.

Foto: Lukáš Zachar. Podklad: Talentovaná Marika Gillman

Dobre, sú tu aj niektoré záležitosti, ktoré sa mi až tak veľmi nepáčia (pozerám sa na teba, výrez!), no na tie sa dá zvyknúť. V nastaveniach je totiž možnosť povypínať, poprepínať a pomeniť všetko, čo ti len napadne, a to vrátane výrezu. Zarytí odporcovia sa tak nemusia strachovať, že boli doslova nútení hľadať si iné zariadenie len kvôli dizajnovému riešeniu, s ktorým sa rozhodol Huawei prísť.

Huawei sa po minulom roku, keď mu to s modelom P10 až tak veľmi nevyšlo, rozhodol prísť so zariadením, ktoré malo dokázať, že to s telefónmi vie a že má skutočne ambície stať sa lídrom na trhu. Dosť bolo prázdnych slov, nastal čas na činy a Huawei to zobral naozaj vážne. Z P20 Pro sa nestáva len najlepší smartfón spoločnosti, ale aj jeden z najlepších smartfónov vôbec. Poďme si to viac rozobrať.

Huawei P20 Pro
Foto: Lukáš Zachar

Huawei P20 Pro: Špecifikácia

  • Displej: 6,1“ AMOLED, 2 244 x 1 080, 18,7:9, 408 ppi
  • CPU a GPU: HiSilicon Kirin 970, Mali-G72 MP12
  • Pamäť: 6 GB RAM, 128 GB úložisko (bez microSD)
  • Fotoaparát (zadné): 1x 40 Mpx (RGB), 1x 20 Mpx (monochromatický), 1x 8 Mpx (zoom)
    • Veľkosť senzora: 1/1.7-palcový
  • Fotoaparát (predný): 24 Mpx
  • Batéria: 4 000 mAh
  • Konektivita: Dual SIM, USB C 3.1, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, GPS, A-GPS, GLONASS, infračervený port
  • Konštrukcia: Kov, sklo, IP67 certifikácia
  • Farebné prevedenie: Twilight, čierne, modré, ružové
  • Veľkosť: 155 x 73,9 x 7,8 mm
  • Váha: 180 gramov
  • Cena: Od 849 €
  • Dostupnosť: 16. apríla
Huawei P20 Pro
Foto: Lukáš Zachar

Huawei P20 Pro: Dizajn inšpirovaný iPhone X, no ešte o čosi lepší

Základom prémiových zariadení je už dobrých pár rokov kombinácia kovovej konštrukcie prekrytej sklom. Huawei sa do tohto trendu zahryzol už pri predstavení Mate 10 Pro, teraz to však vyšperkoval natoľko, že mu závidia všetci ostatní výrobcovia. Jedna vec mi hlavou predsa len vŕta. Ak má P20 Pro zadnú stranu prekrytú sklom, prečo nepodporuje bezdrôtové nabíjanie? Je to škoda, keďže to by z neho robilo švajčiarsky nožík medzi telefónmi.

Tak či onak, dizajn P20 Pro vyzerá vynikajúco. Málokedy ma dokáže farebné prevedenie na smartfónoch uchvátiť tak, ako to, ktoré ponúka P20 Pro, no teraz sa to podarilo. Zadnej strane dominuje trojica fotoaparátov vo vertikálnom uložení, pod ktorými nájdeš podpis spoločnosti Leica a pár ďalších informácií.

Zaujímavé je, že Huawei logo je napísané taktiež vertikálne, akoby tým spoločnosť chcela vyčnievať z radu, hlavne vtedy, keď niečo fotíš, poprípade natáčaš.

Huawei P20 Pro
Foto: Lukáš Zachar

Farebné prevedenia dostupné pri P20 Pro sú nádherné. Vďaka lesklej povrchovej úprave odrážajú svetlo, telefón slúži ako zrkadlo a s farbami sa doslova zahráva, hlavne pri prevedení Twilight.

Pri pohľade na vypnutý displej je predná strana rovnaká ako pri každom inom zariadení, a to až na jednu výnimku. Huawei sa podarilo vtesnať domovské tlačidlo pod displej, čo ocení nejeden z nás. Je však zároveň škoda, že sa mu snímač odtlačkov prstov nepodarilo vložiť pod displej alebo domovské tlačidlo vyriešiť podobne ako Samsung, no do budúcna nám aspoň ostáva niečo, na čo sa môžeme tešiť.

Snímač odtlačkov v domovskom tlačidle je aj napriek menšej veľkosti tradične super rýchly a presný. Nie, že by som ho používal často, o odomykanie telefónu sa väčšinou stará rozpoznávanie tváre, no keď som ho použil musel, fungoval vždy spoľahlivo a rýchlo.

Huawei P20 pro
Foto: Lukáš Zachar

Spodnú stranu telefónu Huawei vybavil USB C konektorom pre nabíjanie a prenos dát a niečím, čo vyzerá ako dva reproduktory. Z nich však hrá len ten vpravo. Chýba tu aj 3,5 mm výstup pre slúchadlá, na čo som si však zvykol už pri modeli Mate 10 Pro. V balení však nájdeš redukciu z USB C na 3,5 mm jack, takže používať budeš môcť aj tvoje staré slúchadlá.

Huawei P20 Pro je ako celok nádherný telefón. Niektoré dizajnové prvky síce kopíruje od konkurencie, pridáva do nich však dosť svojich vlastných rozhodnutí, aby pôsobil unikátne. A o to ide. Ja nechcem mať kópiu iPhonu ani kópiu Samsungu. Ja chcem niečo nové a pri P20 Pro ten pocit mám, čo ma nesmierne teší.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
95 %
Dizajn
100 %
Displej
95 %
Fotoaparáty
100 %
Výkon
100 %
Systém
95 %
Výdrž batérie
100 %